4 využití smartphonu a tabletu k učení | Blog Mall.cz

4 využití smartphonu a tabletu k učení

Někteří tvrdí, že smartphone či tablet mají jen hloupé nebo líné děti. Opak je ale pravdou. Žijeme totiž ve světě, ve kterém umět s moderními technologiemi je základ úspěchu. Prozradíme vám, jak je využít k učení.

Kdy smartphone či tablet pořídit?

Na tuto otázku neexistuje správná odpověď. V každé rodině bude mít pořízení smartphonu či tabletu jinou prioritu. V praxi to ale bývá tak, že se dítě se smartphonem či tabletem setkává už v předškolním věku. Bývá to zařízení rodičů, kteří ho postupně seznamují s jeho funkcemi a učí ho s aplikacemi pro předškoláky (např. Výukové kartičky, Abeceda pro děti atd.).

Nezapomeňte, že tablet či smartphone by neměl sloužit k zabavení dítěte, když potřebujete chvíli klidu. Dítěti se věnujte, uvážlivě vybírejte aplikace, nad kterými bude trávit svůj čas a učte se s ním. V pozdějším věku se vám vaše úsilí vrátí.

Naprostá většina dětí na 2. stupni základní školy už má svůj vlastní smartphone či tablet a v mnoha případech i obě dvě zařízení. A protože už ví, jak s ním zacházet, dokáže se na něm nejen bavit, ale také ho smysluplně používat k učení.

Děti si už nemusí po nemoci půjčovat sešity od spolužáků. Stačí si látku nafotit. • 

4 důvody, proč dítěti zařízení pořídit

Moderní technologie mohou vašemu dítěti usnadnit práci a zábavnou formou ho přimět k učení. Proč dítěti tablet či smartphone koupit?

1.  Po nemoci do školy

Návrat po nemoci do školy je pro většinu dětí stresující. V sešitě spolužáků přibylo několik desítek stran zápisků a opsat si vše potrvá několik hodin. Jak z toho ven? Doporučte dítěti, aby si nafotil  všechny zameškané zápisky do smartphonu či tabletu. Ty pak můžete doma vytisknout nebo si je může přepsat, aniž by si od spolužáka sešity půjčoval.

Ještě lepší je požádat některého ze spolužáků, aby vašemu dítěti vždy po hodině zápisky nafotil a poslal třeba do e-mailu. Vaše dítě si bude moci informace ze zameškaných hodin průběžně doplňovat doma v posteli s hrnkem horkého čaje.

2.  Pro děti, které raději poslouchají

Nestíhá si vaše dítě dělat zápisky při hodině? Nebo raději hltá výklad učitele a rád by si udělal zápisky až doma? Ukažte mu, jak funguje diktafon. Učitelovo vyprávění si pak jednoduše nahraje do telefonu, uloží a může si jej kdykoliv pustit a dopsat do sešitu.

Děti si mohou zapisovat úkoly do mobilního kalendáře, který si synchronizují s vámi. • 

3.  Úkoly, poznámky a narozeniny spolužáků

Velmi důležité je naučit dítě zapisovat si domácí úkoly a další důležité informace, které mají určitý termín. Bude se vám hodit aplikace kalendáře nebo jiné aplikace, které umí upozornit dostatečně dopředu, že se blíží termín daného úkolu. Dítě pak nenosí všechny informace v hlavě a nemusí se obávat, že na něco důležitého zapomene. Aplikace s úkoly může být dokonce synchronizovaná s vaším telefonem, a tak budete vždy vědět, co vaše dítě čeká.

4.  Aplikace na učení a kalkulačka

Smartphony a tablety s operačním systémem Android či iOS mají v Google Play a App Store nepřeberné množství aplikací a kalkulaček, které dítěti pomohou s učivem. Naučte dítě s aplikací na doplňování „I“ a „Y“, procvičujte matematické úlohy, vzorečky a rýsování, trénujte cizí jazyky nebo fyzikální vzorce a chemické názvosloví. Se vším vám pomohou moderní technologie.

Učíte své děti s moderními technologiemi? Jaké aplikace k učení používáte? Napište nám jejich název a využití do komentáře na našem Facebooku.