Recenze powerbanky Xtorm Rover XB302L | Blog Mall.cz

Recenze Xtorm Rover: powerbanka, která nabije téměř cokoliv

Co dělat, když vyrážíte na dlouhou cestu vlakem, ale zjistíte, že u sedadla nemáte zásuvku? Pro všechny podobné situace sestavili ve firmě Xtorm powerbanku Rover, která dobijí mobil, tablet, notebook a klidně i všechno naráz. Rozhodli jsme se tento malý zázrak otestovat.

Tři kabely jsou lepší než jeden

Powerbanka Xtorm Rover XB302 45W k nám dorazila v elegantní krabičce, ve které jsme kromě samotné powerbanky našli také USB-C kabel. Tím ale počet přibaleného příslušenství nekončí. Na boční stranu powerbanky výrobci umístili dvě nenápadné přihrádky s USB-C PD kabely.

Přihrádka potěší každého cestovatele, protože nemusíte nabíjecí kabely nosit v tašce, kde vám snadno zapadnou, ale zasunete je přímo do powerbanky. Oba USB-C PD kabely jsou poměrně krátké, ale zato velmi ohebné. Trojice kabelů pro běžné používání bohatě stačí. Potěšil by ještě adaptér pro připojení powerbanky do zásuvky ve stěně, ale ten u většiny powerbank stejně nenajdete.

Přihrádka na kabely je vestavěná přímo v powerbance. • 

Powerbanky Rover pořídíte také ve verzi Lightning, u které místo jednoho USB-C PD kabelu najdete USB-C Lightning kabel, který slouží k dobíjení Apple zařízení. Potěšilo nás také, že powerbanka je po vybalení plně nabitá.

Lehká a ohleduplná

Na první pohled a potěžkání je zřejmé, že výrobci mysleli také na to, aby se powerbanka pohodlně přenášela. Váží 415 gramů, takže se vám nepronese. Hladký pogumovaný povrch je navíc odolný proti poškrábání a příjemný na dotek. Designéři powerbance záměrně nadělili zaoblené hrany, aby vám v batohu nebo kabelce neponičila okolní předměty.

Součástí balení je také přezka, pomocí které powerbanku upevníte například na batoh. • 

Samotný design jede na vlně minimalismu. Powerbanka v tmavě stříbrné barvě je z obou stran hladká, pouze na horní straně najdete drobný světelný proužek, podle kterého poznáte, kolik zbývá v powerbance šťávy. Na boční straně pak objevíte tlačítko (mimochodem jediné na celé powerbance), kterým světelný proužek zapnete. Díky jednoduchému designu se powerbanka snadno ovládá a nehrozí, že při manipulaci s ní budete tápat.

Čtyři cesty k plné baterii

A teď k té nejdůležitější části powerbanky – nabíjecím portům. Na powerbance najdete:

  • USB výstup,
  • USB Quick Charge výstup,
  • USB-C výstup,
  • USB-C PD výstup, který slouží zároveň jako vstup.

Nemusíte se bát, že porty nerozeznáte. Všechny jsou písemně označené. • 

Můžete tak klidně nabíjet čtyři zařízení současně, případně nabíjet zařízení, zatímco dobíjíte samotnou powerbanku. Port s technologií Quick Charge 3.0 navíc slouží k extra rychlému nabíjení smartphonů, a to s Androidem i Applem. Tuto funkci podporuje většina současných smartphonů a nabije se díky ní téměř dvojnásobně rychleji než z powerbanky, která Quick Charge nepodporuje.

Kromě mobilů ale nabijete i spoustu dalších zařízení – tablety, herní konzole, foťáky či který přístroj s porty USB nebo USB-C včetně notebooků. Právě schopnost nabíjet notebooky dělá z powerbanky Rover skvělého pomocníka na dlouhé služební cesty.

Rychlost nabíjení notebooku ovlivňuje spousta faktorů jako jeho velikost baterie, spotřeba energie, zvolený kabel či zda během nabíjení pracujete, ale nabití by nemělo zabrat déle než několik hodin. Powerbanku jsme testovali na dva roky starém notebooku Lenovo, který z původních zhruba 20 % nabila během surfování po internetu na 100 % za 5 hodin. 

Na jedno nabití obslouží až 8 smartphonů

Powerbanka se může pochlubit kapacitou 20 000 mAh, takže kromě notebooků doplní na jedno nabití šťávu většině zařízení víckrát. To přijde vhod například trekařům a dalším cestovatelům. Podle přibaleného manuálu zvládne powerbanka na jedno nabití dobít 8 smartphonů, nebo 2 tablety, nebo 1 notebook.

Během našeho testování nabíjení notebooku skutečně vyčerpalo téměř celou powerbanku, nabíjení tabletu zhruba třetinu a nabíjení smartphonu s ní téměř nepohnulo. Vše ale závisí na konkrétním modelu napájeného zařízení.

Pokud nabíjíte naráz například dva telefony a fotoaparát, powerbanka rozloží výdej energie rovnoměrně. • 

Potěšilo nás také, že powerbanka automaticky ukončí dobíjení, pokud je zařízení plně nabité. Díky tomu zbytečně neplýtvá baterií. Powerbanka má v sobě také bezpečnostní čip, který ji v případě přehřátí vypne.

V čem powerbanka exceluje, je rychlost dobíjení. I když je po nabití notebooku kompletně vyšťavená, na 100 % ji dobijete za zhruba 3 a půl hodiny. Na její dobití proto nemusíte myslet dlouho před cestou, ale stačí, když ji do zásuvky napojíte pár hodin před odjezdem. Skvělou vychytávkou je také funkce Pass through, díky které můžete všechna zařízení nabíjet i během samotného dobíjení powerbanky.

Verdikt: první pomoc na cesty, která dobije téměř cokoliv

Mezi powerbankami ve své cenové třídě vyniká Xtorm Rover XB302 45W především rychlostí dobíjení a možností nabíjet 4 zařízení naráz včetně notebooku. Zalíbila se nám také elegantním minimalistickým designem, který myslí na pohodlné přenášení a snadné ovládání. Díky tomu si tuto powerbanku rád přibalí každý, kdo vyráží na dlouhé pracovní cesty i na dovolenou u moře.

Powerbanka vyniká spoustou vychytaných funkcí. • 

>> Pořiďte si powerbanku Xtorm Rover XB302 45W na MALL.CZ. <<

Powerbanka má také větší sestřičku Xtorm Rover XB303 60W, která letos vyhrála cenu Powerbanka roku 2019. Kromě větší kapacity baterie v ní navíc najdete dva Quick Charge vstupy, takže s ní bleskově nabijete dva smartphony naráz. Jde o jednu z nejsilnějších powerbank na současném trhu, která bez problému dobije i MacBook Pro.

Aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.