V jakém věku dát dětem elektroniku? Naučte je na ni postupně | Blog Mall.cz

V jakém věku dát dětem elektroniku? Naučte je na ni postupně

Dřív za sebou malé děti tahaly dřevěného kačera, dnes se nehnou od mobilů a tabletů. A mnohdy do displejů koukají ještě z peřinky. Kdy je správný čas, abyste dětem pořídili první elektronickou hračku a s čím začít?

Zapnout hru na mobilu nebo pouštět videa na tabletu dnes umí děti dřív, než si zavázat tkaničky. Posadit dítě do gauče a dát mu do rukou mobil je totiž často nejjednodušší způsob, jak ho na chvíli uklidnit. Minimálně dětem do 3 let přitom podle odborníků elektronika do rukou nepatří.

Děti se v tomto věku rozvíjejí a teprve se učí vnímat realitu. V tom jim ale moderní přístroje nepomohou – z mačkání displeje se nenaučí, že hrnek s čajem pálí nebo že na nůž se nesahá, protože je ostrý.

Naopak – časté sledování displeje jim může:

  • poškodit zrak,
  • způsobit nespavost
  • nebo zpomalit vývoj svalů na rukou a prstech, které pak budou děti potřebovat například při psaní.

Malé děti mají dnes mobily a tablety jako běžné hračky. Podle výzkumů má až 13 % českých dětí vlastní mobil už v 5 letech. • 

První mobil? Počkejte na 10. narozeniny

Vlastní telefon, tablet nebo počítač děti nejčastěji dostávají s nástupem do školy. Zvlášť, když chodí ze školy samy domů nebo cestují přes město na kroužky, je mobil prakticky jediný způsob, jak je kdykoli zkontrolovat a být s nimi ve spojení.

Ani tak ale není důvod, abyste hned dávali prvňáčkovi vlastní mobil na stálo. Pořiďte levný jednoduchý telefon a dítěti ho půjčujte jen v ty dny, kdy je to potřeba. Pak ho doma zase odložte na poličku.

První mobil svému dítěti dejte až tehdy, kdy je spolehlivé a samostatné, tedy kolem 10. roku věku. Aby ale do té doby nebylo vytržené z dnešní reality, učte ho na elektroniku postupně.

Na vlastní mobil je dítě připravené, až se osamostatní – kolem 10 let. S elektronikou ho ale můžete seznámit dřív. Třeba pomocí dětského foťáku. • 

Myslete na mezikrok

Začněte s odolnější a jednodušší hračkou, která děti zabaví třeba na výletě nebo v autě a nemusí u ní neustále hledět do zářícího displeje.

Skvělým příkladem prvního elektronického dárku je dětský fotoaparát Kidizoom. Děti si s ním dosyta vyhrají a zároveň si vyzkouší ovládání moderní digitální mašinky. A vy aspoň zjistíte, jestli jsou dost zodpovědné – teprve až nebudou foťák zapomínat na hřišti ani ho nenechají třikrát za den spadnout, pak bude možná ten pravý čas, abyste mu pořídili vlastní mobil nebo tablet.

 

Foťákem k elektronické zodpovědnosti

Dětský foťák Vtech Kidizoom Twist Plus X7 je jako dělaný na první elektronické krůčky dětí. Je lehký a vyrobený z odolného plastu, takže se mu nic nestane, když vašim raubířům spadne na zem.

Zároveň má ale tolik funkcí, že se děti budou cítit jako v dospěláckém technologickém světě. Mohou si pořizovat fotky a videa, vytvářet animace, hrát hry nebo měnit svůj hlas.

Foťák Vtech Kidizoom Twist Plus X7 umožňuje upravovat fotky pomocí různých rámečků, razítek a efektů. U focení se tak pobaví celá rodina. • 

Zkuste si doma sepsat také vlastní pravidla na používání elektroniky. Omezte v nich rozumně čas i účel používání – jen tak děti pochopí, že u elektronických hraček nemůžou sedět celé dny.

A hlavně nezapomínejte, že kvalitně můžete společný čas trávit i bez elektroniky. Vyrazte s dětmi na rodinný výlet, uspořádejte piknik nebo třeba vyjeďte na kola.

Kdy jste pořídili vašim dětem první elektronickou hračku? Podělte se o své zkušenosti na Facebooku.