Ochraňte mobil před přehřátím | Blog Mall.cz

Ochraňte mobil před přehřátím

Stačí pár minut na slunci a mobil vypoví službu nebo vám dokonce shoří pod rukama. Nezapomeňte v létě na svoji elektroniku a chraňte ji před poškozením slunečními paprsky. Poradíme, jak na to. 

Jestli mobily něco nenávidí, jsou to letní vedra. Palubní deska auta, zahradní stůl, deka u vody – to jsou místa, kde se telefon nejvíc „peče“. Vysoká teplota váš telefon v lepším případě zpomalí, restartuje nebo na chvíli vypne. V horším případě horko odrovná baterii nebo displej.

Nejhorší možný scénář, který vás může potkat na dovolené v tropech, je vznícení telefonu s lithium-iontovou (Li-ion) nebo lithium-polymerovou baterií ( Li-pol). Telefon při přehřátí může začít hořet nebo dokonce exploduje a zanechá za sebou ošklivou popáleninu či zničené auto.

Přehřívání telefonu však můžete jednoduše zabránit.

Kolik toho mobil snese

V návodu každého mobilu najdete informaci o tom, jaká je maximální teplota, při které telefon dokáže správně pracovat. Obecně platí, že 60 °C je maximum, kterému můžete telefon vystavit, aniž by mu hrozilo vážné nebezpečí.

Nejvyšší teploty mobil obvykle dosáhne na palubní desce auta. Chytré telefony v držáku na předním skle auta skvěle nahradí klasickou GPS navigaci, pokud ale jedete pod přímým sluncem, na palubní desce může teplota dosáhnout až 70 °C. V kombinaci se zapnutými aplikacemi se extrémní horko může stát pro váš telefon osudné.

Nad palubní deskou je největší horko. Telefon se spuštěnou navigací často ukládejte do stínu a vypněte ostatní aplikace, aby se snížil nápor na procesor a baterii. • 

Podobně je tomu také na dece u vody nebo při posezení na zahrádce restaurace. Telefon nenechávejte ležet na slunci a vždy ho schovejte do tašky ve stínu. Je to lepší řešení, než ho zastrčit do kapsy, ve které se vlivem tělesného tepla a nedostatku větrání může také přehřát.

Aplikace pomůžou, ale i ublíží

Při přehřátí telefonu je nejčastěji na vině horko. Podíl mají ale i spuštěné aplikace, které zatěžují procesor a baterii. Při pobytu na sluníčku omezte hry i surfování na sociálních sítích a vždy vypněte všechny aplikace, které zrovna nepoužíváte. 

Na přímém slunci vypněte postradatelné aplikace, nebude se pak tolik zahřívat. • 

Některé aplikace jsou však prospěšné i v horku. Nahlásí vám, kdy teplota chytrého telefonu dosáhne kritické hranice a sama vypne nepoužívané aplikace, aby ušetřila baterii. Na telefony s operačním systémem Android nainstalujte například aplikaci Cooling Master, na iOS zvolte Battery Forecaster Pro 2.

I příslušenství může škodit

Chcete-li se vyvarovat poničení baterie, nenabíjejte telefon na sluníčku. Také dejte pozor, aby na nabíječku doma nesvítilo slunce a nenabíjejte telefon v autě, když používáte navigaci (nebo jinou náročnou aplikaci). Nabíjením se baterie zahřívá a zvlášť v kombinaci s rozpálenou palubní deskou by se telefon mohl poškodit.

Nabíjení zahřívá baterku, proto telefon nikdy nenabíjejte na slunci. Vyhnete se jeho přehřátí. • 

Baterie u většiny moderních telefonů je uzpůsobena tak, aby se při přehřátí odpojila. Váš telefon se restartuje nebo vypne a poté bude opět fungovat. Jistotu ale nemůžete mít u neoriginálního příslušenství. Ať už jde o baterie nebo nabíječky – obojí vám může telefon vážně poškodit.

Ačkoliv při letních výletech nebo lenošení u vody využijete pevný kryt či obal na mobil, i ty podporují přehřívání telefonu. Jakmile cítíte, že je telefon horký, sundejte z něho kryt a zchlaďte ho.

První pomoc při přehřátí telefonu

Pokud se telefon začne zpomalovat, zasekávat nebo se samovolně restartuje či vypne, je nejvyšší čas dopřát mu pobyt v chládku. Obvykle stačí pár minut ve stínu a telefon či jiná elektronika se vrátí do formy.

Elektroniku nikdy nechlaďte v lednici nebo mrazáku, zničíte ji. • 

Zapomeňte na rady kolující na internetu, které tvrdí, že se telefon nebo jiná elektronika nejlépe ochladí v lednici nebo mrazáku. Opak je pravdou a mobil by se zničil.

Pozor také na vlhkost. Když vám telefon spadne do vody, baterii ihned vytáhněte a utopenou elektroniku vysušte.

Podělte se s námi na Facebooku o vaše zkušenosti s přehříváním telefonu!