Vyberte kolo, které si dítě zamiluje | Blog Mall.cz

Vyberte kolo, které si dítě zamiluje

Vyrazit vstříc dobrodružství a užít si vítr ve vlasech - to mají rádi malí i velcí. Někdy je ale obtížné dostat malé dítě na kolo a naučit ho, aby se nebálo. Stačí se přitom držet jedné základní rady: pokud dítěti vyberete kolo podle jeho věku a výšky, bude se mu jezdit dobře a kolo si zamiluje.

Nejprve ovládněte rovnováhu na odrážedle

Obdivujete, jak se některým maminkám a tatínkům daří posadit dítě na kolo, chvíli ho za jízdy přidržovat a to je celé? Možná jejich dítko jezdilo nejprve na odrážedle. Takové odrážedlo vypadá jako malé kolo, ale bez pedálů. Dítě se díky němu učí udržovat rovnováhu, ale zároveň se pořád může spoléhat na své nohy.

Rodiče většinou odrážedlo využívají jako mezikrok po tříkolce a před klasickým jízdním kolem. Hodí se pro dítě od 2 do 5 let, které už umí dobře chodit.

S odrážedlem si dítě zvyká na to, že musí dávat pozor na rovnováhu. • 

Malé děti musí na odrážedle vždy dosáhnout na zem celou šlapkou nohy. Nezapomeňte, že odrážedlo nepatří na silnici a dítě na něm nepouštějte ani z kopce. Díky tomu bude jízda bezpečná a děti bude bavit.

Před první jízdou s dětmi proberte, jak správně brzdit. Některá odrážedla brzdy mají - hodí se pro větší děti, které už mají lepší motoriku a mohou si začít zkoušet klasické brzdění jako na kole. Pro menší děti je příjemnější brzdit nohama a to je úplně v pořádku.

Při výběru kola podle výšky se nespletete. • 

Hurá na první “dvanáctky”

12palcová kola jsou nejmenší dětská jízdní kola s pedály. Mívají připevněná zadní balanční kolečka, která dětem pomáhají udržet stabilitu. Kolečka snadno odděláte nebo zvýšíte - díky tomu se děti učí držet balanc samy, ale kolečka je ochrání před pádem.

Na nejmenším kole děti brzdí šlápnutním dozadu. Je to pro ně pohodlné a rychlé, protože na klasickou pákovou brzdu mají malé prstíky a nedosáhnou na ni.

Větší děti potřebují 16palcové ráfky

Další velikostí dětských kol jsou “šestnáctky”. Pořídíte je většímu dítěti jako první kolo nebo jako druhé kolo pro předškoláka. Jsou vybavené podobně jako 12palcové kolo - mají přídavná kolečka, brzdu šlápnutím dozadu a někdy i malou přední brzdu na řidítkách.

Nejmenší kola mívají také kryt na řetěz, který zajistí, aby se dítěti do řetězu nezamotala nohavice nebo se nepoškodil.

U dvacítky se připravte na zbrusu nové brzdy

Konečně jezdí váš školák na velkém kole! 20palcová kola už zadní přídavná kolečka nemívají, ale zato má dítě konečně přehazovačku a může ji zkoušet při jízdě do kopce a z kopce.

Úplně nové je i brzdění. Dítě se s pákovou brzdou setkalo možná už na odrážedle a menších kolech, ale asi ji ještě moc nepoužívalo. Nově teď bude místo zpětného záběru pedálů mít na řídítkách přední i zadní brzdu - buď jako páčky, nebo v podobě otočných řidítek.

Aby dítě pochopilo, jak brzdy fungují, vyzkoušejte je společně ještě před nasednutím. Dítě si stoupne ke kolu a vede ho. Při tom zkouší brzdit střídavě pravou a levou brzdou a zjišťuje, co to dělá s kolem. Vysvětlete mu, že je důležité, aby brzdilo pravou brzdou a levou případně je dobrzďovalo. Vyplatí se to dítěti vysvětlit a ukázat - vyhnete se díky tomu přeletění přes řidítka.

Brzdění nepodceňujte - když bude dítě umět v pohodě zastavit, nebude se kola bát. • 

24palcové kolo je skoro jako pro dospělé

Jestli má vaše dítě kolem 10 let, nastal čas na poslední dětské kolo. To se velmi podobá modelům pro dospělé. Má dvě brzdy, odpruženou přední vidlici a zešikmenou horní trubku rámu. Díky tomu zvládne váš školák ujet i delší vzdálenosti v kopcovitém terénu. Budete mít co dělat, abyste mu stačili!

5 tipů, jak poznáte, že je dítěti kolo tak akorát

  1. Při jízdě nemá ruce natažené ani skoro u těla, ale jen mírně ohnuté.
  2. Řidítka má dítě přibližně do pasu.
  3. Kolo není příliš těžké - tomu pomůže třeba rám z hliníku.
  4. Nechte si od prodejce poradit, jak široko mají být pedály od sebe.
  5. Dbejte na kvalitní brzdy, které lze nechat seřídit.

Nezapomeňte na povinnou helmu a praktické rukavice

Na odrážedlo i kolo dítěti pořiďte cyklistickou helmu, která je do 15 let dokonce povinná. Chránit hlavu je velmi důležité, ať už se vydáte na delší výlet nebo dítě jezdí jen kolem domu.

Dobrým pomocníkem jsou i cyklistické rukavice. Dítě bude vědět, že kdyby spadlo, může před sebe dát ruce a neodře se.