Recenze Samsung Galaxy M20: nejlepší Samsung v poměru cena/výkon | Blog Mall.cz

Recenze Samsung Galaxy M20: nejlepší Samsung v poměru cena/výkon

Ačkoliv je Samsung největším prodejcem mobilních telefonů na světě, v segmentu střední třídy – tedy v kategorii smartphonů okolo 6 tisíc Kč – poslední roky ztrácel. Model Galaxy M20 to má za úkol změnit. Nabízí slušný výkon, obří kapacitu baterie nebo velmi solidní displej. Bude to stačit na tvrdou konkurenci telefonů Huawei či Xiaomi?

Tradiční konstrukce ze směsice plastu a skla

Po vybalení M20 z krabičky vás hned na úvod čeká milé překvapení – telefon je vybavený novějším konektorem USB-C, což v této cenové relaci rozhodně není standardem. Další plusové body smartphone získává za 3.5mm jack na sluchátka.

Jinak vás na konstrukci telefonu nic zásadního nepřekvapí. Zajímavé je snad jen to, že Samsung umístil tlačítka na probuzení i pro ovládání hlasitosti na jednu stranu, což u jeho telefonů nebývá zvykem.

Samotně tělo je plastové, nebo spíše ze směsice skla a plastu. Telefon díky zaobleným bokům skvěle padne do ruky, neřeže do dlaní, nevrže a neprohýbá se. Příjemně potěší zapuštěné čočky fotoaparátu, takže telefon položený na zádech se nekymácí. Vzhledem je Galaxy M20 možná až příliš obyčejný – ale právě to nejspíš bude většině lidí vyhovovat.

Čtečka otisků prstů je na náš vkus trošku výše,ale dá se na to rychle zvyknout. • 

Displej není AMOLED, ale vypadá skvěle

Zřejmě vůbec největší překvapení vám Galaxy M20 přichystá díky displeji – telefon se sice pyšní „jen“ PLS TFT displejem, který je papírově horší než Super AMOLED známý z lepších telefonů, ale v praxi to skoro nepoznáte. Barvy jsou jasné a živé ze všech úhlů, čitelnost na slunci skvělá. V kombinaci s úhlopříčkou 6,3 palců a Full HD+ rozlišením nabízí skvělou podívanou.

Jedinou daní za levnější displej je absence funkce Always-On, což v kombinaci s chybějící notifikační diodou znamená jediné – pokud máte telefon zhasnutý, nepoznáte, zda máte zmeškaný hovor nebo přišel e-mail. Musíte smartphone vždy probudit.

Displej zobrazuje věrné barvy ze všech úhlů pohledu. • 

Výkonem neurazí ani náročnější z vás

V srdci Galaxy M20 tepe osmijádrový procesor Exynos 7904, který v kombinaci s velkorysou 4GB pamětí RAM nabízí solidní výkon pro všechny dnešní aplikace i většinu her. Odezva telefonu sice není tak svižná jako u prémiových modelů, ale zároveň je dostatečně rychlá na to, aby vás při práci nebo hraní neiritovala.

Solidní výkon smartphonu podtrhuje 64 GB interní paměti a možnost rozšíření až o 512GB paměťovou kartu microSD. Prostoru na své fotky nebo videa tak budete mít dostatek.

Fotoaparátem patří do střední třídy

Na zádech M20 se skrývají dvě čočky fotoaparátu – hlavní 13Mpx snímač s automatickým ostřením a ultraširoký snímač s rozlišením 5 Mpx. Výsledek jejich souhry vás sice nijak zásadně neohromí, ale na druhou stranu ani nezklame.

Za dobrých světelných podmínek s telefonem pořídíte velmi hezké fotky s věrným obrazem, se snižující se světelností kvalita fotek klesá kvůli viditelnému šumu a ztrátě detailů. To je ale bolest, která postihuje i mnohem dražší přístroje, takže ji M20 rádi odpustíte.

Dvojice čoček fotoaparátu s rozlišením 13 + 5 MPx. • 

Na jedno nabití dá bez problémů 2 dny

Samsung Galaxy M20 hodně potěší ty, kteří nadávají, že dnešní smartphony potřebují každý den do nabíječky. S baterií o kapacitě 5 000 mAh bez problémů zvládne dva pracovní dny – a pokud ho budete šetřit, protáhne se výdrž ke třem dnům. Obrovská baterie se naštěstí nepodepsala na rychlosti nabíjení, telefon nabijete asi za hodinku a půl.

V zástupu telefonů střední třídy M20 vyniká také možnostmi odemykání – čtečka otisků prstů dnes už nikoho nepřekvapí, ale možnost odemknout smartphone obličejem, to je v této cenové kategorii spíše výjimka. Odemčení telefonu oběma způsoby sice chvilku trvá, ale na druhou stranu je spolehlivé. Jen málokdy se stane, že přístroj váš obličej nebo otisk nerozpozná.

Sluší se dodat, že Galaxy M20 běží na systému Android 8.1 Oreo s grafickou nadstavbou Samsung Experience. Systém je to velmi přehledný, stabilní a pro kované uživatele Samsungu dobře známý. Výrobce zároveň slíbil, že M20 se časem dočká aktualizace na novější systém.

Samsung slíbil, že systém se časem dočká aktualizace. • 

Verdikt: Samsung příjemně překvapil

Galaxy M20 nahrazuje v portfoliu Samsungu ukončenou řadu Galaxy J, které se v poslední době nedařilo a ztrácela svůj tržní podíl. A zatím to vypadá, že tento krok se Samsungu vyplatí.

Telefon za příjemnou cenu nabízí krásný displej, obří baterii s výrazně nadprůměrnou výdrží a solidní výkon podpořený 4GB RAM a 64GB pamětí. Dojem sráží spíše průměrný fotoaparát nebo pomalejší odemykání, což ale v této cenové kategorii není žádný velký hřích.

Ve výsledku je Samsung Galaxy M20 velmi sympatický telefon se sympatickou cenou, který sedne většině uživatelů.

Klady u Galaxy M20 výrazně převyšují zápory. • 

Jak se Samsung Galaxy M20 líbí vám? Zvažujete, že byste si ho pořídili? Napište nám do komentářů.