Stavte hrady nebo zachraňte svět: 8 nejzábavnějších deskových her pro malé i velké | Blog Mall.cz

Stavte hrady nebo zachraňte svět: 8 nejzábavnějších deskových her pro malé i velké

Ne náhodou patří deskové hry mezi oblíbené vánoční dárky. Zabaví vás na desítky hodin, stmelí rodinu a skvěle se u nich pobaví školák i babička. Deskovek dnes seženete stovky, tak jak poznat ty dobré? Vybrali jsme pro vás 8 oblíbených her, které jsme osobně vyzkoušeli.

1. Carcassonne

Carcassonne je opevněné středověké město na jihu Francie a také jedna z nejpopulárnějších deskových her současnosti. Hráči si vytahují políčka s městy, loukami či cestami a spojují je dohromady. Postupně tato místa obsazují svými panáčky a ten, kdo na konci ovládá nejvíc míst, vyhrává.

Hru si oblíbili hráči po celém světě hlavně pro její jednoduchost a velkou znovuhratelnost. Tím, že herní plochu skládají hráči z políček, které si náhodně vytáhnou, je každá hra úplně jiná a můžete ji vesele hrát znova a znova. Tvůrci vydali také řadu rozšíření, které do hry přidají například řeky, princeznu, draka či katapulty, kterými si hráči vzájemně sestřelují figurky.

Hráči musí políčka umísťovat tak, aby navazovala na okolní. • 

2. Timeline

Co bylo dřív? Zubní kartáček, nebo podprsenka? V Timeline hráči vytváří časovou osu z kartiček významných světových vynálezů, objevů a událostí. Každý hráč má v ruce několik kartiček a musí je do časové osy správně umístit. Hráč, který se jako první zbaví všech kartiček, vyhrává.

U této napínavé hry si osvěžíte znalosti dějepisu a dozvíte se spoustu zajímavostí. Třeba, že mikroskop byl vynalezen dřív než teploměr.

3. Osadníci z Katanu

V Osadnících z Katanu se vžijete do role objevitelů opuštěného ostrova. Všichni hráči na ostrově staví cesty, vesnice a města – a ten, kdo jich postaví nejvíc, vyhrál. Aby hráči mohli stavět, potřebují suroviny, které získají z herních poliček či vzájemným obchodováním.

Právě obchodování patří mezi nejzábavnější části hry. Vidíte například, že váš strýc má stádo ovcí, které nutně potřebujete k postavení vesnice, a tak mu za ně nabídnete třeba jeden kus dřeva a obilí. Ze smlouvání a vzájemné komunikace mezi hráči často vznikají třeskuté situace.

Na začátku každého kola určí hod kostkou, jaké kartičky surovin hráči dostanou. Potom je mohou spotřebovat nebo vzájemně vyměnit. • 

4. Mysterium

Máte rádi detektivky a záhady? Pak si Mysterium zamilujete. Jeden z hráčů byl zavražděn a ostatní se snaží jeho vraždu objasnit. Zavražděný hráč vystupuje jako duch, nesmí mluvit a komunikuje s ostatními pouze rozdáváním kartiček s abstraktními obrázky. Pomocí nich musí ostatní hráči uhodnout, kdo, kde a čím nešťastníka zavraždil. Ale pozor, na objasnění vraždy máte jenom sedm herních kol a ne vždy to byl zahradník.

5. Dominion

Dominion si získal světovou popularitu hlavně díky unikátnímu pravidlu – hráči si za kartičky se zlaťáky kupují další kartičky, které si postupně míchají do svého balíčku. Balíčky karet hráčům postupně rostou, a kdo má na konci v balíčku nejvíc hodnotných karet, vyhrál.

Hráči se proto snaží nahromadit jmění dřív než soupeři a zahlcovat balíčky protivníku škodlivými kartami. Hra vyžaduje spoustu taktizování, ale ten pocit, když se váš balíček plní mocnými kartami, je k nezaplacení.

Za zlaťáky kupujete akční karty, které vám dávají různé výhody. Například, že si ve svém kole líznete o 2 karty víc nebo že můžete zahrát více akcí naráz. • 

6. Pandemic

Pandemic patří mezi nejoblíbenější kooperativní hry na světě. Hráči v nich nesoupeří mezi sebou, ale s hrou samotnou – vyhrají buď všichni, nebo nikdo. Vtělíte se do role lékařů a vědců ve snaze zlikvidovat celosvětovou pandemii. Cestujete po světě, léčíte nemoci a snažíte se vynalézt léky. Po celou dobu musíte pečlivě spolupracovat a taktizovat, a proto vás radost ze společného vítězství vždy dostane do euforie.

7. Citadela

Citadela je důkazem toho, že k zábavné hře plné nečekaných situací a taktizování stačí pár kartiček. Každý z hráčů si staví město z karet, které kupuje za zlaťáky. V každém kole si navíc hráči tajně zvolí jednu z rolí (jako král, kupec nebo zloděj), pomocí kterých získávají jmění a škodí ostatním. Pokud máte rádi lsti a přechytračování vašich kamarádů, je pro vás Citadela jako stvořená.

Každý hráč si staví své vlastní město. Každá budova v něm stojí určitý počet zlaťáku, který najdete v levém horním rohu karty. • 

8. Velká kniha strašlivých čar

Partička studentů čarodějné školy objeví prokletou knihu, ze které vylézají strašlivá monstra. Na vás je, abyste tuto prekérní situaci vyřešili. Stejně jako v Pandemicu jde o kooperativní hru a hráči musí vyhrát společně.

K poražení každého monstra musíte nastřádat určitý počet barevných karet. Jakmile všechna monstra zneškodníte, vítězství je vaše. Velká kniha strašlivých čar vás okouzlí napětím, radostí ze spolupráce i nádhernými ilustracemi.

>> Vyberte si z dalších zábavných deskových her, kterým to bude pod stromečkem slušet. <<

Která hra z naší osmičky vás zaujala nejvíc? Napište nám do komentářů.