Recenze Sony Xperia XZ3: lepší displej tu ještě nebyl | Blog Mall.cz

Recenze Sony Xperia XZ3: lepší displej tu ještě nebyl

Věříte na lásku na první pohled? Pak si dejte na nový smartphone z řady Xperia pozor. Jeho bezrámečkový OLED displej je totiž jedním z nejkrásnějších, které můžete na chytrém telefonu potkat. V rukávu ale skrývá i pár dalších es.

Pokud nějaký smartphone umí udělat skvělý první dojem, je to Sony Xperia XZ3. Hned při uvítací animaci si všimnete, že displej je oproti jiným novinkám mezi smartphony tak nějak hezčí. Může za to technologie OLED, známá z luxusních televizí. Funguje tak, že displej není podsvícený, ale každý bod vyzařuje světlo samostatně.

6" displej je navíc zahnutý přes zaoblené strany. Tato vychytávka je nejen stylová, ale spolu s rozlišením QHD+ ještě víc prohlubuje vizuální zážitek. Díky všem těmto vlastnostem si na displeji užijete i sledování filmů, u kterých si všimnete zejména pestřejších barev a větší porce detailů.

Displej je zahnutý přes boční části telefonu, díky čemuž působí trojrozměrně. • 

Rozumí si s rukou i obličejem

Xperia XZ3 skvěle padne do ruky. Hliníková konstrukce s oblými tvary je příjemná na dotek a neklouže. Výtku máme k umístění čtečky otisků prstu, která je zbytečně nízko. Při odemykání tak musíte prst nepříjemně pokrčit. Naštěstí telefon umožňuje odemykání obličejem, které je podobně rychlé.

Nikoho nepřekvapí, že takto luxusní telefon v sobě bude mít nejnovější procesor. Snapdragon 845 v kombinaci s 4 GB RAM v klidu utáhne i náročné hry a multitasking je pro něj každodenní chléb. Během zuřivých herních bitev si klidně můžete chatovat s kamarády na Messengeru. V telefonu najdete 64 GB vnitřní paměti, což je dost i na ukládání filmů.

Víte, že jsou kolem vás dinosauři?

Když už je řeč o hraní, smartphone v sobě skrývá spoustu zábavných aplikací. Například s rozšířenou realitou se zabavíte na dlouhé večery. Funguje tak, že displejem sledujete prostředí okolo sebe, ale pohybují se v něm virtuální postavičky, jako například dinosauři nebo ryby. Za zmínku stojí také funkce 3D Creator, se kterou naskenujete třeba něčí obličej nebo oběd a vytvoříte jeho virtuální model. Ten pak můžete sdílet s kamarády nebo si ho třeba vytisknout na 3D tiskárně.

Díky rozšířené realitě zjistíte, že máte na stole sopku, kolem které pochodují dinosauři. • 

XZ3 sice nejede na vlně duálních fotoaparátů, ale stejně s foťákem dokáže slušné kousky. 19MPx zadní i 13MPx přední fotoaparát dokáže za dobrých světelných podmínek udělat velmi pěkné fotky. V noci už to není ono. V čem však foťák vyniká, jsou videa. Zvládne i rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu, což je takřka filmový zážitek. S funkcí Slow Motion navíc natočíte stylové zpomalené záběry.

Čočka fotoaparátu má totožný tvar jako snímač otisků, tak dávejte pozor, ať si je nespletete. • 

Nejnovější Android vždycky potěší

Baterie s 3300 mAh zaručuje, že telefon bez problému zvládne den bez nabití. Potěší také nejnovější Android 9 a technologie NFS, se kterou můžete smartphone používat třeba jako platební kartu. Na vážkách jsme z funkce Side Sense. Pokud poklepete na hranu displeje, otevře se vám rychlá nabídka s nejčastěji používanými aplikacemi, což přijde vhod. Bohužel nám často vyskakovala, aniž bychom chtěli, a proto jsme ji raději vypli.

Smartphonu nechybí ani vynikající zvuk, který má na svědomí dvojice výkonných stereo reproduktorů. Na poměry smartphonů hrají až překvapivě čistě. Se zvukem souvisí také povedená funkce Dynamic Vibration System. Funguje podobně jako vibrace na herních ovladačích – telefon vibruje v reakci na zvuk a na to, co se zrovna děje na displeji. Pokud například sledujete film, ve kterém dojde k výbuchu, telefon vám jemně zavibruje.

Verdikt: smartphone, který ví, jak zazářit

Luxus, který člověk při koupi telefonu za 19 990 Kč očekává, nabízí Sony Xperia XZ3 ve velkém kotli. Koukat na OLED displej je velmi působivý zážitek. Velký výkon, stylové provedení a foťák, který natáčí parádní videa, pak dělá z telefonu poklad, na který budete ve své kapse pyšní.

Jak se vám Sony Xperia XZ3 líbí? Napište nám do komentářů.