8 osvědčených tipů, jak udržet mobil nabitý | Blog Mall.cz

Zvládnete to i bez zásuvky: 8 tipů, jak udržet mobil dlouho nabitý

Na dovolené v kempu, pod stanem nebo kdekoliv daleko do civilizace bývá obvykle nouze o elektrické zásuvky. A i když si sem jedete odpočinout od e-mailů a sociálních sítí, je dobré udržet telefon nabitý, kdybyste třeba náhodou potřebovali pomoc. Proto jsme pro vás připravili 8 vyzkoušených rad, jak udržet smartphone při životě i bez elektřiny.

1. Odinstalujte zbytečné aplikace a widgety

Máte-li v telefonu nainstalované aplikace, které už nepoužíváte, zbavte se jich. Ušetříte tak nejen baterii, ale i cenné místo na disku. Popřemýšlejte také nad widgety, které máte na domovské stránce. Tyto malé prográmky vám ukazují například aktuální počasí nebo nejnovější zprávy ze sociálních sítí a zpravodajských serverů. Pokud je nevyužíváte, z displeje je smažte, obvykle k tomu stačí přetáhnout je do koše.

Chcete-li se přesvědčit, které programy a widgety jsou největší žrouti vaší baterie, přejděte v nastavení telefonu do nabídky Baterie a rozklikněte záložku Využití baterie (název se může lišit podle verze operačního systému). Zde uvidíte, které aplikace zatěžují baterii nejvíc, a můžete je vypnout nebo odinstalovat.

2. Vypněte notifikace a vibrace

Aplikace vás často zahlcují zbytečnými informacemi, například hry vás upozorňují na to, že jste je už několik hodin nezapnuli. Vypněte si proto notifikace v nastavení jednotlivých aplikací a po návratu z dovolené si je zase zapněte.

Náš tip: Oznámení aplikace na Androidu nejrychleji vypnete tak, že v menu s aplikacemi podržíte prst na její ikonce a kliknete na Podrobnosti o aplikaci. Otevře se vám menu, ve kterém notifikace vypnete.

Kromě notifikací si vypněte také vibrace. Budete-li mít zapnutý zvuk, nebudete je na dovolené potřebovat. A pokud máte vibrace zapnuté i pro notifikace nebo stisknutí tlačítek, vypněte je také. I vibrace si totiž ukousnou svou část energie.

V přírodě nehrozí, že okolní zvuky přehluší vyzvánění telefonu, takže si příchozího hovoru zaručeně všimnete i bez vibrací. • 

3. Vypněte nepotřebná připojení

Připojení k sítím, jako je Wi-Fi, Bluetooth, GPS, LTE nebo NFC, dávají baterce pořádně zabrat. Nenechávejte je zbytečně zapnuté, i když je zrovna nevyužíváte – třeba na dovolené mimo civilizaci. Pokud jedete na dovolenou mimo civilizaci, všechna připojení si vypněte. Hodit se vám může maximálně GPS. Tu si zapněte, jen když budete zrovna koukat do mobilních map.

>> Pořiďte si smartphone s dlouhou výdrží, například Honor 20 Lite. <<

4. Vypínejte mobil a používejte letecký režim

Na dovolené pravděpodobně nemusíte být na příjmu 24 hodin denně, a proto si telefon na noc vypněte nebo využijte letecký režim. Osm hodin spánku baterii velmi prospěje, a pokud chcete ušetřit ještě víc, mějte telefon vypnutý neustále a zapněte ho jen párkrát denně.

Letecký režim aktivujte také v místech, kde je špatný signál. Telefon se totiž bude stále dokola snažit k telefonní síti připojit, což ho bude stát spoustu energie. Zapnutím leteckého režimu mu ušetříte trápení.

Letecký režim zablokuje pokusy o připojení vašeho smartphonu k telefonní síti. • 

5. Snižte podsvícení displeje

Svítící obrazovka z baterie slízne pořádnou porci šťávy. Ať už máte jakýkoliv typ displeje, snížení jasu baterii vždy pomůže. Obvykle tuto možnost najdete v nastavení telefonu, ale v novějších Androidech si jas rychle upravíte ve vysouvací liště v horní části displeje.

Náš tip: Pokud se na vašem telefonu jas obrazovky automaticky přizpůsobuje okolnímu světlu, tuto funkci si vypněte, ať nemusíte podsvícení neustále ručně snižovat.

>> Trávíte hodně času v přírodě? Vyberte si speciální outdoorový smartphone. <<

6. Nepoužívejte animované tapety

Máte-li na displeji animované pozadí, raději si ho před dovolenou přepněte na statické. Pokud na telefonu při každém zapnutí displeje koukáte na pohybující se obrázky, dáváte baterii zabrat.

Vyměňte animovanou tapetu například za fotku svého psíka a baterii to prospěje. • 

7. Zapněte úsporný režim

Tuto funkci nemají všechny smartphony, ale většina novějších ano. Úsporný režim si obvykle zapnete v horní vysouvací liště s notifikacemi, případně v nastavení telefonu. Tyto režimy omezí funkce, které se podílí na spotřebě baterie. Typicky sníží jas, vibrace, notifikace a vypnou náročné aplikace. Například funkce Spořič baterie v operačním systému Androidu 5.0 zvýší výdrž baterie až o 90 minut.

8. Pořiďte si powerbanku

Pokud chcete mít jistotu, že vašemu telefonu šťáva nedojde, přibalte si s sebou na cestu powerbanku. Nabijete ji doma a až vám mobil začne hlásit nedostatek energii, dobijete ho připojením k powerbance – žádná zásuvka není třeba. Pokud vyrážíte do přírody, sáhněte po powerbance s odolnou konstrukcí, například gumovou. Budete mít jistotu, že se vám nepoškrábe a přežije i pád.

>> Vyberte si powerbanku na MALL.cz do 599 Kč. <<

Jaké triky na udržení baterie při životě máte vy? Napište nám do komentářů.