Vysílání DVB-T2 klepe na dveře. Už máte televizi, která ho umí přijímat? | Blog Mall.cz

Vysílání DVB-T2 klepe na dveře. Už máte televizi, která ho umí přijímat?

Česká televize na začátku dubna zahájila vysílání v novém standardu DVB-T2, kvůli čemuž část zákazníků se staršími televizory a set-top-boxy nenaladí programy ČT :D a ČT art. Ačkoliv zatím není důvod k masové panice, koupi nové televize byste neměli příliš odkládat.

Co je to DVB-T2?

DVB-T2 je nový standard digitálního pozemního televizního vysílání, který v nejbližší době zcela nahradí současný standard DVB-T.

Pokud máte televizi a set-top-box, který přijímá digitální vysílání ve standardu DVB-T, už za pár měsíců si část televizních kanálů vůbec nenaladíte. DVB-T se totiž bude postupně vypínat, úplně skončí nejspíš v roce 2021.

Proč se na DVB-T2 přechází?

Důvodů je několik, ten hlavní ale vychází z požadavku mobilních operátorů. S tím, jak se zrychluje mobilní internet, potřebují operátoři další frekvenční pásma pro svůj vysokorychlostní internet. Televize jim tímto přechodem frekvenční pásma uvolní.

Standard DVB-T2 totiž (oproti nynější technologii DVB-T) snižuje potřebné množství přenášených dat a umožňuje tak vysílání více programů na menším rozsahu frekvencí. K novému standardu nepřistupuje jen Česká republika, ale postupně většina zemí Evropy.

Přechod na jiný standard vysílání si můžete zpříjemnit koupí nové televize. • 

Jakou televizi tedy potřebujete?

Abyste se mohli dívat také na televizní kanály ve standardu DVB-T2, potřebujete televizi, která

  • umí přijímat signál DVB-T2
  • a zároveň umí dešifrovat kodek HEVC (H.265).

Přes 400 takových televizí najdete na této stránce.

Zejména na druhý požadavek si přitom dávejte pozor – na trhu jsou televize, které dokáží přijímat DVB-T2, nicméně nedokáží dekódovat obraz v HEVC. V takovém případě si televizní stanici sice naladíte, ale uvidíte jenom černou obrazovku, protože přístroj neumí dekódovat obraz.

Nejjednodušší pro vás bude, když si pořídíte televizi se zlatým certifikátem „DVB-T2 ověřeno. Ten udělují České Radiokomunikace těm zařízením, které oba výše zmíněné požadavky splňují.

Pokud nevíte, zda váš model televize tento certifikát má, ověříte to například tady. Jen musíte znát přesný název vaší TV, což vyčtete například z faktury nebo štítku, který najdete nalepený na zadní straně televize.

Zároveň ale zdůrazňujeme, že certifikát není podmínkou: ne všechny televize s podporou DVB-T2 a schopností dešifrovat HEVC kodek mají certifikát.

Stačí vám i set-top-box

Pokud vaše televize neumí DVB-T2, nicméně stále skvěle funguje a nechcete zbytečně kupovat novou, pomůže vám i výměna set-top-boxu. Set-top-box s podporou DVB-T2 po připojení mezi TV a anténu převádí signál do podoby čitelné i pro starší televize.

V jeho případě platí to stejné, co pro TV: vybírejte model, který podporuje DVB-T2 i HEVC, případně kupte set-top-box se zlatým certifikátem DVB-T2 ověřeno.

Ukázka set-top-boxu s certifikátem DVB-T2 ověřeno. • 

Jak se na příchod DVB-T2 připravujete vy? Plánujete novou TV, nebo si vystačíte se set-top-boxem? Těšíme se na vaše názory na Facebooku.