8 tipů, jak bojovat se zamrzlým autem a zvítězit | Blog Mall.cz

8 tipů, jak bojovat se zamrzlým autem a zvítězit

Šálek kávy, čerstvé noviny nebo hygiena nejsou jediné ranní rituály. V zimě se k nim pravidelně přidává ještě dobývání se do zamrzlého auta. Hoďte lomcování s klikou i náročné škrábání skla za hlavu. Poradíme, jak se námrazy zbavit jednoduše a za pár minut.

Ráno spěcháte do práce na důležitou schůzku nebo s lyžemi na sjezdovku, ale auto stávkuje. Přes noc se totiž obalilo ledem. Mrazíky často potrápí i sebezkušenější řidiče. Jak auto na mrazy připravit a jak se ledového nánosu na autě zbavit?

Většina účinných „zbraní“ jsou drobnosti, které najdete doma. Pokud vyrážíte s dětmi na prázdninovou lyžovačku, nezapomeňte si je přibalit do kufru.

1. Bublinky nebo deka. Přikrývejte sklo na noc

Když je zima až praští, sami si obléknete o vrstvu navíc. Udělejte to samé i pro vaše auto. Stačí večer zvenku sklo přikrýt kartonem, dekou nebo plachtou. Podobně poslouží i bublinková fólie.

Přikrývku uchyťte na skle pomocí stěračů. Funguje jako bariéra, která nepustí mráz dovnitř a okno nezamrzne.

2. Zahřívejte a přelepujte zámky

Po promrzlé noci by se do auta nedostal ani nejšikovnější zloděj – přimrzlé zámky totiž dovnitř nepustí nikoho. Pokud nemáte po ruce rozmrazovač, zkuste klíč zahřát na tělesnou teplotu, aby ledovou klíčovou dírku prorazil.

Pokud je zima opravdu velká, použijte zapalovač a kovovou část klíče lehce nahřejte. Buďte opatrní, abyste neroztavili plastovou část.

Nejlepší je ale vždy myslet na prevenci. Zkuste na noc přelepit klíčovou dírku lepicí páskou. Ta chladu a vlhkosti zabrání, aby se dostaly dovnitř.

Nejlepším pomocníkem při dobývání zmrzlého zámku jsou speciální rozmrazovače. Pokud je zrovna nemáte po ruce, pomůže vám třeba zapalovač. • 

3. Ponožky nad zlato

Řadu řidičů trápí zamlžená vnitřní skla nebo námraza uvnitř auta. Může za to hlavně vlhkost, která se v zimě v autě drží. K řešení vám přitom postačí:

Do jedné ponožky nasypte krystaly, zavažte ji a zabalte do druhé. Pak celý balíček umístěte kamkoli do auta. Stelivo bude vstřebávat vlhkost a okna se budou mlžit méně.

4. Spěchejte pomalu a rozmrazujte sprejem

Někdo si chce proces rozmrazování co nejvíc urychlit, a tak čelní sklo polévá horkou vodou. To je ale chyba. Sklo se tím sice krátkodobě prohřeje, brzy ale zas vychladne a jste tam, kde jste byli. Teplotním šokem navíc může prasknout.

Pořiďte si raději speciální rozmrazovače na auto. Seženete je na každé benzínce nebo v autopotřebách. Směs stačí nastříkat na sklo nebo zámky a za minutu je led pryč.

Kromě chemických prostředků vám v rozmrazování auta pomůžou i přírodní látky. • 

5. Ťuk, ťuk, ťuk. Proklepávejte dveře

I když se vám podaří obměkčit zámek, hlavu si mohou postavit i zamrzlé dveře. Nikdy se je nesnažte otevřít násilím, mohli byste poškodit těsnění. Proklepejte dlaní dveře po obvodu – většinou se uvolní.

Pokud máte v autě centrální zamykání, vyzkoušejte všechny dveře. Některé mohou být méně zamrzlé a dostanete se jimi do auta snáz.

Nesnažte se přes zamrzlé dveře dostat násilím, mohli byste autu ublížit. Většinou pomůže jen poklepání po obvodu dveří. • 

6. Osolte to mrazu

Sůl led rozpouští a zabraňuje vytváření námrazy. Máte-li doma lichou ponožku, nevyhazujte ji. Naplňte ji obyčejnou kuchyňskou solí. Pokud čekáte, že bude v noci mrznout, přetřete večer ponožkou okna.

7. Nenoste sníh do auta

Led zvenčí auta není jediné, co vás v zimě může potrápit. Někdy se totiž námraza dostane i dovnitř a promění palubku i vnitřní skla v lednici. Na vině je vlhkost, která se v autě drží. Jak na ni vyzrát?

  • Pokud se vracíte z hor, nenechávejte v autě lyže ani lyžáky. I po očištění na nich vždy trochu sněhu zůstane a v autě vytváří příznivé klima pro vznik námrazy.
  • Než vlezete dovnitř, oklepejte si boty. Rozpuštěný sníh zanechává v autě mokré kaluže, které mají tendenci zmrznout.
  • A jestli už vám auto zevnitř namrzlo, pak platí jediné pravidlo – auto na pár dní odstavte do garáže a všechno pořádně vysušte.

Neoklepaný sníh z bot se rozpouští na koberečcích v autě a vytváří vlhkost. Preventivně v zimě vyměňte tkané koberečky třeba za gumové rohože, ve kterých se voda nedrží. • 

8. Pěkně do tepla! Šetřete baterku

Otočení klíčku a… nic. Pokud auto v zimě odmítne nastartovat, může za to většinou autobaterie, která v mrazech dostává pořádně zabrat. U starších typů často stačí auto roztlačit.

Při roztlačování otočte klíčkem v zapalování, vyřaďte na neutrál a až se auto rozjede, zařaďte vyšší převodový stupeň. Jízdou se pak baterie znovu nabije. V moderních vozech s sebou pro všechny případy vozte startovací kabely. Bez nich se v takových případech neobejdete.

Mráz se vyhýbá připraveným. Čekáte teploty hluboko pod bodem mrazu? Vytáhněte raději baterii ven z auta a schovejte ji na noc v teplém bytě.

Máte vlastní vychytávky, jak se vypořádat se zamrzlým autem? Podělte se s námi o svoje tipy na Facebooku.

>>> Nezbytná výbava do auta na MALL.cz