3 problémy s počítačem: zálohujte, než bude pozdě | Blog Mall.cz

3 problémy s počítačem: zálohujte, než bude pozdě

Kdo to nikdy nezažil, nepochopí. Ztráta důležitých dokumentů, fotek za posledních 10 let nebo třeba rozepsané diplomky – to se člověku zdá v kritický okamžik horší než ztráta kabelky či batohu s peněženkou a všemi doklady. 

Nepříjemnou zkušenost se ztrátou dat ale nemusí zažít každý – raději zálohujte dřív, než se to stane i vám.

3 nejběžnější situace, při kterých se ztrácí data

1)    Mechanické poškození

Utopený foťák, pád notebooku na zem, externí disk v batohu rozbitý těžkým nákladem. I laik většinou rozpozná, že ztráta dat souvisí s mechanickým poškozením elektroniky.

Někdy ale není příčina problému na první pohled jasná – třeba když začne v notebooku podivně skřípat, nemusí vás hned napadnout, že se blíží pohroma. Poškození vnitřní elektroniky ale není žádnou výjimkou.

2)    Softwarová ztráta dat, kterou způsobil uživatel

Běžným problémem je počítač napadený virem. Viry se šíří bez vědomí uživatelů, kteří jen stáhnou na internetu program a spustí si ho na počítači, mobilu nebo třeba tabletu. Tím virus aktivují.

K nejčastějším virům patří:

  • Trojan – označení programu, který se vydává za jiný program.
  • Spyware – program, který z počítače získává a odesílá citlivá data, jako například informace o platebních kartách a hesla.
  • Červ – program, který obvykle rozesílá nevyžádanou poštu z napadeného počítače.

Existují i další chyby, které vznikají doslova na jedno kliknutí. O data můžete přijít třeba tehdy, když omylem naformátujete disk nebo paměť, náhodou smažete obsah flash disku třeba při přetahování dat do notebooku nebo když si na disk nainstalujete nový operační systém.

3)    Selhání disku, které nezavinil uživatel

Software se někdy poškodí i bez přičinění člověka. Váš pevný disk může kdykoliv selhat, aniž byste dokázali přijít na to, proč se to stalo. Příčinou může být u pevného disku například pád operačního systému, u externího disku je to stáří nebo výrobní vada

Rozbitý počítač – to se stane hned. Proto se vyplatí připravit se předem. • 

3 postupy, jak ochránit svá data

1)    Využijte externí disk, flash disk a další metody zálohování

Ideální pro zálohování je externí disk. Je to krabička velká asi jako dva mobily vedle sebe. K počítači externí disk připojíte nejčastěji USB kabelem. Na externí disk si můžete ukládat všechny typy souborů, například:

  • fotky,
  • pracovní dokumenty
  • či smlouvy a faktury.

Všechny tyto soubory si uložíte i na flash disk, který obvykle bývá mnohem menší než mobil. Často se setkáte s tím, že mu lidé říkají krátce „fleška”.

Rozdíly nejsou jen ve fyzické velikosti, ale i v paměti. Zatímco externí disky mají paměť nejčastěji v rozmezí od 250 GB (gigabytů) do 2 T (terabytů), flash disky mají nejčastěji paměť od 8 do 250 GB.

Na nejmenší flash disk se vám vejdou stovky fotek a k tomu například jeden nebo dva filmy, na externí disk si můžete nahrát i tisíce fotek, filmů a dalších souborů. Některé externí disky svou kapacitou dokonce překonávají počítače.

Na externím i flash disku si soubory roztřídíte přesně podle toho, jak potřebujete – podobně jako na ploše počítače. Z hlediska kapacity se ale flash disky hodí spíše na přenášení souborů. Pro jejich zálohování využijte externí disk.

Při prohlížení pevných disků pravděpodobně narazíte na různé typy.

  • SSD disky jsou menší a spíše podobné flash diskům. Hodí se pro přenášení dat a mají specifický tvar – vznikly totiž jako náhrada vnitřních pevných disků.
  • Disky s magnetickou pamětí, neboli klasické externí pevné disky, jsou náchylnější k mechanickému poškození, ale mají mnohem větší kapacitu než SSD nebo flash disky. Proto se hodí k zálohování.

Roli hraje i rychlost načítání dat. Disky s USB portem 3.0 se načítají rychleji než ty s portem USB 2.0. Obvykle ale není rychlost načítání tím nejdůležitějším parametrem pro výběr způsobu zálohování. Zásadní je to, který z kabelů podporuje váš počítač. 

Flash disk je malý a lehký, takže ho snadno vezmete třeba v kabelce do práce. A když spadne, většinou se nic hrozného neděje. • 

2)    Zálohujte alespoň na dvou místech

Pokud si zálohujete fotky jen na externím disku a nikde jinde je schované nemáte, tak to není žádné zálohování. Jakto? Když se rozbije externí disk, o fotky přijdete. Stejně jako v případě rozbitého počítače. Proto musíte mít své soubory alespoň na dvou místech.

Svoje data si můžete uložit nejen doma na discích, ale také on-line. Počítejte však s pravidelnými poplatky a s nutností použít silné heslo – tedy minimálně o 8 znacích, které kombinují čísla a malá i velká písmena. • 

3)    Problém už je na světě? Raději neexperimentujte s opravami

Pokud jste se o zálohování dozvěděli až ve chvíli, kdy se vám porouchal počítač, musíte nejprve vyřešit možnosti obnovy dat. Ne všechno, co je na první pohled ztracené, už doopravdy nikdy neuvidíte. Důležité ale je svěřit počítač do rukou odborníků – tedy kvalifikovaného servisu. 

Tam by vám měli říct:

  • jak dlouho bude práce na počítači trvat,
  • za co všechno si naúčtují peníze
  • a jaká je pravděpodobnost, že se jim podaří data získat.

A jak zálohujete vy? Podělte se s ostatními o svoje tipy na Facebooku.