Jak zvládnout batolecí období | Blog Mall.cz

Jak zvládnout batolecí období

Vaše miminko roste jako z vody a mezi prvním a třetím rokem se učí spoustu nového. Batolecí období s sebou přináší velké radosti, ale také řadu rodičovských útrap. Podívejte se, co vaše dítě zažívá a naučte se vypořádat s obdobím prvního vzdoru.

Jednu chvíli se spokojeně raduje z povedené věže postavené z dřevěných kostek, o hodinu později už vydává křik o síle desítek decibelů. Batolecí období je zkrátka plné překvapivých momentů.

Mezi prvním a třetím rokem života se děti vyvíjí po všech stránkách. Zatímco na prvních narozeninách umí váš nezbeda jen pár slovíček jako “haf” nebo “bác”, o rok a půl později už dává dohromady celé věty.

Fantazie jede na plné obrátky, takže mu kromě vás přeje dobrou noc také jeho imaginární kamarád. Otázku “Co to je?” slyšíte několikrát denně a postupem času se k ní přidává ještě úmornější “Proč?”. Děti se tak učí. Vy se obrňte trpělivostí a vysvětlujte. A zase vysvětlujte.

Batolení je období prvních slov, krůčků i vzdoru. • 

Pěkně po dvou

Vleze, kam může. Jeho mrštnost je taková, že z něj nemůžete spustit oči, aby se vám neztratil. A brzo už podél nábytku nacvičuje první krůčky. Nesnažte se mu až moc pomáhat, chce to zvládnout sám. Na jistotě vašemu dítku (i vám) přidají třeba kotníčkové boty, které nohu zpevní, nebo protiskluzové ponožky, ve kterých se mu nebudou nohy smýkat.

Procházky venku, hrátky na hřišti nebo na pískovišti jsou na denním pořádku. Děti se nové schopnosti chození a rychlého pohybu nemohou nabažit, navíc je dobrá pro jejich správný vývoj. Příjemné zpestření pěšího cupitání může být třeba výlet na odrážedle.

Kdo si hraje, nezlobí

Hry batoleti pomáhá s jeho správným vývojemi. Rozvíjí jemnou i hrubou motoriku, manuální zručnost i vynalézavost. A nemusíte přitom kupovat nespočet hraček, které ho už za rok nebudou bavit.

Nezbytnou součástí vývoje batolete jsou hry. Stavěním kostek i hraním s bábovičkami na písku cvičí motoriku a manuální zručnost. • 

Svůj účel splní i jednoduché pastelky. Kreslení je způsob, jak se dítě dokáže vyjádřit. Nejdřív je fascinované barvami, časem ale dokáže nakreslit předměty a lidi tak, že jdou poznat.

Podobně se zabaví také při poslouchání hudby a hraní na hudební nástroje. Ve vaší hrací výbavě by neměl chybět třeba xylofon. Hrát se dá ale na různé zvonečky nebo bubnovat na plechovou či plastovou krabičku.

Jaké další hry vaše dítě ocení? Nepodceňujte sílu dřevěných kostek a puzzlí, leporela a dětských knížek, nebo báboviček a vybavení na písek.

Ne a ne a ne! Vzdorujte období vzdoru

Samo chodí, samo se oblékne a dokonce si už dojde i na nočník. Batolecí období je typické osamostatňováním dítěte, které už rodiče nepotřebuje ani při jídle. Dětskou lžičkou se dokáže pohodlně najíst.

Batole si uvědomuje samo sebe a vlastní soběstačnost, takže se jeho nejoblíbenějším slovíčkem stává “já”. Když se k němu přidá ještě kategorické “ne”, nastává pěkně tvrdá zkouška pro rodičovské nervy.

Mezi druhými a třetími narozeninami dítěte většinou přichází období vzdoru. Proti záchvatům vzteku a tvrdohlavosti můžete bojovat jen svou trpělivostí. • 

Z roztomilého miminka se pomalu stává pořádný protiva. Říká se tomu období prvního vzdoru, které bývá někdy výstižně pojmenované také jako první puberta. Nejčastěji přichází mezi druhými a třetími narozeninami.

Dítě přestává poslouchat, odmlouvá, je umíněné a tvrdohlavé. Nejčastěji asi uslyšíte slova nechci, nepůjdu, neudělám, navíc doprovázená dupnutím nožičkou. Výbuchy vzteku, pláče i křiku jsou na denním pořádku.

Taková proměna vašeho andílka ve vzteklouna je důležitým stupněm jeho vývoje. Žádný z jeho výlevů není namířen proti vám. Začíná jen zkoumat svět a jeho hranice.

10 tipů, jak přestát období vzdoru

Univerzální recept, jak ve zdraví přečkat období vzdoru, neexistuje. Vyplácí se trpělivost a laskavý přístup. Tak se obrňte a vyzkoušejte třeba těchto 10 rad:

1. Když bude dítě vyvádět, zkuste odpoutat jeho pozornost a zaujmout ho něčím jiným.

2. Bušení pěstičkami i dupání nohou se často podaří ukončit pevným objetím. Zkuste vztek z vašeho dítka jednoduše vymazlit.

3. Pomozte dítěti, aby mohlo být samostatné. Uzpůsobte mu doma co nejvíc věcí. Pomocí stupátka u umyvadla nebo nízkého dětského nábytku se bude moct obsloužit samo a bude spokojené.

4. Batole začne často křičet tehdy, když mu nečekaně přerušíte nějakou činnost nebo hru. Dejte dítěti včas signál, aby se mohlo na odchod z hřiště, jídlo nebo spaní připravit.

5. Udržte vážnou tvář. Neposmívejte se dítěti za to, jak se chová. Dítě se pak cítí ponížené a vzteká se ještě víc.

Nezapomeňte dávat dítěti najevo svou lásku. I když zrovna zlobí, křičí a neposlouchá, potřebuje vědět, že ho mají rodiče rádi. • 

6. Občas se musíte vypořádat se záchvaty vzteku třeba v obchodě nebo na parkovišti. Dítě si sedne na zem a křičí. Zkuste ho nechat být a pomalu odcházet, většinou se zvedne a utíká za vámi.

7. Lepší než trestat a kárat dítě za prohřešky je chválit za to, co udělalo správně. Posilujete v něm tak vzorce, jak se má chovat.

8. Vždycky se chovejte tak, jak chcete, aby se chovalo vaše dítě. Batole se učí nápodobou. Těžko mu vysvětlíte, že se při jídle má sedět hezky v kuchyni u stolu, když tatínek dostane večeři do obýváku k televizi.

9. Děti napodobují i to, co slyší. Takže když mu budete často říkat ne, nemůžeš, nesmíš, nedivte se, že vám bude oplácet stejnou mincí.

10. Vždycky dávejte dítěti najevo svou lásku. Mazlení, objímání, hlazení i společné hry jsou pro vaše dítě důležité.

V každém případě si ale batolecí období užívejte. Věřte, že i na trapné pohledy kolemjdoucích, když vaše dítě popadne záchvat vzteku na parkovišti, budete jednou vzpomínat s úsměvem.

Jak řešíte období vzdoru u vašeho dítě vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích nebo na Facebooku.