Jak zachránit namočenou elektroniku | Blog Mall.cz

Jak zachránit namočenou elektroniku

Ať už skočíte s mobilem v kapse do bazénu nebo vám zmokne tablet, máte problém. Voda se elektronikou nemá ráda a hrozí, že se přístroj už nevzpamatuje. Pokud ale budete rychlí, máte šanci na záchranu.

Některým telefonům voda nevadí. Přístroje jsou vodotěsné a krátká koupel jim neublíží. Ale pro spoustu další elektroniky to neplatí.

Internetem kolují údajně osvědčené rady typu:

  • dejte utopený mobil na 48 hodin do rýže,
  • vysušte mokrý přístroj fénem
  • nebo vysušte mobil v horkovzdušné troubě.

Jsou to ale skutečně dobré návody, nebo spíš telefonu ublíží? I na to se v tomto článku zaměříme. Správný postup si ukážeme na příkladu mobilu, ale můžete ho využít i pro tablety, notebooky a další elektroniku.

Co dělat po utopení

Žbluňk! Váš mobil spadl do záchodu nebo třeba do sklenice s pivem. Prvním impulzem většiny lidí je okamžitě přístroj vytáhnout. To je dobře, čím méně se telefon dostane do kontaktu s vodou, tím větší je šance, že ho ještě zachráníte.

Pokud jste ale zařízení nechali v kapse od kalhot, které jste dali do pračky, máte nejspíš smůlu. Po hodinovém praní bude telefon na odpis.

Stačí neopatrný pohyb a mobil se koupe v bazénu. • 

Baterie musí ven

Ale teď se vraťme k té lepší variantě, kdy jste stihli mobil rychle vytáhnout. Jestli je zapnutý, ihned ho vypněte. Také vytáhněte baterii a SIM kartu.

Telefon nepřipojujte na nabíječku, ani ho nezkoušejte zapnout. Pokud se do přístroje dostala voda, hrozí zkrat.

Vodu na povrchu osušte utěrkou, papírovým ubrouskem nebo v nejhorším případě svým tričkem. Hlavní je dostat vodu co nejdřív pryč.

Rýže spíš škodí

Ale jak mobil vysušit uvnitř? Jednou z rad, které kolují po internetu, je dát mobil do sklenice, zasypat ho syrovou rýží a zavřít víčko. Rýže má do sebe přebytečnou vlhkost nasát.

Jenže studie společnosti TekDry z roku 2014 ukázala, že je to jen pověra. Z mobilu, který na 48 hodin vložili do nádoby s rýží, se odpařilo 13,1 % vody. Druhý přístroj nechali vysychat volně na vzduchu. Z něj se odpařilo 14,7 % tekutiny.

Druhá varianta byla efektivnější a navíc při ní nehrozí další poškození přístroje. Prach z rýže totiž může vniknout dovnitř telefonu a způsobit tam další škodu.

Možná máte kamaráda, který je ochotný přísahat na to, že mu metoda s rýží zachránila mobil. Je pravděpodobné, že se voda nedostala dovnitř příliš hluboko a telefon by mu začal fungovat, i kdyby ho nechal schnout na vzduchu.

Do rýže elektroniku nedávejte, lépe vyschne volně na vzduchu. • 

Fén, horkovdušná trouba, mikrovlnka

Další častou radou je vysušit přístroj fénem nebo ho dát do trouby. Jedni tyto metody chválí, jiní od nich odrazují. My patříme do té druhé skupiny. Teplem z fénu nebo horkovzdušné trouby totiž můžete poškodit citlivé vnitřní součástky.

O mikrovlnce snad už ani nemluvíme - kov se do ní dávat nesmí a telefon má uvnitř kovové díly. Kromě mobilu byste tak mohli mít zničenou i mikrovlnnou troubu. Ideální není ani sušení na rozpáleném radiátoru.

Poslední pomoc v servisu

Telefon nechte minimálně 48 hodin volně vysychat. Pak do něj vraťte baterii a zkuste ho zapnout. Pokud máte štěstí, všechno bude v pořádku.

Jestli ne, zkuste ještě servis. Kovové plošky v telefonu totiž mohly vlivem vody zoxidovat a je nutné je vyčistit.

Na utopení telefonu se nevztahuje záruka a opravu tak musíte zaplatit ze svého. Nemá smysl v servisu předstírat, že se mobil pokazil jen tak. Technici to poznají ze základové desky, na které je indikátor vlhkosti. Pokud se na něj dostala voda, indikátor zčervená.

Když vám mobil spadne do vody, musíte jednat co možná nejrychleji. • 

Slaná voda

Jste na pláži a natáčíte, jak se vaše dítě koupe ve vlnách. Vtom do vás někdo strčí a vy spadnete do vody i s kamerou. Slaná voda je ještě větší problém než ta sladká. Jakmile totiž uschne, zůstanou po ní solné krystaly, které poškozují elektroniku.

Proto vylovte kameru a hned s ní běžte do sprch. Sladkou vodou ji opláchněte, ať dostanete všechnu sůl pryč.

Pokud víte, že se budete s přístrojem pohybovat hodně kolem vody, nebo případně chcete natáčet i pod vodou, pořiďte si vodotěsnou outdoorovou kameru.

Spadl vám mobil do moře? Honem ho opláchněte sladkou vodou. • 

Podařilo se vám namočit mobil nebo jiný přístroj? Jak to dopadlo? Podělte se s námi o své zkušenosti na Facebooku.

Pokukujete po novém mobilu?

>>> Vyberte si nadupaný telefon na MALL.cz <<<