Všechno, co musíte vědět, než s dětmi vyrazíte na pískoviště | Blog Mall.cz

Všechno, co musíte vědět, než s dětmi vyrazíte na pískoviště

Hrají si s kamarády, plácají bábovičky a písek mají až za ušima. Na pískovišti jsou zkrátka děti ve svém živlu. Zato rodiče mají spoustu povinností. Připravte se důkladně na návštěvu pískového ráje – čtěte, jaká pravidla platí na pískovišti a na co myslet, než se tam vypravíte.

Malování u stolu v pokojíčku nechte na zimu, na jaře a v létě se s dětmi vypravte na hřiště. Pískoviště je ideální místo, kde děti:

  • komunikují s dalšími mrňaty,
  • rozvíjí svou tvořivost a obratnost,
  • zdokonalují chůzi i šplhání,
  • zlepšují koordinaci svých pohybů
  • a v neposlední řadě se učí samostatnosti.

Pískoviště není jen příležitost ke hraní, ale také k rozvíjení vašeho dítka. • 

Na co myslet ještě před výpravou na písek

Než se vydáte do pískového koutku, připravte si:

1. Oblečení – dětské hřiště je prostor pro dovádění, ne módní molo. Přizpůsobte tomu oblečení vašeho dítěte. Počítejte s tím, že se při stavbě hradů z písku nebo dovádění na trávě ušpiní a barevná kolena a zadek už nevyperete. Vyhraďte si proto speciální oblečení jen na hřiště – zvolte ideálně starší kousky, kterých vám nebude líto.

2. Svačinu – možná se vaší ratolesti v písku zalíbí a vydrží si tam hrát celé odpoledne. Buďte připravení a pro všechny případy s sebou vezměte svačinku i pití. Nezapomeňte ani na vlhčené ubrousky, kterými vašemu capartovi před jídlem očistíte ruce.

3. Vodu – za to vás bude dítko milovat. Písek je totiž někdy vysušený, sype se a bábovičky nedrží pohromadě. V takovém okamžiku jen přiskočíte, polijete písek vodou a prcek může vesele stavět.

A to nejdůležitější: dejte si záležet s výběrem místa, kam půjdete. Hledejte taková pískoviště, která jsou kdykoli přístupná, je kolem nich čisto a zároveň jsou oplocená. Jen tak se nemusíte bát, že děti během hraní najdou i něco, co nemají. Na hřiště by také neměly chodit kočky, písek by zničily – jejich moč je totiž toxická a kontaminovaný písek by dětem mohl způsobit zdravotní problémy.

Ověřte si také, že se pískoviště pravidelně uklízí a opravuje. A před tím, než dítko vypustíte na první atrakci, porozhlédněte se, zda někde netrčí zapomenutý hřebík nebo nejsou v písku odpadky či plevel. 

Na pískoviště si balte věci i podle počasí – v létě je samozřejmostí opalovací krém a čepice proti sluníčku. • 

5 pravidel, která platí na hřišti

Jakmile máte zmapovaný terén a jste vhodně oblečení, vydejte se na písek. Ani tam si ale od povinností nevydechnete. Pískoviště je totiž místo, kde platí vlastní (nepsaná) pravidla:

1. Mějte se na pozoru

Na pískovišti ručíte za své dítko jen vy sami. Buďte proto neustále ve střehu a hlídejte, zda si právě malý raubíř nepochutnává na pískové svačině nebo neleze, kam nemá.

Náš tip: Když si všimnete, že je některá atrakce rozbitá nebo poškozená, nahlaste to provozovateli hřiště (kontakt většinou najdete napsaný na tabulce u plotu). Ochráníte tak před úrazem i další děti.

2. Výbavu s sebou

Bez pořádného vybavení na písek nechoďte. Stačil by jeden pohled na sousedovic Marušku s novým bagrem a byl by oheň na střeše. I když se zřejmě vyžadování hraček ostatních dětí stejně nevyhnete, doneste svému dítku alespoň to základní:

  • kyblíček,
  • lopatičku,
  • hrábě
  • a bábovky.

>> Hračky na písek pořídíte na MALL.cz. <<

Kromě klasického kyblíčku a lopatičky můžete dětem na písek pořídit třeba nákladní auto, kolečko nebo míchačku. • 

3. Zákaz předbíhání

Čekání na houpačku nebo oblíbený roh pískoviště je možná otravné, ale naučte děti, že jinak to nejde. Vždy se také ujistěte, že jste nikoho nepředběhli a jste opravdu na řadě.

A pokud se za vámi tvoří fronta, myslete i na pravidelné střídání a nenechte dítko, ať si jednu atrakci zabere na celé odpoledne jen pro sebe.

4. Hračky se půjčují

Pískoviště je ideální příležitost k tomu, aby se dítě naučilo komunikovat s ostatními dětmi. A k tomu patří i půjčování hraček – bez křiku a nářků. Připravte svou ratolest už předem na to, že se bude dělit o své hračky s ostatními. A když hezky poprosí, může také požádat malé kamarády o půjčení jejich nákladního auta nebo báboviček.

Jestli se raubíř vzteká a je lakomý, dejte mu čas a zkuste mu vysvětlit, že stavba hradu mu půjde mnohem lépe, když si s dětmi vzájemně půjčí své stavební pomůcky.

Na písku ale platí základní pravidlo – co si půjčíš, to vrátíš. Taky by se vám nelíbilo, kdybyste přišli na hřiště s pytlem hraček a odcházeli s prázdnou.

Náš tip: Nikdy nevíte, kdo přijde se stejným kyblíčkem nebo kam se během hrátek hračky zakutálí. Opatřete je proto samolepkami nebo si je podepište, díky tomu je vždy bezpečně poznáte.

Díky půjčování hraček na pískovišti se dítě může naučit vycházet s ostatními, podělit se a zároveň si umět bez křiku ubránit své věci. • 

5. Nazasahujte do sporů

Jestliže se dítko strká, ohrožuje ostatní děti nebo mu hrozí nebezpečí, zasáhněte. V jiných případech ale do hry ani hádky dětem nevstupujte a nechte svého potomka, ať si vyřeší konflikt sám. Jen tak bude rozvíjet svou samostatnost a naučí se jednat s ostatními.

Dobrou komunikaci pak můžete na pískovišti trénovat i vy – dejte se do řeči s ostatními maminkami. Zjistíte, jak přistupují k výchově nebo příkrmům jinde a inspirujete se.

Chodíte s dětmi pravidelně na pískoviště? Napište nám do komentářů, jaká pravidla při tom dodržujete.