Jak mají děti trávit čas na sítích? Radí dětská psycholožka | Blog Mall.cz

Jak mají děti trávit čas na sítích? Radí dětská psycholožka

Vaše děti nejspíš frčí na Instagramu, Facebooku i na sítích, které třeba vůbec neznáte. Nezakazujte jim to, ale raději se s nimi o sociálních médiích bavte. Přečtěte si rady dětské psycholožky, se kterými děti na nástrahy internetu připravíte.

Sociální sítě jsou pro spoustu lidí běžnou součástí života. Mají na ně tak velký vliv, že si s nimi ani spousta dospělých nedokáže poradit. A stejné je to i s dětmi.

„Sociální sítě jsou pro děti nezbytné, je to přirozená součást jejich života. Hlavně puberťáci mi často říkají, že když nejsou na sociálních sítích, jako by ani nežili. Děje se tam hodně věcí a dítě se cítí mimo, když není součástí. Z hlediska společenského statusu je to pro něj důležitá věc.

Horší je vývoj komunikačních schopností, protože když děti sítím propadnou, většina jejich kontaktů se odehrává v digitálním světě. Pak je pro ně těžší číst a zvládat situace v reálném světě. Je potřeba, aby rodiče dětem pomohli najít rovnováhu. Aby jim sítě ani nezakazovali, ani jim nedávali neomezenou volnost.”

Denisa Smetanová, psycholožka Střediska výchovné péče v Hradci Králové

Možná sami pamatujete, že jako malí jste zákazy rodičů všemožně obcházeli. Stejně to udělají i vaše děti. Pokud jim seberete mobilní telefon, půjčí si ho od kamaráda. Když vypnete wifi, připojí se v obchodním centru. Budou mít radost, že na vás vyzráli, zakázané ovoce jim zachutná a akorát se vám tím vzdálí.

Samorosti, kterým zase rodiče přístup na sítě nijak neregulují, neumí na sociální média nahlížet s odstupem. To škodí jejich vztahům v reálném životě a ohrožuje jejich bezpečí.

Hledání balancu mezi zákazy a naprostou volností není snadné, pomůže vám ale, když se jako rodiče budete držet několika pravidel.

1. Mluvte s dětmi o tom, co na sítích dělají

Je to podobné jako ve výchově obecně: o sítích s dětmi hlavně mluvte. Staňte se průvodcem, který dětem ukáže klady i zápory online světa. Veďte spolu otevřenou debatu, berte dítka jako rovnocenné komunikační partnery a ony se vám pak odvděčí svou pozorností. A nenechte se odradit tím, že nějakou síť neznáte. Naopak se dětí zeptejte, jak funguje.

Sami přestaňte vnímat sociální média jako nepřítele. Sledujte, co zrovna frčí, jaké sociální sítě mladí sledují a proč je baví. Uvědomte si nebo si dohledejte, jaká na děti číhají rizika. Před dětmi je pak netajte. Poraďte jim například toto:

  • Přidávej si jenom ty přátele, které znáš a které máš rád, protože budou sledovat všechny tvoje příspěvky.
  • Nesdílej, že jedeme na dovolenou, protože nás mohou vykrást. Fotky a zážitky postuj až po návratu.
  • Nesdílej nahé fotky, protože co je na internetu, to tam zůstane, a nikdy nevíš, kdo se k fotkám může dostat.
  • Založ si bezpečné heslo, které v sobě bude mít velká a malá písmena, číslice a snadno si ho zapamatuješ. Někdo ti totiž může ukrást profil.
  • Nezveřejňuj svoje telefonní číslo, protože ti pak můžou volat ti, od kterých to nechceš.
  • I v online světě se chovej ke druhým tak, jak chceš, aby se oni chovali k tobě.
  • Nahlaš takové příspěvky, které podle tebe na sociální sítě nepatří.

„Debata je snazší s mladšími dětmi. Jestli spolu máte dobrý vztah, ukazujte svůj zájem. S puberťáky to bude těžší, zvlášť jestli jste s nimi doposud moc nemluvili a pokud jako rodič nemáte autoritu. Určitě se nesnažte měnit všechno najednou. Riskujete, že budete starším potomkům k smíchu, protože odhalí, že jste si o výchově někde něco přečetli.”

