Fotka do minuty. Seznamte se s FujiFilm Instax | Blog Mall.cz

Fotka do minuty. Seznamte se s FujiFilm Instax

Kolikrát jste si už říkali, že si fotky z telefonu vyvoláte? Jednou, dvakrát, desetkrát… Pokud v albu stále otáčíte jen prázdné listy, vyměňte telefon za instantní foťák. Vzácné okamžiky zachytíte stejně rychle, přidáte jim zábavný filtr a do minuty je držíte v ruce. A hned je založíte do alba nebo s nimi obdarujete přátele na oslavě narozenin.

Kde se vzal, tu se vzal – hit mezi foťáky

Princip instantní fotky není žádnou novinkou: poprvé hotovou fotku z aparátu vytáhl Edwin Land už v roce 1947. Pravý boom ale rychlé fotoaparáty zažívají až v dnešní hektické době. Málokdo si totiž najde čas přetahovat obrázky ze zrcadlovky nebo telefonu do počítače, posílat je do fotolabu a pak si pro ně ještě zajít.

V sortimentu firmy FujiFilm najdete instantní foťáky Instax – od základní varianty až po novinku SQ10. • 

Právě v rychlosti tkví kouzlo instantních fotoaparátů. Cvak, chvíle napětí a v rukou držíte právě vyfocený snímek. Každá fotka je sice originál, ale všechny mají 3 společné rysy:

  • malý formát o rozměrech do 10 cm,
  • bílý rámeček
  • a originální barevnost s retro nádechem. 

Lepší způsob, jak zachytit první dětské krůčky, „ano“ novomanželů nebo bujarý vánoční večírek, najdete jen těžko. Navíc jde o ideální dárek pro trendy teenagera i prarodiče, kteří se příliš nekamarádí s technikou.

Stačí minuta a před očima se vám vybarví celá kompozice. • 

Při výběru dbejte na kvalitu, ale i design

Za málo práce hodně muziky. Právě tak by se instantní fotoaparát dal ve zkratce charakterizovat. Například u instantních fotoaparátů FujiFilm kvalita fotky překvapí i majitele nejmodernějších telefonů. Možnosti úprav potěší milovníky instagramových filtrů a neméně důležitý je i stylový design – řada Instax má totiž daleko ke strohým zrcadlovkám.

Kdo si potrpí na nejnovější trendy, tomu doma Instax nesmí chybět. • 

Výhodou řady Instax je také široký výběr modelů fotoaparátů. Od základní verze Instax Mini 8 a Mini 9 přes pokročilejší kousky s označením Mini 25, Mini 70 či Mini 90 až po technologický zázrak Instax Square SQ10. Právě poslední jmenovaný způsobil revoluci – spojuje v sobě technologii instantních fotoaparátů, mobilní aplikace a paměťové karty.

Instax Square SQ 10 – 3v1 pro perfektní snímky

Známé modely i novinka Instax Square SQ10 mají společný princip okamžitého vyvolání fotky, jinak se ale liší. U starších modelů platí, že co zmáčknutí spouště, to fotka. Často se vám stane, že vyvoláte nepovedou fotku.

Novinka FujiFilm Instax Square SQ 10 v sobě skrývá několik funkcí, o kterých se předchozím modelům mohlo jen zdát. • 

U hybridního fotoaparátu Square SQ10 je to ale jinak. Vyfotíte kolik záběrů chcete. Všechny fotky uložíte do paměti a k tisku si vyberete jen tu nejlepší. Získáte tak jistotu, že kamarád nebude mít zavřené oči nebo že jste vystihli správnou kompozici.

Vybranou fotku také upravíte pomocí 10 filtrů, přidáním jasu či vinětace. SQ10 tak hravě nahradí oblíbenou aplikaci Instagram. A zatímco až doposud dělaly Instaxy fotky v obdélníkovém formátu, Square SQ10 napodobuje oblíbený instagramový formát čtverce.

Fotky v Instaxu upravíte stejně jako na Instagramu – pomocí filtrů, jasu a vinětace. • 

Nejlepší fotky u SQ10 uložíte do interní paměti (50 fotek) nebo na micro SD kartu. Na jedno nabití vyfotíte přes 150 fotek a díky digitálnímu obrazovému snímači a digitální technologii pro zpracování obrazu máte jistotu, že i večer nebo v interiéru zachytíte ostrou fotku.

Nejnovější model SQ10:

  • vyfotí i detailní fotografie ze vzdálenosti 10 cm,
  • automaticky nastaví expozici,
  • má funkci pro detekci obličejů
  • a automaticky zaostřuje.

Malou nevýhodu však SQ10 má. S novinkou získáte skvělé fotky, ale přijdete o moment překvapení, který je na instantních fotkách tak zábavný. Chcete-li si užít zábavu v retro stylu, vsaďte na některý ze starších modelů a nechte se překvapit při každém zmáčknutí spouště.

S kompaktním hybridním fotoaparátem FujiFilm Instax Square SQ10 uděláte parádní fotky i v noci. • 

5 tipů pro krásné fotky z Instaxu

Jakmile Instax jednou zkusíte, focení vás nadchne. Ačkoliv ovládání instantního foťáku je jednoduché, zvlášť v začátcích oceníte několik tipů, jak získat lepší fotky.

  1. Slunce místo Photoshopu. Foťte nejlépe na denním světle a soustřeďte se na stíny a ostré sluneční paprsky – ani jedno nevypadá na fotkách hezky.
  2. Změňte úhel pohledu. Neomezujte se klasickým frontálním záběrem – hrajte si s perspektivou a úhly. Získáte tak originální fotky.
  3. Kontrast je to, oč tu běží. Bílé tričko na bílém pozadí nikdy nevynikne. Zato červené šaty focené u bílé zdi upoutají pozornost.
  4. Oživte kompozici. I pokud fotíte zátiší na psacím stole, okořeňte ho. Ležérně položte do záběru ruku s propiskou a ihned vyfotíte snímek, za který by se nestyděly ani instagramové celebrity.
  5. Zachyťte nezachytitelné. Nežádejte děti, ať se postaví ke zdi hradu. Vyfoťte je, jak si prohlíží brnění nebo lezou po hradbách. Spontánní a reálné fotky vykouzlí úsměv na tváři i za několik let.

Instantní fotoaparát se skvěle hodí na cesty i rodinné oslavy. • 

A co vy? Zůstanete věrní telefonu anebo zachytíte svět instantně?