7 důvodů, proč dát přednost fotoaparátu před mobilem | Blog Mall.cz

7 důvodů, proč dát přednost fotoaparátu před mobilem

S mobilem dnes vykouzlí krásnou fotku i naprostý amatér. Jsou však snímky, na které jsou foťáky v telefonech krátké. Přečtěte si, jaké výhody mají foťáky oproti mobilům a dejte jim v dnešním světě mobilů druhou šanci.

1. Padne vám do ruky

Stejně jako dalekohled nebo vařečka, jsou i fotoaparáty a mobily vyrobené pro určitou činnost. Fotoaparáty jsou stvořené primárně pro focení a mobily zase pro volání a psaní zpráv. Proto je focení s fotoaparáty mnohem pohodlnější, což má vliv i na kvalitu fotek.

2. Lépe fotí ve špatných podmínkách

Běžný senzor ve fotoaparátech je oproti největším senzorům v mobilech až 19× větší a je to znát. Díky tomu foťáky lépe zachytí pohyb i ve zhoršených podmínkách (např. tmavá tělocvična), lépe fotí ve tmě a fotky vypadají realističtěji.

3. Vydrží toho víc

Průměrné fotoaparáty zvládnou na jedno nabití až tisíc fotek. S mobily je to podstatně horší, navíc jejich baterii vyčerpávají i jiné činnosti, jako je psaní zpráv a používání aplikací. Proto jsou fotoaparáty lepší volbou například pro focení na dovolené, kde potřebujete, aby foťák vydržel celodenní výlet.

Fotoaparáty nabízí bohaté možnosti nastavení, o kterých si foťáky na mobilech mohou nechat zdát. • 

4. Vyfotíte i vzdálené objekty

Fotoaparáty mají oproti mobilům podstatně lepší zoom. Proto je s mobilem takřka nemožné fotit některé vzdálenější objekty, jako je rozhledna na obzoru nebo parník na moři.

5. Lépe vykreslí světlo i stín

Fotoaparáty mají výrazně větší dynamický rozsah, a díky tomu lépe vykreslí stíny i paprsky světla. Krásné snímky východu a západu slunce vám tedy pořídí jedině fotoaparát.

6. Vždy připraven do akce

Když na mobilu stisknete spoušť, chvíli trvá, než mobil objekt skutečně vyfotí. Oproti tomu je fotoaparát připravený pořídit snímek takřka okamžitě, a to nejen při samotném stisknutí spouště, ale i bez prodlevy po zapnutí přístroje. Díky tomu pořídíte s fotoaparátem kvalitnější momentky, které nebudou rozmazané.

7. I foťáky umí sdílet

Máte radši mobily, protože z nich můžete fotky ihned sdílet na sociálních sítích? Dnes už fotoaparáty umí fotky hned po vyfocení odeslat přes Wi-Fi nebo Bluetooth do mobilu, odkud je můžete sdílet. Princip je stejný jako u fotek z mobilu, ale kvalita bude o poznání lepší

Na zrcadlovkách a bezzrcadlovkách můžete měnit objektivy podle toho, co zrovna fotíte. • 

Je libo zrcadlovku, nebo kompakt?

A po jakém foťáku sáhnout? Představujeme vám tři základní typy fotoaparátů. Vyberte si ten, který pro vaše účely poslouží nejlépe.

1. Digitální zrcadlovky

Po zrcadlovce sáhněte, pokud toužíte po fotkách v té nejlepší kvalitě. Zrcadlovky mají manuální režim, takže máte plnou kontrolu nad tím, jak výsledná fotka bude vypadat. Můžete měnit objektivy podle toho, zda zrovna fotíte portrét či krajinu. Díky optickému hledáčku uvidíte nezkresleně vše, co fotíte.

Prohlédněte si zrcadlovky Canon.

Digitální zrcadlovka Canon. • 

2. Bezzrcadlovky

Jak už název napovídá, bezzrcadlovky nemají ve své konstrukci zrcadlo, a proto jsou lehčí, designovější a lépe se s nimi manipuluje. Stále na nich ale můžete měnit objektivy a máte plnou kontrolu nad nastavením.

Prohlédněte si bezzrcadlovky Olympus.

Bezzrcadlovka Olympus. • 

3. Kompaktní fotoaparáty

Kompakty jsou ze všech fotoaparátů cenově nejdostupnější. Jsou malé, snadno se ovládají a vejdou se vám klidně i do kapsy. Oproti zrcadlovkám si před focením nic sami nenastavujete, pouze si vyberete z přednastavených režimů. S kompaktem je snazší zachytit zajímavý moment, protože ho stačí vytáhnout z kapsy a stisknout spoušť.

Prohlédněte si kompakty Sony.

Kompaktní fotoaparát Sony. • 

Čím nejraději fotíte vy? Podělte se s námi o své fotografické zkušenosti v komentářích pod článkem.