HTC U Play: poctivá střední třída v luxusním těle | Blog Mall.cz

HTC U Play: poctivá střední třída v luxusním těle

Smartphony od tchajwanského HTC vždy nabídly skvělé dílenské zpracování, špičkový zvuk a velmi dobře odladěný systém. Navázal na tuto tradici také model U Play?

Na první pohled vás dostane do kolen

HTC pro tentokrát upustilo od využití kovu nebo plastu a svůj U Play zabalilo do skla. Přední i zadní část telefonu pokrývá odolné Gorilla Glass, které po stranách přechází v tenké kovové rámečky. Telefon díky tomu vypadá úchvatně, zejména modrá varianta působí skutečně luxusním dojmem.

Skvělý dojem ovšem po chvíli používání trochu zhatí šmouhy od prstů, takže buď budete telefon několikrát denně leštit, nebo se prostě smíříte s tím, že je tak trošku „upatlaný“.

Oproti tomu dílenské zpracování je prvotřídní. HTC dostává své pověsti. Některé možná čočka fotoaparátu na zadní straně, která ční nad povrch, místo aby byla zapuštěná. Podle výrobce je to kvůli optické stabilizaci obrazu.

Skleněný HTC U Play působí skutečně luxusním dojmem. • 

3.5 mm jack pro sluchátka nehledejte

Jinak si HTC s vnější konstrukcí poradilo na jedničku. Na pravém boku telefonu najdete tlačítka pro ovládání hlasitosti a tlačítko na odemykání, které je záměrně vroubkované, takže ho snadno nahmatáte i poslepu. Stisk tlačítek je jistý a příjemný.

Na horní hranu výrobce umístil přihrádku na paměťovou kartu a nanoSIM kartu, zespodu pak uvidíte reproduktor a USB-C konektor pro nabíječku a sluchátka. Až doposud vše v pořádku. Co však chybí, je... 3.5mm jack na sluchátka.

HTC v krabičce s U Play dodává výborná USB-C sluchátka, která se pomocí technologie USonic přizpůsobí vašemu uchu a na jeho základě lehce upraví zvukový výstup. Tahle novinka však znamená, že výrobce vynechal 3.5mm jack, přes který by podobná funkce nefungovala. HTC pak oficiálně nevyrábí a nenabízí redukci, takže pokud klasický vstup na sluchátka přece jenom chcete, musíte si dopomoci neoriginálním příslušenstvím.

Sluchátka zapojíte jen do USB-C, ale hrají skvěle a navíc zvuk přizpůsobí vašemu uchu. • 

Naopak velkou pochvalu si zaslouží čtečka otisků prstů. Do ní můžete uložit až 5 různých otisků a funguje naprosto spolehlivě – je rychlá a jen málokdy se stane, že váš prst na první dobrou nepozná. Jiní výrobci by se od HTC mohli učit.

Displej: povedené Full HD

Pochválit musíme také displej, s velikostí 5,2“ a rozlišením Full HD potěší i náročné uživatele. Nabízí věrné barvy a velmi dobrou čitelnost i na ostrém slunci. Jas přitom můžete regulovat ručně nebo automaticky, HTC navíc nabízí i ruční vyladění barev – např. úpravou teploty barev nebo aktivací filtru modrého světla.

Příjemnou záležitostí je také notifikační dioda, u které si můžete nastavit, na co všechno vás má upozorňovat. O zprávách, zmeškaných hovorech nebo doručených e-mailech se tak dozvíte, aniž byste museli odemykat telefon. Naopak funkce Always on Display tu není, ale vzhledem k diodě ji postrádat nebudete.

Vydrží obvykle den

Ke skvělému displeji se bohužel nepřidává zvuk. HTC své fanoušky dlouhá léta rozmazlovalo skvělým stereo zvukem, u modelu U Play ale počítejte pouze s jedním průměrným reproduktorem.

Baterie o kapacitě 2 500 mAh zvládne telefon napájet přibližně 1-1,5 dne, takže se připravte na to, že často použijete nabíječku nebo powerbanku.

Výbava? Neurazí ani nenadchne

Rovněž prostorem pod kapotou U Play příliš neoslňuje, procesor Helio P10 od Mediateku se řadí k průměru. Svou čest si však smartphone zachraňuje pamětí – 3 GB RAM a 32 GB vnitřního úložiště jsou slušná čísla.

V prostředí Androidu telefon běží svižně a zahrajete si s ním i náročnější hry. Jen nepočítejte s QHD rozlišením a ultra detaily, vaším stropem bude spíše Full HD.

Když už je řeč o Androidu, na U Play vás čeká Android 6 Marshmallow s nadstavbou Sense. Pocity ze systému máme rozporuplné – na jednu stranu je prostředí velmi přehledné a lze ho dost přizpůsobit, na druhou stranu nám HTC předinstalovalo některé aplikace, které se nedají odinstalovat.

Fotoaparát: zpět k vrcholu

Na závěr si HTC U Play nechal v rukávu ještě jeden elitní trumf – foťák.16 MPx vepředu i vzadu se slušnou světelností f/2.0 a optickou stabilizací obrazu jsou skvělým předpokladem k tomu, abyste fotili špičkové fotky i „selfíčka“.

Fotoaparát je svižný, aplikace přehledná a HTC dokonce nabízí zkušenějším fotografům možnost přepnout do manuálního režimu, kde si sami nastavíte vyvážení bílé barvy, režim ostření nebo hodnotu ISO.

S foťákem budete dělat výborné fotky, jen čočka lehce vystupuje z těla. • 

Trošku horší už je záznam videa, počítejte s tím, že v rozlišení Full HD pořídíte video pouze v 30 fps.

Verdikt: solidní telefon za dobrou cenu

HTC U Play je ukázkovým příkladem poctivé střední třídy. Špičková konstrukce, skvělý displej i foťák, dobře odladěné prostředí nebo vynikající čtečka otisků prstů jej řadí mezi prémiové telefony, naopak HW výbava ho vrací zpět do střední třídy. Trošku vadit vám bude snad jen slabší výdrž baterie a absence 3.5mm jacku na sluchátka…