Nejlepší deskové hry na dovolenou a výlety | Blog Mall.cz

Zábava do batůžku: 8 deskových her, které vás na dovolené pobaví

Ať už se chystáte na hory nebo chcete před zimou utéct do teplých krajin, nezapomeňte si do batohu přibalit pár her na dlouhé večery. Máme pro vás tipy na 8 společenských her, které se vlezou i do malé tašky, ale giganticky se u nich pobavíte.

1. Cardline aneb je vyšší labrador, nebo kapybara?

Máte-li rádi nenáročné vědomostní hry, přibalte si na výlet libovolnou hru ze série Cardline nebo Timeline. Hráči si rozdají kartičky zvířat, vynálezů nebo historických událostí a postupně je vykládají na stůl do řady. Háček je v tom, že kartu pokládáte vždy mezi dvě karty na stole a musíte se trefit tak, aby například všechna zvířata byla seřazena vzestupně podle své výšky.

Pokud se netrefíte, líznete si novou kartu. Pokud se trefíte, máte na ruce o kartu míň. Vyhrává ten, kdo se první zbaví všech karet.

Hry ze série CardLine si zahrajete ve 2 až 8 lidech.

2. Krycí jména aneb spojujte nespojitelná slova

Krycí jména jsou originální slovní hra od předního českého tvůrce deskových her Vlaadi Chvátila. Na začátku se rozdělíte do dvou týmů a na stůl rozmístíte 25 kartiček s náhodnými slovy. Mezi nimi má každý tým ukrytých 8 nebo 9 kartiček, která představují krycí jména agentů.

Každý tým vede napovídač, který jako jediný zná slova svého týmu. Jeho úkolem je vymyslet mezi těmito slovy asociace tak, aby díky nim spoluhráči slova poznali. Když se jim to povede, tým dostane body. Pokud se ale netrefí a označí slovo druhého týmu, dostane body on. Vítězí tým, který jako první odhalí všechna svá slova.

Krycí jména jsou pro 4 až 8 hráčů. Pokud si chcete zahrát jen ve dvou, pořiďte si speciální verzi Krycí jména: Duet.

Díky speciálním kartičkám s modrými a červenými políčky ví napovídači z obou týmů, kde jsou rozmístěni jejich agenti. • 

3. 6 bere aneb nejmenší stádo vyhrává

Hra 6 bere převrací pravidla většiny deskových her tím, že v ní vyhrává hráč, který získá nejméně bodů. Každý hráč drží v ruce karty s číslem 1 až 55. Všichni postupně vykládají karty do řad od nejnižší hodnoty k nejvyšší.

Jakmile nemůžete kartu do žádné řady vyložit (protože má menší hodnotu) nebo položíte do řady šestou kartu, vezmete si všechny karty v řadě a dostanete tolik bodů, kolik je na kartách symbolů krávy. Na konci hry vítězí ten, kdo má na nasbíraných kartách nejméně krav.

6 bere si zahrajete ve 2 až 10 lidech.

>> Přečtěte si, jakými hrami zabavíte malé raubíře v autě. <<

4. Výbušná koťátka aneb pozor na explodující karty

Pamatujete na Černého Petra? Výbušná koťátka se hrají podobně, ale jsou napínavější a navíc okořeněná černým humorem. Princip je prostý: hráči mají na stole jednu hromádku karet, ze kterých si postupně lížou. Kdo si vytáhne výbušné koťátko, vybuchne s ním a jde z kola ven.

Jen o náhodě to ale není. Pomocí ostatních karet třeba přeskočíte kolo, donutíte soupeře líznout si více karet nebo jiným způsobem manipulujete se hrou. Vítězí hráč, který zůstane ve hře jako poslední a nestane se obětí vybuchujících koťat.

Napínavá Výbušná koťátka si zahrajete ve 2 až 5 lidech.