Denisa Smetanová, psycholožka Střediska výchovné péče v Hradci Králové

Pokud bojujete s potomkem, který neustále visí na mobilu, rozumně posilte svoji autoritu. Psycholožka Denisa Smetanová radí, abyste dětem, které neposlouchají a už to s nimi nejde jinak, například po deváté hodině večer vypnuli wifi. Nejde o úplný zákaz, ale o rozumné omezení.

Zdůrazněte dítěti, že ho vypnutím wifi netrestáte, ostatně nedostupnost internetu omezuje i vás. Vysvětlete mu, že internet vypínáte proto, abyste večer byli více spolu a věnovali se jeden druhému.

>> Knihy o výchově pořídíte na MALL.CZ. <<

Při kontrole hraje velkou roli věk dítěte. Když mladistvého hodně kontrolujete, zasahujete do jeho soukromí. • 

2. S mírou kontrolujte jejich online aktivity

Jako rodiče na online aktivity dětí dohlížejte. Podle psycholožky tu ale platí dvě zásady:

  • dítěti vždy řekněte, co a jak kontrolujete,
  • a vysvětlete mu, proč to děláte.

Na pomoc s kontrolou si můžete stáhnout aplikace rodičovské kontroly, ve kterých buď vidíte, co vaše dítě na internetu dělá, nebo přes vlastní mobil potvrdíte, že si dítě může něco stáhnout.

„Nejlepší je, když si společně sednete a necháte si od dítěte ukázat, jak svůj čas na internetu tráví.”

Denisa Smetanová, psycholožka Střediska výchovné péče v Hradci Králové

Když jsou děti starší, jejich potřeba soukromí se zvyšuje. S rostoucím věkem ho tedy kontrolujte méně a méně, u mladistvých už přestaňte. Podle psycholožky totiž pro dospívající dítě není nic horšího, než když mu jeho rodiče čtou zprávy.

„Nedá se přesně říct, co a od jakého věku by se mělo kontrolovat, protože každé dítě se vyvíjí jinak. Je to o osobnosti dítěte, o důvěře a o vztazích s rodiči. Podle mého názoru tablet nebo mobil dítěti v předškolním věku do rukou vůbec nepatří. Tak malé děti by se měly rozvíjet jinak, měly by trénovat sociální vztahy a jemnou motoriku. Starší děti pak s internetem pracují ve školách, tady začíná vzdělávání dítěte v on-line prostředí a s tím související kontrola.”

Denisa Smetanová, psycholožka Střediska výchovné péče v Hradci Králové

>> Chytrá zábava s dětmi: proměňte obývák v učebnu fyziky a chemie. <<

3. Vzdělávejte se společně

Pro výuku bezpečnosti na internetu využijte samotný internet. Najdete na něm spoustu vzdělávacích projektů, které rady předávají zábavnou formou. Na videa se dívejte spolu s dítětem, hned tak odpovíte na případné otázky a sami se něčemu přiučíte.

Dětská psycholožka Denisa Smetanová doporučuje například projekty:

>> Nový smartphone seženete na MALL.CZ. <<

4. Obraťte se na odborníka

Pokud se vám s dítětem nedaří hnout, požádejte o radu dětského psychologa. Nestyďte se na něj obrátit, získáte podporu a dítě najde pomoc.

Za sezení nic neplatíte, když se obrátíte na středisko výchovné péče ve vašem městě. Jde o státní organizaci, kde pracují certifikovaní psychologové. Vyhledat můžete i pomoc školního psychologa, rodinné poradny nebo soukromého dětského psychologa.

Každý z dětských psychologů má jiné metody. Denisa Smetanová si na první sezení například pozve rodiče i dítě, dá prostor k vyjádření oběma stranám a dál pracuje buď převážně s rodiči, nebo s dítětem, nebo s celým rodinným systémem.

O Denise Smetanové • 

Psycholožka Denisa Smetanová pomáhá rodinám zvládnout mimo jiné i sociální sítě. • 

Nezapomeňte, že jsme v tom spolu. Doručíme vám i v těchto nelehkých chvílích všechno potřebné bezpečně až do domu.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.