Vývoj miminka 2. měsíc: První úsměv miminka i poporodní splín maminky | Blog Mall.cz

Vývoj miminka 2. měsíc: První úsměv miminka i poporodní splín maminky

První týdny vaše děťátko většinu dne prospalo a velmi podobné to bude i tento měsíc. Už pomalu začíná projevovat zájem o okolí, kope nožičkama a dokáže pozorně naslouchat tomu, co právě říkáte. Pokud pláče, dokáže se rychle uklidnit ve vaší náruči, kde se cítí bezpečně a je mu tam dobře.

Už se usmálo?

V tomto měsíci těhotenství můžete také slavit jeden z prvních milníků vašeho děťátka, a to první úsměv. Prvním vědomým úsměvem vás miminko za vaši laskavou péči odmění zhruba okolo 6. až 8. týdne života. Jsou však děti, které si dají na čas a vy si jejich rozesmáté dásničky bude muset opravdu „zasloužit“, třeba až okolo 10. týdne. Proto rozhodně neplašte, že je něco v nepořádku. Každé miminko se nevyvíjí zcela podle „tabulek“.

Pokud se váš mrňousek narodil o něco dříve, je naprosto přirozené, že si na jeho vědomý úsměv pravděpodobně budete muset o nějaký ten týden na víc počkat. Vědomý, tzv. sociální, úsměv z miminka vykouzlí úžasného komunikujícího partnera. Miminko vám již bude dávat více najevo, co by si přálo a co se mu nelíbí.

Poporodní splín

Jste pořád v šestinedělí, proto není divu, že na vás občas může padnout špatná nálada, kdy pochybujete, zda jste dobrá maminka a jestli neděláte někde chybu. Snažte se proto stále odpočívat, pokud je to jen možné, abyste měla energii na náročnou péči o děťátko. Poporodní splín je v tomto období normální, tak nemějte žádné výčitky.

3. měsíc těhotenství • 

Co důležitého se děje  

  • Dítě začíná rozeznávat rozdíl mezi dnem a nocí.
  • Objevuje svoje ručičky a několik dní si vystačí jen s nimi. „Komu asi patří?“ vrtá mu hlavou.
  • Vidí sice zhruba jen na patnáct centimetrů, ale maminčinu vůni, tvar její postavy nebo hlas rozpozná přes celou místnost.
  • Když ho položíte na bříško, tak se pomalu protahuje a dokáže se opřít o předloktí a přitom lehce umí zvednout hlavu.
  • Většina dětí rozezná svou maminku a některé již sledují upřeně předmět a umí otočit hlavu za zvukem v úrovni ucha.

Jak miminko roste

Hned v úvodu je dobré říct, že každé miminko roste jinak, proto nemějte obavy, pokud vaše děťátko neodpovídá uvedeným mírám. Důležité je, jak miminko prospívá celkově. Podstatnější než růst je totiž váha děťátka. Děti v tomto období přibývají asi 20-30 gramů za den. Není výjimkou, že děťátko přibývá ve „skocích“, takže jeden týden může přibrat až 350 gramů a druhý jen 150 gramů.

>> Přečtěte si co se děje v 3. měsíc těhotenství: Únava a dejte si pozor na infekční onemocnění <<

 

Témata:
  těhotenství, miminko