Recenze Huawei Mate 20 Pro: nový vládce všech smartphonů | Blog Mall.cz

Recenze Huawei Mate 20 Pro: nový vládce všech smartphonů

Huawei to dokázal. Několik let nesměle kráčel ve stínu Samsungu a Applu, aby na konci roku 2018 vstoupil do záře reflektorů a oběma konkurentům ukázal záda. Smartphone Huawei Mate 20 Pro má všechno, co prvotřídní telefon má mít. Nádherný displej, famózní výkon, obrovskou kapacitu baterie, špičkový foťák i revoluční technologie. A hlavně se prodává za snesitelnou cenu.

Bytelný krasavec z kovu a skla

Černá krabička, ve které Mate 20 Pro dostanete, zvláštní pozornost nebudí – zato vás příjemně překvapí svým obsahem. Kromě telefonu a sluchátek v sobě ukrývá nezvykle velkou nabíječku (o té půjde řeč později) a redukci z USB-C na 3.5mm jack, abyste mohli využít klasická sluchátka. Tady přístroj sbírá první plusové body.

Samotný telefon je dokonale vysoustružený z pevného kovu a skla, působí velmi bytelným dojmem a hned po prvních dotecích je cítit, že v ruce držíte něco mimořádného. Luxusní dojem zdůrazňuje voděodolnost IP68 nebo zaoblený displej do stran, který sice nemusí vyhovovat každému, ale rychle se na něj zvyká.

Další překvapení si Huawei připravil do slotu na SIM karty, protože jako vůbec první výrobce na světě využívá formát nanoSD paměťových karet. Slot pro SIM na spodní hraně telefonu je tak oboustranný – buď můžete z obou stran vložit nanoSIM, nebo jednu pozici využijete pro nanoSD.

Reproduktor byste na telefonu hledali marně – zvuk se totiž line z USB-C portu. • 

Displej, z kterého přechází zrak

Huawei Mate 20 Pro vsadil na OLED displej s úhlopříčkou 6,39 palce a nezvyklým poměrem stran 19,5:9. Nebudeme vás napínat – vypadá fantasticky. Dokonalá černá, vynikající čitelnost i na ostrém slunci a velmi jemné rozlišení 3 120 × 1 440 pixelů jej řadí mezi světovou špičku. Kdo si na telefonu rád pouští filmy, bude nadšený.

Displeji nechybí oblíbené vychytávky, například automatická regulace jasu funguje naprosto vzorově a funkce Vždy na displeji zase potěší ty, kteří chtějí na displeji neustále vidět čas, stav baterie nebo notifikace z aplikací.

Huawei navíc do displeje implementoval to, o čem konkurence zatím pouze mluví na konferencích – totiž čtečku otisků prstů. Ukrývá se ve spodní třetině displeje a je pravdou, že pro odemčení telefonu na ni musíte trošku přitlačit a občas se stane, že přístroj napoprvé váš otisk nevezme. Výrobce se nicméně nemá za co stydět a jeho revoluční novinku chválíme. Pokud by vám navíc čtečka v displeji nevyhovovala, můžete ji kdykoliv nahradit spolehlivým odemykáním telefonu obličejem.

Indikátor čtečky otisků prstů se rozsvítí vždy, když se prstem přiblížíte k displeji. • 

Připravte se na výkon bez kompromisů

Telefon Mate 20 Pro nevypadá skvěle jenom zvenčí, ale také zevnitř. Nový procesor Kirin 980 vyráběný 7nanometrovou technologií v kombinaci s 6 GB operační paměti a 128 GB interní pamětí nabízejí výkon, který naprostá většina uživatelů nikdy nevyužije. Nezáleží, jestli spustíte nejnovější hru nebo si zapnete desítky aplikací naráz – telefon se ani nezadýchá.

7nm výrobní technologie přitom není jenom marketingový tahák pro technické nadšence, má i své praktické využití. Telefon zůstává i při velké zátěži chladný, takže se nestane, že by vám po několikahodinovém hraní hořely ruce. A nad to všechno je výjimečně úsporný.

