Klávesnice a myš, které uleví zápěstí | Blog Mall.cz

Klávesnice a myš, které uleví zápěstí

Není to dlouho, co jsme recenzovali ergonomickou myš Microsoft Sculpt Ergonomic. Její vertikální držení má skvělé účinky na vaše zápěstí, předloktí i rameno. Práce s počítačem je s ní zkrátka mnohem zdravější. Nyní nám však do redakce přišel celý set: ergonomická klávesnice i myš. S tou by vás ruce neměly bolet ani při psaní.

Nechte své ruce odpočinout už při práci

Po celodenním sezení v kanceláří vás možná často bolí zápěstí, cítíte napětí v ramenou a ozývá se bederní páteř. Je jasné, že byste měli sedět rovně, mít monitor v úrovni očí a občas se protahovat. Ale kdo na to má pořád myslet.

Původ bolestí ale není jen v pozici, kterou sezení u počítače zaujímáte. Svůj podíl viny nesou i klávesnice a myš. Jejich ovládání s rukama v horizontální pozici je pro vaše tělo nepřirozené. A kromě bolesti v rukou a syndromu karpálního tunelu může způsobovat i bolest ramenou nebo krční páteře, se kterou vám nepomohou ani tejpy, ani žádný fyzioterapeut. karpálního tunelu může způsobovat i bolest ramenou nebo krční páteře.

Proto jsme nedávno přinesli recenzi vertikální myši od Microsoftu a nyní se podíváme na celý set Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop, který poskytuje oporu zápěstím i při psaní.

Nezvyklý tvar, na který si rychle zvyknete. A budete ho milovat. • 

Je to rejnok nebo klávesnice?

Než v Microsoftu dali klávesnici oficiální název, říkali jí rejnok. Jakmile ji uvidíte, pochopíte proč. Vlnité tvary klávesnice skutečně rejnoka připomínají. Klávesy jsou rozdělené na dvě poloviny a zvedají se jako vlna směrem ke středu tak, že vaše ruce jsou při psaní v přibližně 45° náklonu do strany. Geniální.

Horizontální poloha rukou ale není jediná úleva pro vaše zápěstí. Součástí klávesnice je i pogumovaná podložka z teflonu, která poskytuje oporu zápěstí a zároveň je příjemná na dotek. Podložku můžete ještě zvýšit přídavným podstavcem, který jednoduše připojíte pomocí magnetických úchytů.

Klávesnici můžete podložit podstavcem, který vašemu zápěstí ještě víc uleví. • 

Psaní s podložkou na podstavci je ještě příjemnější díky tomu, že je téměř nemožné v této poloze směřovat celou váhu rukou na zápěstí. Zatížení je tak rozděleno rovnoměrně, a to je pro zápěstí velká úleva. Efekt nejlépe funguje, pokud píšete u stolu s lokty opřenými v 90° úhlu.

Klávesnici berte všemi deseti

Klávesy jsou rozdělené napůl mezi tlačítky 6, T, G, B a 7, Z, H, N. Toto rozdělení známe už z první ergonomické klávesnice z roku 1994. Ostatně, proč měnit něco, co funguje?

Pokud jste se s podobným rozložením nesetkali, chvíli vám potrvá, než si zvyknete. Při psaní například jenom 4 prsty vám budou někdy prsty přeskakovat na „špatnou půlku“. Rychle se ale přizpůsobíte a po nějaké době vám bude u obyčejných klávesnic rozdělení chybět.

Jestli patříte k těm, kteří ovládají psaní všemi deseti, zvyknete si mnohem rychleji, protože Sculpt Ergonomic je pro psaní všemi deseti jako stvořená.

Celý set je jako živá voda pro vaše bolavé zápěstí. • 

Ať píšete čtyřmi nebo deseti prsty, bude se vám na klávesnici psát krásně. Díky nízkému zdvihu – tzv. chicletu – jsou totiž klávesy daleko od sebe a mačkají se skoro samy. Takový typ klávesnice dobře funguje třeba v noteboocích a také snižuje napětí v zápěstí.

Co se ostatních kláves týče, budete si muset také chvíli zvykat. Mezerník najdete na obou polovinách klávesnice, takže je na vás, který budete používat. My jsme se například při testování levého spacebaru ani nedotkli. Šipky jsou zase utopené mezi okolními klávesami a ze začátku se budete na klávesnici dívat, abyste je našli.

Co bychom uvítali – větší klávesu Enter. Pokud máte větší prsty, může být obtížnější Enter mezi ostatními klávesami najít.

Geniální numpad a myš, která se už osvědčila

Klávesnice Microsoft Sculpt Ergonomic má ještě jednu důležitou část – externí numerickou klávesnici. Můžete si ji umístit kamkoliv a pokud ji zrovna nepoužíváte, prostě ji zavřete do zásuvky a budete mít na stole více místa.

Externí numpad je skvělý nápad. Když ho nepoužíváte, dejte ho do zásuvky a získáte víc místa. • 

Jedinou vadou na kráse je, že numerická klávesnice nemá ergonomickou oporu. Designéři počítali s tím, že numpad není nejvyužívanější částí klávesnice. Pokud jste účetní a k numerické klávesnici máte přirostlou ruku, hledejte jinde.

Třetí a poslední kousek do party je excelentně tvarovaná kulatá myš. O ní už jsme se rozepisovali v minulém článku, takže jen stručně.

Pokud jste vertikální myš ještě nedrželi v ruce, budete si zvykat a ze začátku vám držení přijde nepřirozené. Stačí ale jeden den v práci a nebudete chtít jinou. Jestli používáte klasickou myš a máte z ní problémy se zápěstím, úleva se dostaví takřka okamžitě.

Nakloněnou vertikální myš Sculpt Ergonomic už jsme si zamilovali minule. A vydrželo nám to. • 

U vertikální myši Sculpt Ergonomic palec spočívá ve vyvýšeném vykrojeném místě po levé straně myši a zbytek ruky tak myš přirozeně objímá a zaujímá vertikální polohu, která je pro ruku mnohem pohodlnější. Myš má pouze dva problémy:

  • není pro leváky a
  • není pro lidi s větší rukou.

Jinak k ní nemáme výhrad. Nabízí totiž:

  • 7 tlačítek,
  • pohodlné a zdravé držení,
  • dostačujících 1 000 dpi,
  • přesné snímání na všech površích díky optickému senzoru s technologií Blue Track a
  • vypínací tlačítko.

Shrnutí? Na tohle vše vaše zápěstí čekalo

Všechny tři kousky setu (klávesnice, myš a numpad) se geniálně doplňují a přinesou úlevu vašemu zápěstí od první chvíle používání. Po prvním navykání na nezvyklý způsob držení a ovládání si myš i klávesnici zamilujete a nebudete chtít používat jiné.

Klávesnici pohání 2 AAA baterie, myš využívá 2 AA baterky a numerické klávesnici dodává energii lithiový článek, který znáte třeba z hodinek. Všechny jsou součástí balení, takže stačí připojit USB přijímač a můžete všechna zařízení okamžitě začít používat.

V jednom balení dostanete myš, klávesnici a numpad, které společně uleví vašim zápěstím. Ruce i vaše ramena vám za tuto investici poděkují.