Co čekat od zimní dovolené na Slovensku | Blog Mall.cz

Zimní dovolená na Slovensku: na co se připravit a kam vyrazit

Pokud už máte české svahy prosvištěné křížem krážem, přišel nejlepší čas, aby vaše lyže ochutnaly sjezdovky u našich východních sousedů. Poradíme vám, na co se připravit, pokud se poprvé chystáte lyžovat na Slovensku, a dáme tipy na pár míst, které si během návštěvy určitě nenechte ujít.

Co je na slovenských svazích jiné

Většinu slovenských lyžařských středisek najdete v okolí Tater, které mají průměrnou výšku 1 700 metrů nad mořem. Oproti českým vrcholům jde tedy o pořádné hory. Když v Tatrách poprvé nasednete na lanovku a vyvezete se na vrchol sjezdovky, čeká vás kouzelná podívaná – okolo se rozprostřou zasněžená údolí a štíty hor ponořené v oblacích.

Zejména v oblasti Tater se nachází kvalitní a bezpečná lyžařská střediska pro nováčky i zkušené lyžaře. Oproti Česku najdete na Slovensku větší množství lyžařských areálů a jejich kvalita je srovnatelná se středisky v rakouských Alpách. Díky velkému množství moderních lanovek navíc nestrávíte čas čekáním ve frontách. Například v areálu Jasná v Nízkých Tatrách je jich hned 30.

O dechberoucí výhledy není v Tatrách nouze. • 

Díky vyšší nadmořské výšce si na Slovensku užijete delší svahy a větší sněhovou nadílku než v Česku. V únoru 2020 hlásí střediska v Tatrách průměrně 30 cm sněhu. Sníh tak najdete i mimo sjezdovky a děti si kromě lyžování užijí stavění sněhuláka, koulovačky nebo válení andělíčků.

>> Přibalte si kromě lyží také sněžnice a zažijte nové dobrodružství. <<

Obtížnost sjezdovek značí na Slovensku stejnými barvami jako u nás (zelená, modrá, červená, černá), takže pokud jste už pár českých sjezdovek sjeli, budete na slovenských jako doma. Oproti Česku najdete u našich východních sousedů velké množství freeride sjezdovek pro fanoušky adrenalinové jízdy.

Kromě sportovního vyžití na vás v Tatrách čekají například termální prameny, ve kterých zregenerujete znavené tělo, nebo aquaparky s atrakcemi pro děti i dospělé. Po celodenní namáhání nohou se tak klidně naložíte do horké vířivky. Dospělí lyžaři se navíc mohou zahřát tatranským čajem, kterého je v každém středisku trvalý přísun.

Na co se připravit

Jste-li zvyklí na česká lyžařská střediska, nepotká vás na Slovensku nic překvapivého. Pár opatření ale před odjezdem přeci jen udělejte.

1. Hlídejte si finance

Jste-li zvyklí brázdit svahy ve Špindlerově mlýně nebo na Dolní Moravě, připravte se, že za zimní dovolenou v Tatrách si o něco připlatíte. Tatranské areály však vyšší cenu vyvažují kvalitou služeb i ubytování a vyšším komfortem.

Nejlevnější dvoulůžkový pokoj v Tatrách seženete v přepočtu za 500 Kč na noc, rodinný pak zhruba za 1 200 Kč na noc. Nezapomeňte si také před cestou vyměnit koruny za eura.

Kupujete-li ve Vysokých Tatrách lístek na lanovku, hledejte samoobslužné terminály. Oproti kamenným prodejnám je v nich pořídíte levněji. • 

2. Skipasy pořiďte v předstihu

Zejména v sezóně raketově roste cena skipasů u pokladen. Proto si s co největším předstihem pořiďte skipasy on-line na webových stránkách daného areálu a ušetříte desítky eur i čas strávený u pokladny.

3. Vyhněte se medvědům

Jeden z důvodů, proč se někteří čeští lyžaři vyhýbají Tatrám, je strach z medvědů. Ano, v Tatrách skutečně medvědi žijí, ale s lidmi se střetnou pouze ve výjimečných situacích. Obzvláště pak v zimě, kdy většina medvědů chrní. Chcete-li ale zůstat v klidu, držte se v lyžařském areálu, a pokud se přeci jen vydáte mimo stezky, tak vždy ve dvou a více lidech.

>> Přečtěte si, co dělat při setkání se zvířaty v divoké přírodě. <<

4. Pozor na laviny

Laviny představují riziko v každých horách. Pokud se ale budete držet základních bezpečnostních pokynů, nic vám nehrozí.

V lyžařském areálu se lavin bát nemusíte, a pokud by přeci jen hrozily, horská služba vás včas informuje. Vyrážíte-li na běžky, pohybujte se pouze po bezpečných stezkách. Pomůže vám například zimní mapa, na které jsou rizikové stezky vyznačené fialově. Než vyrazíte, zjistěte si bezpečnost trasy také na webu horské služby nebo v bezplatné aplikaci SnowSafe, kde najdete aktuální informace o lavinových hrozbách.

Co si ze zimního Slovenska nenechat ujít

Středisko Jasná v Nízkých Tatrách

V největším středisku na Slovensku leží známý lyžařský a turistický kopec Chopok o výšce 2 024 metrů nad mořem. Na jeho vrchol vás dopraví pohodlné 15místné lanovky a užijete si až 50 km upravených sjezdovek všech náročností. Díky své různorodosti je Jasná ideální pro začátečníky, rodiny s dětmi i zkušené profíky. Dobrodruzi si užijí freeride zóny a osvětlené večerní lyžování.

Chopok patří mezi nejoblíbenější slovenské vrcholy. Dlouhé fronty u lanovek na něm ale nepotkáte. • 

Region Vysoké Tatry

Do Vysokých Tater míří celoročně nejen lyžaři, ale i milovníci zimní turistiky a horské přírody. Vydáte-li se například lanovkou na Lomnický štít, užijete si monumentální výhled na okolní velehory. V okolí najdete desítky tras pro pěší výlety, sněžnice nebo běžky. Děti se vyřádí při jízdě na nafukovacích pneumatikách a v lyžařském středisku v Tatranské Lomnici si vyzkoušejte slalom na dráze Audi Ski Aréna, kde vám i bezplatně změří čas.

Termální koupaliště Bešeňová

K zimní dovolené patří i relax a ten si na Slovensku nejlépe užijete v termálním koupališti Bešeňová. Skočte po celodenní lyžovačce do horkého bazénu plného čerstvé vody z horských pramenů. Díky teplotě vody 38 stupňů si užijete zimní koupel pod horským nebem a ještě se u toho zabavíte ve vlnovém bazénu nebo na tobogánu. Středisko nabízí i sauny nebo lázeňské procedury.

Aquapark Tatralandia

10 bazénů, 14 tobogánů, tropický ráj a množství saun a restaurací. V aquaparku Tatralandia najdete vše pro celodenní zábavu. Park je otevřený celoročně, takže si zde odpočinete po zimní lyžovačce i po letním treku. Aquapark najdete hned vedle nádrže Liptovská Mara obklopené bílými vrcholky Tater.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.