Přichází zima: nejvyšší čas na koupi čističky vzduchu | Blog Mall.cz

Přichází zima: nejvyšší čas na koupi čističky vzduchu

Děti i dospělí v zimě marodí mnohem častěji než v létě. A jedním z důvodů je, že tráví spoustu času zavření doma. Nezdravé prostředí plné bakterií a plísní si po pár týdnech vybere svou daň – a odsoudí k nachlazení (v tom lepším případě) nebo chřipce a zápalu plic (v tom horším případě). Co s tím můžete udělat?

Choďte na čerstvý vzduch a větrejte

I když je venku zima, déšť a mlha, běžte každý den alespoň na půlhodinovou procházku. Uvědomte si, že doma a v kanceláři jste většinou obklopení plasty, lepidly a elektronikou. A ty vypouštějí do vzduchu škodlivé látky, které oslabují vaši imunitu.

V interiérech nejvíc škodí formaldehyd a ftaláty (změkčovadla). Do těla se dostávají vdechnutím – proto dbejte na vzduch, který dýcháte doma i v práci. • 

Když už z jakéhokoliv důvodu ven nemůžete, tak aspoň větrejte. I v té největší zimě byste měli otevřít okno nejméně 2× denně– ráno po probuzení a večer před spaním. Větrejte

  • nárazově,
  • s okny dokořán,
  • zhruba 10 minut. 

Tím vyměníte všechen vzduch v místnosti, ale zároveň nestihnete ochladit stěny a nábytek.

V zimě větrejte jen nárazově, abyste pak nemuseli celou místnost znovu vytápět. • 

Kupte si čističku vzduchu

I když budete 2× denně větrat a chodit ven, naprostou většinu dne strávíte zavření v místnosti. A proto potřebujete i čističku vzduchu.

Fakta pro ně totiž hovoří jasně:

  • HEPA filtr v čističkách zachytí 99,99 % mikroskopických částic,
  • uhlíkový filtr absorbuje molekuly způsobující zápachy a toxiny,
  • ionizátor vypouští do ovzduší záporné ionty a vytváří podobně zdravé prostředí, jaké znáte z přírody po bouřce.

Některé čističky mají dokonce TiO2 filtr s oxidem titaničitým, který rozkládá organické látky na minerální a tím dezinfikuje vzduch.

Vzduch po bouřce je nasycený zdravými anionty – takové prostředí vytváří i čistička. • 

Škodlivý ozon? Smyšlená legenda

Možná vás od koupi čističky vzduchu odrazuje informace, že tyto přístroje vypouštějí ozon. Ano, vypouštějí. Jeho množství je ale tak zanedbatelné, že i procházka v lese pro vás bude z hlediska ozonu rizikovější.

V české krajině je podle Státního zdravotního ústavu koncentrace ozonu asi 30-120 µg/m3, v závislosti na lokalitě a meteorologické situaci. V létě při vhodných klimatických podmínkách může koncentrace vystoupat až na 180 µg/m3. Pořád se tu bavíme o ozonu ve volné krajině.

A čističky? Norma ČSN EN 60335-2-65 výrobcům přikazuje, že jejich čističky mohou vypouštět jen takové množství ozonu, aby jeho koncentrace v ovzduší nepřesáhla hranici 100 µg/m3. Takže příklad z úvodu nebyl nadnesený – procházka v lese může být „jedovatější“ než místnost se zapnutou čističkou.

V místnosti s čističkou vzduchu je zhruba stejně ozonu jako v lese. • 

Existují i čističky bez ozonu

Pokud se i přesto ozonu z čističek vzduchu bojíte, nevadí. Za produkci ozonu je totiž zodpovědný zejména ionizátor. Když si pořídíte čističku bez ionizátoru, nebudete mít v místnosti žádný ozon navíc. Další alternativou je čistička, která umožňuje ionizátor deaktivovat. Například tahle nebo tahle.

Když budete v zimě větrat, zajdete si každý den na procházku a zapnete čističku vzduchu, měly by se vám podzimní a zimní nemoci obloukem vyhnout.

A co vy – jak řešíte zimní choroby vy? Podělte se o své názory na našem Facebooku.