S baterií dáte na pohodu i 2 dny

Čtete dobře – Huawei Mate 20 Pro jako jeden z mála špičkových telefonů skutečně vydrží 2 dny při plné zátěži. Zásluhu na tom má jak úsporný procesor, tak i obří kapacita baterie 4 200 mAh.

V této chvíli přichází řeč na gigantickou nabíječku, o které šla zmínka v úvodu článku. Její velikost má své opodstatnění – díky ohromnému napájecímu výkonu dokáže baterii z 0 na 100 dostat za 70 minut a z 0 na 70 dokonce za 30 minut. Technologie „super nabíjení“, jak ji Huawei sám pojmenoval, nemá konkurenci a s takto rychlým nabíjením jsme se ještě u žádného telefonu nesetkali.

Stojí za zmínku, že Mate 20 Pro můžete nabíjet i bezdrátově, byť v takovém případě se doba nabíjení násobně prodlužuje. A není bez zajímavosti, že telefon využijete také jako powerbanku – pomocí reverzního bezdrátového nabíjení můžete doplnit šťávu například svým chytrým hodinkám nebo bezdrátovému reproduktoru.

I když má telefon obří displej, působí decentně a do jisté míry lze ovládat jednou rukou. • 

Fotoaparát Leica konkuruje zrcadlovkám

Po jarním představení špičkového fotomobilu P20 Pro byli všichni fanoušci i kritici Huawei zvědaví, zda výrobce dokáže podobný úspěch zopakovat, nota bene ještě vylepšit. Dokázal.

Trojice fotoaparátů na zadní straně s rozlišením 40 + 20 + 8 megapixelů odvádí svoji práci na jedničku s hvězdičkou a i v noci s ní pořídíte snímky, za které by se nestyděl profesionální fotograf. Nás nejvíce potěšil ultraširokoúhlý objektiv, díky kterému si zvětšíte scénu, aniž byste museli dělat několik kroků vzad.

Mate 20 Pro exceluje také při focení v ostrém světle či protisvětle a velmi zdařilé jsou i tzv. bokeh snímky s rozostřeným pozadím. Na špičkové zrcadlovky za desítky tisíc telefon pořád ještě nemá, ale povážlivě se jim přibližuje. Nadšení z fotoaparátu sráží snad jen videa – například v rozlišení 4K lze točit jen při 30 snímcích za sekundu a výsledná kvalita není kdovíjak oslnivá.

3 čočky fotoaparátu na zadní straně, které Huawei netradičně rozmístil do čtverce. • 

Verdikt: téměř bezchybný telefon

Na závěr se sluší dodat, že Mate 20 Pro běží na Androidu 9 s nadstavbou EMUI. Příznivci Huawei tak budou doma, ostatní si velmi rychle zvyknou. Systém je svižný a nabízí známé funkce, mimo jiné například možnost ovládat telefon pouze gesty nebo zhasnout „kontroverzní“ výřez v displeji.

Co se týče konektorové výbavy, nabízí telefon vše potřebné – NFC pro placení v obchodech, rychlou LTE na obou SIM kartách, bezdrátovou Wi-Fi v pásmech 2,4 a 5 GHz nebo infraport, od kterého jiní výrobci postupně upouštějí.

Co říci závěrem? Huawei Mate 20 Pro má zaděláno na to, aby se stal bestsellerem. Nabízí vše, co od špičkového telefonu očekáváte, přidává několik revolučních novinek v podobě čtečky otisků v displeji, nanoSD karet nebo superrychlého nabíjení a zároveň má tak málo slabin, že mu je velmi rychle odpustíte.

Navíc kvitujeme, že Huawei této výjimečné pozice nezneužil a telefon prodává za cenu stravitelnou i pro průměrně vydělávajícího Čecha. Jasně, asi na něj budete pár měsíců šetřit, ale za odměnu dostanete výjimečný smartphone, který vám bezpečně vydrží několik let.

Klady bohatě vyvažují zápory. • 

Jak se Huawei Mate 20 Pro líbí vám? Pořídili byste si ho domů? Dejte nám vědět do komentářů.