Zkroťte svůj živý plot | Blog Mall.cz

Zkroťte svůj živý plot

Hustý, sytě zelený a symetrický živý plot je snem každého zahrádkáře. Ať je to nízký plůtek kolem cesty ke vchodu nebo vysoké keře podél plotu, dokonalého porostu docílíte jedině správným a pravidelným stříháním. Přečtěte si, kdy, čím a jak na to.

Běžný živý plot vyroste za rok i o několik desítek centimetrů. Chcete-li udržet jeho tvar a hustotu, musíte o něj pravidelně pečovat. Jinak vám doslova přeroste přes hlavu a jeho větve budou trčet všemi směry – třeba sousedům do zahrady.

Před vysazením živého plotu přemýšlejte nad jeho funkcí a podle toho zvolte správnou rostlinu. • 

Kdy stříhat

Kdykoliv. Ano, typy dřevin nejčastěji sloužící jako živé ploty snášejí řezání větví velmi dobře. Takže kdykoliv máte chuť a čas a zdá se vám, že plot potřebuje prořezat, pusťte se do toho, rostlině neublížíte.

Přesto jsou období, kdy je prostříhání keřů efektivnější:

  • V létě – na přelomu června a července – je ideální chvíle na prořez, protože právě skončil jarní bujný růst. Jestli si se stříháním moc hlavu nelámete a plot udržujete jen jednou ročně, je ta pravá chvíle. Další letní stříhání by mělo následovat v srpnu, aby se dřevina stihla připravit na zimu.
  • Na podzim se keře zacelují a ty listnaté začínají opadávat. Pokud jste tedy plot prostříhali na konci srpna nebo začátkem září, už nikam výrazně neporoste a zůstane ve stejném tvaru až do jara.

Pro dokonalé tvary použijte manuální nůžky. • 

  • Zima je pro živý plot obdobím spánku. Rostliny nepřijímají živiny a mají nižší spotřebu kyslíku i světla. V tomto období nejsou dřeviny, díky své uzavřenosti, příliš citlivé na změny. Pokud si tedy keře žádají výraznější zářezy do větví, zima může být ideální příležitostí – rostliny rázné zásahy ustojí. Počkejte však na teploty nad nulou, aby místa řezu na větvi neomrzla. Pokud svůj plot příliš neudržujete a je vysoký a řídký, zima je dobrou příležitostí pro tzv. omlazovací řez, kdy se keře zkrátí na polovinu své výšky. 
  • Na jaře, po probuzení z vegetačního klidu, začnou vaše dokonalé keříky růst obrovským tempem a mění tvar každým dnem. V tomto období můžete stříhat podle libosti. Při jarním prořezávání ale buďte ohleduplní – ve vašem hustém porostu mohou hnízdit ptáci a třeba zrovna vyvádějí mladé.

Při jarním prořezávání buďte opatrní – v živém plotě mohou hnízdit ptáci s mladými. • 

Čím častěji budete plot stříhat, tím hustější bude. Záleží to jen na vás. U jehličnatých plotů je minimem stříhání jednou ročně. Listnaté keře prořezávejte i 2-3× do roka.

Jak stříhat

Pokud jste živý plot právě založili, nebojte se začít se zastřiháváním téměř okamžitě po přesazení a seřízněte keře na ⅔ původní výšky. Po přesazení rostlina utrpěla šok a proříznutí ji pomůže vytvořit dostatečně hustý porost ve spodní části. V první sezóně stačí jedno zastřižení. 

V dalších letech už můžete stříhat i 3× ročně. Nový porost prořezávejte v úrovni pupenů, dokud není celá plocha vyplněná listím nebo jehličím. Celý keř zastřihávejte vždy tak, aby byla spodní část širší než vrchní – dostane se jí dostatek světla a rostlina bude olistěná až k zemi.

Nůžky ke keři přiložte nakloněné pod úhlem 15 a postupujte odspodu nahoru. Vrchní část nestříhejte s nůžkami nad úrovní ramen – neudržíte požadovanou linii. Raději použijte štafle. A pokud máte strach, že linii neudržíte ani tak, předem si ji vytyčte třeba provázkem.

Nestříhejte s nůžkami nad hlavou – použijte štafle nebo teleskopické nůžky. • 

Čím stříhat

Na pár stromků okolo plotu stačí obyčejné manuální nůžky na živý plot – ty se také hodí pro tvarování. V případě větších zahrad využijte plotové nůžky s pohonem. Ty se podle motoru dělí na:

  • Akumulátorové – pro občasné zastřihávání bez přívodní šňůry.
  • Elektrické – jsou o něco hlučnější než akumulátorové a potřebují přívod elektřiny, hodí se pro menší plochy.
  • Benzínové – pro časté řezání velkých ploch a silnějších větví.

Pokud máte vysoký nebo těžce dostupný plot, určitě využijete elektrické či akumulátorové nůžky s teleskopickým nástavcem. Pro co nepřesnější tvar volte nůžky s kratší řezací lištou.

Daří se vám živý plot udržovat, nebo vám roste přes hlavu? Podělte se o své zkušenosti na našem Facebooku