Vybíráte zavazadlo na dovolenou? | Blog Mall.cz

Vybíráte zavazadlo na dovolenou? Máme pro vás návod, jak na to

Ať už jezdíte raději vlakem nebo létáte letadlem, vybrat si to nejvhodnější zavazadlo bývá občas oříšek. Poradíme vám tipy, díky kterým sáhnete po tom nejvhodnějším.

Při výběru ideálního zavazadla si nejprve odpovězte na tři hlavní otázky.

1. Jaký dopravní prostředek použijete?

Auto, vlak nebo autobus

Vyrazíte-li autem, oceníte cestovní tašku, kterou snadno umístíte do kufru auta a můžete do ní pro cokoli sáhnout. Jen pozor na déšť, cestovní tašky jsou náchylnější na promoknutí.

Náš tip: Stačí jedno zuřivé hledání plavek a pořádek v tašce bude ten tam. Pořiďte si do cestovní tašky organizér nebo látkové pytle, do kterých rozdělíte oblečení stejného druhu.  

Do vlaku se také hodí cestovní taška nebo batoh, protože je snadno umístíte do polic nad sedadly.

Jestli se chystáte na cestu autobusem, sbalte si nezbytné maličkosti do batohu s organizérem nebo kapsami. Zvolte spíše batoh menších rozměrů, aby se vešel do prostoru nad sedačkou. Zbytek věcí umístíte do společného zavazadlového prostoru autobusu. Sáhněte raději po bytelném kufru s pevnou skořepinou. Ten vaše věci ochrání, i když na něj dopravce naskládá další zavazadla.

>> Vyhlédněte si novou cestovní tašku na MALL.cz. <<

Náš tip: U výletů vlakem nebo autobusem, kdy nemáte možnost odložit zavazadlo na hotelu, zkuste na nádraží najděte takzvané lockery. Jde o automatizované skříňky, do kterých si za pár mincí uschováte zavazadlo. Nic tak s sebou celý den nemusíte tahat.

Letadlo

Pokud poletíte letadlem, zjistěte nejprve, jaká zavazadla máte v ceně letenky. Některé levnější lety totiž povolují pouze příruční zavazadlo a za další odbavený kufr nebo tašku v zavazadlovém prostoru musíte platit nemalé částky.

Myslete určitě na to, že by odbavená zavazadla měla být bytelná, aby jim manipulace letištními zaměstnanci neublížila. Populární jsou dnes skořepinové kufry, které jsou tvrdé jako želví krunýř, třeba SuitSuit Caretta S. Za bytelnost ale zaplatíte víc.

>> Skořepinové kufry na MALL.cz. <<

Při cestování s příručním batůžkem nezapomínejte na to, že v něm nesmí být jednotlivé lahvičky s tekutinou nad 100 ml. Platí to i pro krémy a opalovací mléka. • 

Příruční zavazadla (tzv. carry on) jsou oblíbená o cestovatelů, kteří chtějí jezdit nalehko. Navíc s příručním kufrem či batohem máte jistotu, že vám ho dopravce při převozu neztratí či neponičí, a nemusíte na jeho vydání po příletu čekat.

Pokud si zavazadlo chcete vzít s sebou do kabiny, nesmí překročit stanovené rozměry a hmotnost. Každá aerolinka stanovuje limity podle svého uvážení. Na palubu letadel Czech Airlines sbalíte zavazadlo o maximálních rozměrech 45 × 55 × 25 cm a hmotnosti do 8 kg. Těmto rozměrům odpovídá například palubní kufr Leonardo.

>> Vyberte si příruční zavazadlo na MALL.cz. <<

2. Kolik toho potřebujete?

Vezete hodně oblečení, které nechcete zmuchlat? Nejlépe vám poslouží kufr. Kufry jsou také skvělé díky své přehlednosti. Ti nejnáročnější seženou opravdu velký kufr. Některé z nich mají i speciální bezpečnostní prvky, jako třeba zabudovaný číselný zámek.

Každé zavazadlo má své výhody. Vybírejte proto podle našich tří otázek. • 

>> Kufry s objemem od 90 litrů na MALL.cz. <<

Kufr se také hodí na velkou rodinnou dovolenou, kdy do zavazadla musíte vmáčknout ke svým věcem ještě vybavení pro děti.

Přeneste část zodpovědnosti i na potomky a udělejte jim radost vlastním kufrem. Dětské kufříky mají barevný a zábavný design, a navíc některé z nich slouží jako odrážedlo.

Myslete ale na to, že čím větší zavazadlo máte, tím víc hrozí, že si s sebou povezete spoustu zbytečností a ty se vám akorát pronesou. Řiďte se proto při balení našimi tipy:

  • Velkou osušku nahraďte skladným sportovním ručníkem.
  • Místo štosu knih přibalte lehkou čtečku.
  • Zrevidujte množství sbaleného oblečení a do zavazadla dejte opravdu jen to nejnutnější. Případné další tričko si dokoupíte i na místě.

Pokud vám toho stačí málo nebo jedete jenom na víkend, oceníte batoh v menší nebo střední velikosti. Pro milovníky výšlapů se vyplatí investovat do kvalitní krosny. Velmi lehká je Lowe Alpine Cholatse. Horolezci s vyšší postavou si oblíbí Guide od Deuteru.

>> Vyberte si turistický batoh na MALL.cz. <<

Cestovní taška je super při cestě autem. Dáte jich i víc na sebe a nezabírají tolik místa jako kufry. • 
 

3. Jaké aktivity na dovolenou plánujete?

Pokud máte ubytování celou dobu v jednom hotelu, na který vás navíc z letiště doveze taxík, nepotřebujete nutně zavazadlo, které se snadno přenáší. Využijte kufr nebo cestovní tašku. Při náročnějších přesunech ale počítejte s tím, že kufr dokáže být velmi nepraktický. A to i při obyčejném přejezdu z letiště autobusem na váš hotel.

Jestli naopak plánujete spát každých pár nocí jinde, nebo pokud při přesunech děláte výlety, oceníte praktický batoh. Ze špatně zvoleného batohu vás ale rychle rozbolí záda.

Při výběru batohu se proto dívejte na to, aby měl dobrou výztuž na zádech a na ramenou. Hodí se také bederní popruhy. Dobře řešený je například batoh Tallon od značky Osprey nebo Solomon Trailblazer.

Výrobci dokonce myslí na anatomické odlišnosti obou pohlaví a nabízejí speciálně upravené cestovní batohy pro ženskou postavu.

S kufrem se vám výlety moc dobře dělat nebudou. • 

Jaké zavazadlo používáte nejraději vy? Doporučte nám ho v komentářích.