10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Myš Microsoft Sculpt Ergonomic: zapomeňte na bolest v zápěstí

Pokud používáte myš každý den, ať už doma nebo v práci, zpozorněte. Myš Microsoft Sculpt Ergonomic vás zbaví problémů se zápěstím, ramenem i karpálním tunelem. A to nejsou její jediné přednosti.


Zajímavý design? To je ergonomie

Ergonomické vybavení k počítači není žádnou novinkou. Jenže zatímco gelové podložky, speciální židle nebo klávesnice s podporou zápěstí se prodávají běžně, vertikální ergonomické myši jsou k vidění spíše výjimečně.

Přitom jsou to právě myši, které způsobují tolik zdravotních potíží. Microsoft proto přišel s vertikální myší Sculpt Ergonomic. Přirozená poloha pro ruce totiž není dlaněmi dolů, jako je tomu u běžných myší, ale dlaněmi do vnitřní strany: stejně, jako když máte ruce svěšené podél těla.

Právě toho myš od Microsoftu využívá. Osa myši je nakloněná doprava, takže při jejím ovládání máte ruku v mírně nakloněné pozici. Ze začátku si na to budete zvykat, ale pak si rychle uvědomíte, že pozice je až překvapivě pohodlná. Už za pár dní vám přijde nepřirozená každá „rovná“ myš.

Myš Microsoft Sculpt Ergonomic: zapomeňte na bolest v zápěstí

Není pro leváky a dlouhoprsťáky

Z častého používání klasické myši vás může bolet zápěstí, předloktí nebo dokonce rameno. Možná pociťujete i syndromy karpálního tunelu jako je mravenčení, bolest vystřelující do prstů nebo třes.

S myší Sculpt Ergonomic už po pár týdnech pocítíte úlevu - svou zdravotní funkci totiž splňuje na jedničku. A věřte, že jakmile bolest rukou odezní, už nikdy nebudete chtít jinou myš.

Přesto existují dva typy lidí, pro které tato myš není: leváci a ti, kterým narostly větší ruce. Myš je totiž výhradně pravoruká. S velkou rukou pak sice myš ovládat zvládnete, ale ne tak, jak to v Microsoftu zamýšleli.

Myš totiž budete muset v ruce posunout, abyste komfortně dosáhli na všechna tlačítka včetně kolečka. Tím pádem ji budete ovládat pouze prsty a ergonomický efekt se vytratí. Vaše zápěstí bude v podobně nepřirozené pozici jako u klasické myši.  

Má to i další výhody – třeba 7 tlačítek

Ergonomie ale není jedinou výhodou myši. Pokud si rádi usnadňujete práci, oceníte celkem 7 tlačítek. Díky tomu, že kolečko můžete naklánět i do stran, pohodlně listujete fotkami nebo se pohybujete na širokých stránkách v prohlížeči, aniž byste museli najíždět na posuvník. Funkce je to velmi návyková a u jiných myší vám bude chybět.

Navigaci v prohlížeči zrychlí i postranní tlačítko zpět, které mačkáte palcem. Dalším tlačítkem je klasické modré Windows, jeho zmáčknutím (rovněž palcem) se dostanete do nabídky Start. Na obě tlačítka snadno dosáhnete.

Optický senzor myši je velmi přesný díky technologii Blue Track. Pohyb vaší ruky přesně snímá na všech površích včetně kůže nebo koberce, problémy má jen se sklem.

Sculpt Ergonomic je vybavená průměrnými 1 000 dpi, ale jelikož nejde o herní myš, víc určitě potřebovat nebudete.

Bezdrát na baterie

Bezdrátovou myš pohání dvě tužkové baterie, které na jedno nabití vydrží přibližně půl roku. K výdrži baterií přispívá vypínací tlačítko zespodu myši.

Samotné baterie jsou schované zespodu myši v krytu, který je uchycený magneticky, ale přesto perfektně drží. K jeho otevření nepotřebujete šroubovák ani ostré nástroje, stačí odklopit nehtem a dostanete se do prostoru, kde najdete i místo pro receiver – malé USB zařízení pro přenos bezdrátového signálu do počítače.

Sexy křivky boubelky

Designově vypadá myš skvěle. Kulaté robustní provedení doslova svádí k tomu, abyste myš objali celou rukou. Malíček a palec spočinou na pogumované ploše, která zaručuje pevný úchop, zatímco ostatní prsty kloužou po lesklém povrchu uprostřed myši.

Myš je o něco těžší, než bývá zvykem, ale právě to přispívá k pohodlnému a stabilnímu ovládání.


Lesklý povrch se bohužel hodně upatlává, takže se připravte na to, že váš čisticí hadřík bude v neustálém zápřahu.

Celkový dojem z myši je i přesto skvělý. Pokud vás při práci s myší občas bolí ruka, Microsoft Sculpt Ergonomic vás této bolesti zbaví. A pokud žádnými problémy netrpíte, bude pro vás skvělou prevencí.

Jestliže nejste levák nebo nemáte příliš velké ruce, můžeme tuto myš za 1 199 Kč vřele doporučit.