Hurá na písek! Připravte dětské pískoviště na novou sezonu | Blog Mall.cz

Hurá na písek! Připravte dětské pískoviště na novou sezonu

Jen co vykouknou první sluneční paprsky, jsou děti doma k neudržení. Pokud máte na zahradě pískoviště, pusťte se nejpozději v dubnu do jeho úklidu – ať se na něj děti mohou vrhnout hned, jak písek zteplá.

Projděte s námi 4 + 1 kroků pro bezpečné a krásné pískoviště a buďte na jaro dokonale připravení.

1. Zakryté pískoviště = o půlku méně práce

Pokud pískoviště poctivě přikrýváte a měli jste ho zakryté i přes zimu, máte z půlky vyhráno. Důležité je totiž zamezit zvířatům v přístupu k pískovišti. Stačí, aby v něm jedna kočka udělala potřebu, a můžete písek rovnou celý vyměnit.

Problém je v tom, že moč je toxická – tělo se v ní zbavuje škodlivých látek. Kočičí moč navíc často obsahuje i toxoplazmy – parazity, kteří způsobují toxoplazmózu. Proto je potřeba pískoviště vždy důsledně zakrývat, aby si děti hrály v čistém a zdravém prostředí.

S hygienou se to nemá přehánět. Ale hrát si na písku, kde v noci řádily kočky, je pro děti nebezpečné. • 

2. Doplňte písek

Písek je často všude jinde, jen ne na pískovišti. Doplňte proto po zimě stavy písku. Pořídíte ho v balících po dvaceti nebo pětadvaceti kilech ve všech hobby marketech.

Výhodou speciálního písku určeného na dětská hřiště je to, že je praný a zdravotně nezávadný. Takže se nemusíte lekat, když si vaše dítko olízne ruce. Navíc hned napoprvé zjistí, že písek se hodí na jídlo „jen jako”.

Pokud zakládáte úplně nové pískoviště, s dvěma ani třemi pytli si nevystačíte. Vyplatí se zajet do pískovny nebo prodejny písku a štěrku, kde pořídíte větší množství za dobrou cenu.

3. Připravte hračky

Pokud se vaše děti celé loňské léto hádaly o jedinou lopatku, je možná dobře, že se přes zimu ztratila. Neplatí to ale pro všechny ostatní hračky na písek. V lepším případě jste je na podzim umyli a uklidili do síťovky nebo nechali na písku, v horším případě po nich není ani vidu ani slechu.

Hračky roztřiďte: ty nakřáplé vyhoďte nebo spravte, ať se o ně děti nezraní. Ostatní hračky umyjte a promyslete, jak je budete skladovat. Můžete je nechávat v přikrytém pískovišti nebo uklízet do:

Tip: jak na pořádek v hračkách, pokud chodíte na veřejná pískoviště

Přetahování o hrabičky, pláč a křik na celé kolo. Návštěva pískoviště může dopadnout neslavně, pokud nemáte perfektní přehled o své pískové výbavě.

Štěstí přeje připraveným – a platí to i na pískovišti. Všechny hračky umyjte, vyskládejte vedle sebe a vyfoťte. Fotky zalaminujte nebo vložte do fólie a přibalte do batůžku s hračkami. Na pískovišti budete mít vyhráno – při sebemenších nejasnostech máte při ruce důkaz, že tyhle hračky jsou vaše.

Na první pohled je to jasné – máte zelenou lopatku, pět červených bábovek a žluté hrabičky. Jenže na veřejném pískovišti může cizí dítě tvrdit, že přesně tohle jsou jeho hračky a ne vaše. • 

4. Pořiďte slunečník a deky

K nezbytné výbavě patří i ochrana před sluncem. K pískovišti proto pořiďte slunečník, aby si děti mohly hrát klidně celé odpoledne.

Každý rodič ví, že pro samou zábavu a zaujetí je pro děti v podstatě nemožné myslet na pití. Pravidelný pitný režim jim budou připomínat barevné lahve s pohádkovými hrdiny.

Děti vybavte i slunečními brýlemi a pořiďte praktickou piknikovou deku, kterou snadno a rychle vyklepete, složíte do ruky nebo přes rameno a jdete domů.

Pískoviště je základem pro opravdový dětský ráj na vaší zahradě. Podívejte se, co dalšího si děti zamilují.

Na pískovišti zkrátka utíká čas jinak. Ve vedrech vybavte děti čepicí a brýlemi, do chladného počasí se hodí nepromokavé oblečení a klidně i šála na krk. • 

Co nesmí chybět ve vaší výbavě na písek? Podělte se s námi o své tipy na Facebooku.