Jak nastavit monitor, aby záda ani oči netrpěly | Blog Mall.cz

Jak nastavit monitor, aby záda ani oči netrpěly

Celý den v práci, mnozí i doma a málokdo správně. Tak trávíme čas u počítačů a často zkroucení jak paragrafy s monitorem vysvíceným na maximum. Pojďme to změnit.

Koukání do monitoru kazí oči. Tuhle poučku jste už určitě slyšeli, pravdivá je ale jen částečně. Dlouhodobé sledování monitoru totiž oči pouze unavuje, což ale není o nic méně nepříjemné.

Ochrana očí je úzce spjatá s ochranou krční páteře, základním nastavením monitoru si tak pomůžete hned dvakrát.

Proto ještě než budete číst dál:

  • Nastavte si výšku monitoru tak, abyste horní hranu měli v úrovni očí nebo lehce nad.
  • Sedněte si od monitoru na vzdálenost minimálně délky paže.

Pokud u počítače trávíte většinu dne, dbejte na své zdraví. • 

Hotovo? Tak si dejte pauzu

Přestávky jsou pro zdravé oči nejdůležitější. Při práci na počítači totiž dlouhodobě ostříme do dálky a upíráme zrak do jednoho bodu. Na to naše oči nejsou stavěné, proto bychom jim po každé hodině pohledu do monitoru měli dopřát malou rozcvičku.

Při pauze se zadívejte z okna, ideálně do zeleně. Pořádně očima propátrejte obzor, zaostřujte na různě vzdálené věci a hodně mrkejte. Váš zrak takové pravidelné cvičení osvěží víc než kapky do očí, které mimochodem nejsou pro každodenní používání příliš zdravé.

Dbejte na dostatek světla

Nejlepší místo pro umístění monitoru je bokem k oknu. Zajistíte si tak nejen snadno dostupné rozptýlení pro pauzy, ale především dostatek denního světla. To rozptýlí nezdravé modré světlo z monitoru a oči se nemusí tolik namáhat. Jen pozor na odlesky.

Tato pravidla platí pro LCD monitory, staré CRT problikávají a pro oči nejsou vůbec zdravé. • 
Snížení námahy zajistí i nastavení dostatečně velkého písma a správného jasu. Jas monitoru by měl být podobný jako jas okolí, při práci večer ho proto výrazně ztlumte a navíc si u stolu rozsviťte lampičku.

Abyste nemuseli nastavení jasu měnit několikrát denně, pomůže vám některá z chytrých aplikací. Například aplikace f.lux se řídí východem a západem slunce v naší zeměpisné šířce a automaticky nastavuje zdravý jas monitoru. Nelekněte se, když budete mít večer monitor v růžových a červených barvách – pro oči je to mnohem zdravější.

Pravý úhel je ten pravý

Správné nastavení monitoru by mělo zajistit, že nebudete naklánět hlavu dopředu. Přesto si na tento nešvar myslete a snažte se ho zbavit. Vaší krční páteři vůbec nesvědčí a může být příčinou bolestí krku i hlavy.

Dlouhodobá práce na notebooku je bez monitoru nepohodlná a především nezdravá. • 
Jinak je základní pravidlo zdravého sezení u počítače jednoduché: samé pravé úhly na rukách i nohách. Hlídejte si tedy:

  • Chodidla rovně položená na zemi a pravý úhel v kolenou.
  • Pravý úhel mezi předloktími a pažemi, lokty by měly být ve stejné úrovni jako kyčle.

Ramena nezvedejte ani příliš nesvěšujte a jak se říká – nehrbte se. Rovná záda vám pomůže udržet opěra v oblasti beder. Pokud ji vaše židle nemá, dejte si mezi opěradlo a bedra srolovaný svetr nebo ručník.