8 tipů, jak naučit děti plavat | Blog Mall.cz

8 tipů, jak naučit děti plavat

Léto je ideální obdobím, kdy děti učit plavat. Užívejte si dovádění u vody společně s nimi a první tempa budou umět dřív, než se nadějete.

Kde jinde si užívat letní dny než u vody. Aby se jí děti nebály a radovaly se z každé cesty na koupaliště, přistupujte k výuce plavání opatrně. Řiďte se 8 jednoduchými tipy a do konce léta uvidíte v plaveckých schopnostech nejmladších členů rodiny značné pokroky.

1. Seznamte se, voda

Na seznamování s vodou není nikdy příliš brzo. Ideální je s dětmi navštěvovat kojenecké kurzy plavání, kde se miminka naučí přirozeně se pohybovat pod vodou.

Ale ani když nechodíte do kurzu, opatrně seznamujte kojence s vodou při koupání - stačí mu mokrou dlaní přejet po obličeji a nebo ho polévat malým množstvím vody. Dítko si hravou formou zvykne na přítomnost vody a lépe se s ní později sžije.

S vodou seznamujte i ty nejmenší děti. Jen tak se jí později nebudou bát. • 

Asi od 3 let je dítě připravené na to, aby se pustilo do prvních plaveckých pokusů. Dětské „plavání“ ale zdaleka nebude vypadat jako to, které ovládáte vy. A to je dobře! Nechte děti pohybovat se ve vodě tak, jak je jim to přirozené a s výukou plaveckých stylů počkejte.

Plavecké styly se dítě naučí nejdříve v 8 až 9 letech, kdy je jeho tělo dostatečně vyvinuto na zvládnutí koordinovaných pohybů ve vodě. Teprve tehdy mu plavání v určitém stylu přinese kýžené zdravotní benefity.

Pokud máte možnost, pořiďte i nejmenším dětem na zahradu malý bazén nebo vaničku, aby mohly být celé léto v přirozeném kontaktu s vodou.

2. Jaký rodič, takové dítko

Než se pustíte do jakéhokoliv řízeného seznamování dítěte s vodou, sáhněte si do vlastního svědomí. Neskrývá se v něm obava z potápění nebo velké hloubky?

Dovádění ve vodě je skvělá sbližovací aktivita pro novopečené rodiče. • 

Rodičovské strachy spojené s pobytem ve vodě děti podvědomě vycítí a podobné chování snadno okoukají. Myslete na to, že pokud u vás dítě uvidí strach z potopení hlavy pod vodu, samotnému se mu do potápění nebude chtít.

Ve vodě by s dítětem měl být primárně ten rodič nebo příbuzný, který se vody nebojí a cítí se v ní jako doma. Jen tak dítě přebere správné vodní návyky.

3. Voda jako hra

Aby si dítě vodu oblíbilo, přistupujte k ní jako ke hře. Rozhodně cestu k bazénu nebo rybníku neuvádějte slovy „teď se budeš učit plavat“. Děti nemají rády dril a proto i plaveckých dovedností snadněji nabudou pomocí her a zábavy.

I brouzdáním po břehu a stavěním hradu z písku si dítě zvyká na vodu. • 

Začněte stavěním hradů na břehu, pokračujte brouzdáním a dováděním v mělké vodě. Postupně choďte do hlubší vody. Nechte dítě, ať si vodu „osahá“ a rádo se k ní vrací.

4. Spadla lžička…

Jako první by se dítě mělo naučit plavat pod vodou. Ačkoliv se vám to možná nezdá, pro dítě je to nejpřirozenější způsob pohybu ve vodě. Naučí se správně dýchat a rozvrhnout si síly.

Plavání pod vodou je pro děti přirozenější než držení hlavy nad hladinou. • 

S potápěním začínejte v bazénu, kde je nejčistší voda. Začněte oblíbenou hrou „spadla lžička do kafíčka a pokračujte potápěčskými závody a lovením hraček ze dna bazénu.

Především stanovte dítku správný příklad. Místo, aby vás dítě vidělo s pevně sevřenýma očima a zacpaným nosem, pusťte se do her společně s ním a ukažte mu, že se pod vodou není čeho bát.

Hry ve vodě rozvíjí schopnosti malých plavců a pomáhají jim překonávat strach z vody. • 

5. Kruh a rukávky

Zapomeňte na představu, že k plavání dítě potřebuje kruh. Místo něho nechte dítě spoléhat na vaši náruč, která je pro batole i předškoláka nejbezpečnějším místem.

Dětem pořiďte nafukovací rukávky nebo pěnový pás. Na plavací kruh zapomeňte, je nebezpečný. • 

Pokud přece jen chcete mít jistotu, sáhněte po nafukovacích rukávcích nebo pásu s kroužky z pěnové hmoty. Kruh raději nekupujte, děti z něho snadno vyklouznou.

6. Pevný bod

Pokud už se dítě ve vodě pohybuje samostatně, naučte ho základům bezpečnosti. Dítě musí umět najít pevný bod a rozvrhnout si síly tak, aby k němu dokázalo doplavat.

Naučte děti, jak „šlapat vodu. Házejte si míčem a postupně se přesouvejte do hlubší vody, kde dítě nedosáhne a zažije si ten správný pohyb šlapání vody. Vždy se ale držte blízko mělčiny, ať se dítko může snadno vrátit k pevné půdě pod nohama.

Při vodních radovánkách vštěpujte dítěti, že voda může být i nebezpečná a naučte ho přirozenému respektu před tímto živlem.

7. Znak, kraul, prsa

Plavecké styly začněte pomalu trénovat od osmých až devátých narozenin. Do té doby je děti nepotřebují, neboť udržet hlavu nad vodou a koordinovaně hýbat končetinami proti vodě je pro ně zbytečnou zátěží. Důležité je, aby se dítě cítilo ve vodě jako doma.

Starší děti se mohou učit plavecké styly. Začněte znakem, pokračujte kraulem a nakonec je učte prsa. • 

Pokud má dítě vodu rádo a umí se v ní pohybovat, plavecké styly se naučí klidně za týden.

Při výuce začněte splýváním, při kterém se dítě přidržuje destičky a plně se soustředí na kraulové nohy. To znamená, že:

  • má nohy rovné, ne však křečovitě napnuté,
  • kolena a kotníky jsou uvolněné,
  • nohy kmitají proti sobě.

Pozor ale, aby děti nezakopávaly a nohy měly vždy narovnané.

Jakmile dítě zvládá kraulové nohy, naučte ho znak. Dítě se položí na vodu a kope nohama, přičemž zjistí, že ho voda nese a může v této poloze také snadno odpočívat při vodních hrátkách.

Od znaku už je to jen kousek ke kraulovým rukám. Naposledy trénujte prsa, která jsou nejnáročnější na koordinaci pohybů.

8. Dejte tomu čas

Nečekejte, že se dítě s vodou sžije za dva dny. Dejte mu čas, aby si na vodu zvyklo a nepanikařte ani, když si i po několika týdnech smočí maximálně kotníky. Postupným přístupem vybudujete v dítěti oblibu vody na celý život - co je oproti tomu pár měsíců?

Dejte si pozor, abyste dítě do něčeho netlačili. Pokud se necítí na plavání v hluboké vodě, nenuťte ho a vyčkejte, až k tomu samo dospěje.

Napište nám na Facebooku, jak jste se naučili plavat vy a jakou taktiku volíte při výuce dětí!