Kartičky ze hry Výbušná koťátka zdobí vtipné ilustrace od autorů populárního internetového komiksu The Oatmeal. • 

5. Mascarade aneb je váš kamarád král, nebo zloděj?

Blafovací hry, ve kterých si hráči rozdělují skryté role, patří mezi oblíbené párty aktivity. V karnevalové hře Mascarade dostanou hráči na začátku hry různé role od krále přes biskupa po zloděje. Každá role má svou schopnost:

  • král si například vezme tři mince z banku,
  • biskup si vezme dvě mince od nejbohatšího hráče
  • a zloděj si vezme po jedné minci od hráčů po své levici a pravici.

Háček je v tom, že hráči si v průběhu hry své role mezi sebou skrytě mění. Rychle tak ztratíte přehled o tom, které role mají vaše soupeři, a dokonce i v tom, kterou roli máte zrovna vy. Pokud použijete schopnost role, kterou před sebou ve skutečnosti nemáte, může vás jiný hráč nachytat a ztratíte mince. Vyhrává ten hráč, který jako první nasbírá 13 mincí.

Na Mascarade klidně pozvěte celou rodinu. Zahrajete si ji ve 2 až 13 lidech.

6. Černé historky aneb pátrejte, jak to bylo doopravdy

Když mezi sebou nechcete pořád jen soupeřit, přibalte si upovídanou kooperativní hru Černé historky. Společnými silami v ní řešíte kuriózní případy z černé kroniky. Jeden z hráčů si na začátku lízne kartu a ostatním přečte krátký úvod z přední strany karty, například: „Jen díky tomu, že měl kuchař po ruce mobil, zůstal naživu”. Na zadní straně pak najde přesný popis toho, jak se příběh udál, a přečte si ho jen on sám.

Ostatní hráči kamarádovi s kartičkou pokládají otázky, na které odpovídá pouze ano/ne. Pomocí těchto otázek se musíte dobrat k tomu, jak se příběh udál. Ve hře nikdo nevítězí, ani neprohrává. Zábava spočívá v odhalování zápletek bizarních příběhů.

Na Černé historky potřebujete alespoň 2 hráče. Maximální počet hráčů není omezený.

Zápletky na kartičkách jsou jako vystřižené z černé kroniky. Ale nebojte se, příběhy jsou to zcela smyšlené. • 

7. Bang! aneb oblíbená kovbojská přestřelka

Bang! patří mezi nejoblíbenější karetní hry v Česku a skupinky hráčů ho pravidelně mastí v hospodách, čajovnách i v obývácích. Vžijete se do role kovbojů v přestřelce, přičemž cílem je zneškodnit všechny soupeře a zůstat posledním kovbojem naživu. Pomůžou vám v tom

  • karty Bang!, kterými soupeře zraňujete,
  • sudy, za které se naopak kryjete,
  • nebo pušky, koně, dostavníky a další kartičky, které vám dávají různé výhody.

Ke hře Bang! vyšla spousta rozšíření, které přidávají nové postavy, schopnosti a styly hry. Pokud si tedy chcete užít ještě víc zábavy a různorodosti, pořiďte si k základní hře jedno, dvě rozšíření.

V Bangu si zasoupeříte ve 2 až 7 hráčích.

8. Želví závody aneb rychlá hra s pomalými želvami

I přes název Želví závody jde o svižnou a napínavou hru. Každý hráč si na začátku vylosuje želvu a pomocí karet v ruce ji posouvá přes herní plán až do záhonu salátu.

V balíčku jsou karty, kterými posouváte želvy dopředu, dozadu, nebo karty, které posunou kupředu jen želvu na posledním místě. Ne každá karta navíc posune vaši želvu. Některé třeba říkají, že zelená želva se posune o dvě políčka, což může být zrovna soupeřova želva. Abyste vyhráli, musíte proto nejen posouvat svoji, ale i škodit soupeřovým želvám.

Želví závody uspořádáte ve 2 až 5 hráčích.

>> Mrkněte také na naše tipy na domácí deskové hry. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.