Tipy pro výběr nové lednice | Blog Mall.cz

Vybíráte novou lednici? Zaměřte se na velikost, výkon i funkce

Stará lednice je zralá na odchod do křemíkového nebe a vy už se poohlížíte po nové? Ještě než vyrazíte na hon za novým spotřebičem, ujasněte si, co by podle vás měla ideální lednička splňovat. Vytipovali jsem několik parametrů, na které byste se při výběru měli zaměřit.

Velikost ledničky

Základní parametr, od kterého by se měl celý výběr odvíjet, je právě velikost lednice, a to nejen z hlediska vnějších rozměrů, ale i vnitřního objemu.

Dobře si přeměřte, kolik místa na lednici v kuchyni máte a podle toho se rozhlížejte, jaké jsou v těchto rozměrech možnosti. Zamyslete se také nad tím, kterým směrem se bude lednice otvírat a jestli se dvířka nepobijí s dalším kuchyňským vybavením. Pokud jste právě ve fázi plánování kuchyně, máte možnost v ní na vysněnou lednici vyhradit dostatek prostoru.

Objem lednice vybírejte podle počtu členů domácnosti – na jednoho připadá v průměru 60 litrů, takže pro čtyřčlennou rodinu bude ideální lednice o objemu okolo 250 litrů. V případě, že pátráte po kombinované lednici, bude vás zajímat také objem mrazáku. Ten by měl mít pro jednoho člena domácnosti v průměru 20 litrů. 

Při výběru zohledněte také to, kolik potravin běžně v lednici skladujete. V domě vás může být třeba šest, ale pokud se stravujete hlavně v restauracích a doma máte jen základní potraviny, bude pro vás obrovská chladnička zbytečná. Naopak jestli jste pětičlenná domácnost, která pod množstvím jídla praská ve švech, bude se vám hodit pořádná lednice.

Pokud sháníte opravdu velkou lednici, v nabídce značky Bosch najdete také chladničky XXL. Jsou jen o deset centimetrů širší než ty běžné, ale nabízí mnohem víc prostoru pro skladování. Například kombinovaná lednice Bosch o šířce 70 centimetrů poskytuje až o 19 % více objemu než klasické lednice s šířkou 60 centimetrů. Dovnitř tak pohodlně vložíte velký pekáč nebo klidně celý meloun.

>> Pořiďte si opravdu velkou lednici na MALL.CZ. <<

Typ lednice

Další věc, kterou byste měli ještě před nákupem zvážit, je to, jaký typ lednice vlastně potřebujete. Na výběr máte z klasických jednodveřových chladniček nebo kombinovaných s mrazákem.

>> Vyberte si kombinovanou chladničku z nabídky Bosch. <<

Velmi oblíbené jsou v poslední době také dvoudveřové americké ledničky. Chladicí a mrazicí část jsou svisle vedle sebe a nabízí opravdu velký objem, takže je tato chladnička ideální pro velké rodiny. Zabírá však poměrně dost místa.

Energetická třída

Důležitým kritériem při výběru je také úspornost přístroje. Pokud jste v poslední době nekupovali žádnou bílou elektroniku, možná vás překvapí nové energetické štítky. Od března 2021 totiž „áčka s plusy“ vystřídaly třídy A–G. Pod označením A najdete ty nejúspornější, a naopak písmeno G nesou chladničky, které energií zrovna nešetří.

>> Přečtěte si, jak se od roku 2021 změnily energetické štítky. <<

Výkon a akumulační doba

Pod údajem akumulační doba se uvádí čas, po který vydrží potraviny zchlazené nebo zmražené v případě, že lednice nebude mít přívod elektřiny. V průměru se akumulační doba pohybuje kolem 10 hodin.

Pokud pořizujete kombinovanou lednici, bude vás zajímat takzvaný mrazicí výkon. Ten udává, kolik kilogramů potravin dokáže mraznička zamrazit během 24 hodin. U kombinovaných ledniček je mrazicí výkon většinou maximálně do 30 kilogramů za hodinu.

Funkce a vychytávky

Jakmile máte jasno v obecných parametrech, prostudujte si, jaké funkce moderní ledničky nabízí.

U nových přístrojů se setkáte například s funkcí NoFrost, která díky ventilátoru zabraňuje tvorbě námrazy a zároveň šetří i náklady na energii. Velmi praktická je také funkce SuperChlazení či SuperMrazení – při vložení nových potravin je lednička velmi rychle zchladí/zmrazí, aby prodloužila jejich trvanlivost, pak se automaticky přepne zpět do klasického režimu.

S funkcí NoFrost už vás námraza trápit nebude.

Praktickými funkcemi se pyšní i ledničky Bosch. Ty jsou vybavené také speciálními přihrádkami VitaFresh, které udržují ideální teplotu pro skladování masa a ryb nebo optimální vlhkost pro skladování ovoce a zeleniny. Potraviny tak vydrží mnohem déle čerstvé. Chytré senzory FreshSense neustále kontrolují teplotu uvnitř lednice a v případě potřeby ji upravují.

Díky provedení Perfect Fit si navíc nemusíte dělat starosti ani s umístěním. Chladničky Bosch můžete klidně postavit přímo k nábytku nebo ke zdi a ušetřit tak místo v kuchyni.

>> Prohlédněte si nabídku lednic Bosch na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.