Stavebnice, které udělají z vašich dětí velké vynálezce | Blog Mall.cz

Stavebnice, které udělají z vašich dětí velké vynálezce

Chcete dítku pořídit hračku, která podpoří jeho kreativitu, zručnost a navíc zabaví i tatínka? Sáhněte po stavebnici. Povíme vám, jak dětem pomáhají s rozvíjením důležitých schopností a které vybrat.

Stavebnice jsou vynikající hračkou už pro špunty, kteří se teprve začali batolit. I jednoduché skládání kostiček totiž rozvíjí důležité vlastnosti pro život, jako jsou zručnost, motorika a fantazie. Jediná stavebnice navíc děti zabaví i na několik let. Stále mohou sestavovat nové a nové domečky, mechanismy nebo cokoli, co se jim zrovna honí hlavou. Možnosti stavebnice končí tam, kde končí hranice lidské kreativity.

Stavebnice vybírejte podle věku ratolesti. Pro děti, které ještě nechodí do školky, jsou vhodné dřevěné a plastové stavebnice s velkými díly.

Děti si mohou hrát stavebnicemi dřív, než se naučí mluvit. • 

A teď si postavíme něco složitějšího

Od 5 let pak můžete sáhnout po složitějších mechanických stavebnicích. Děti v nich z mnoha malých dílků skládají konstrukce, které po sestavení provádí konkrétní činnost. Autíčka jezdí, vrtule se točí, roboti pochodují a kuličky se kutálí po drahách.

Díky mechanickým stavebnicím si děti v praxi ověří, jak fungují fyzikální, chemické, matematické a jiné zákony. Po úspěšném sestavení každé mechanické stavebnice navíc přichází vlna radosti, když děti na vlastní oči vidí, že robotek, kterého si složily, chodí, točí se a funguje tak, jak má. Děti se tak naučí, že usilovná práce přináší výsledek, který za to stojí.

Geomag Mechanics

Oblíbenou hračkou mezi mechanickými stavebnicemi je řada Geomag Mechanics od švýcarského výrobce. Tyto stavebnice fungují na principu magnetických sil (přitažlivých a odpudivých). Děti skládají z magnetických tyčinek a kovových kuliček konstrukce, které se díky magnetům samostatně pohybují.

Stejný výrobce vydal také řadu Geomag Mechanics Gravity, která kromě magnetů využívá také gravitaci. Děti z těchto stavebnic postaví působivé kuličkodráhy, po kterých budou kuličky nejen klouzat, ale také skákat, stoupat, kličkovat a vzájemně se vystřelovat. Žádná elektřina není potřeba, vše pohání mocná síla gravitace a magnetismu.

Co se děti s Geomag Mechanics naučí?

1. Fyzikální zákony

Jen na málokterých hodinách fyziky si mohou děti vyzkoušet, jak učivo funguje v praxi. Díky stavebnici ale na vlastní oči uvidí, jak fungují magnety a gravitace. Vyzkouší si, jak hmotnost kuličky ovlivní její cestu po dráze a jak jedna magnetická tyčinka dokáže roztočit celý větrný mlýn. Z těchto důvodů se stavebnice Geomag Mechanics používají na školách jako pomůcky do fyziky.

2. Mechanickou zručnost a řešeníproblémů

Sestavit mechanickou stavebnici je náročnější než skládat věže z kostiček, a proto si děti vyzkouší roli kutilů a inženýrů. Každá stavebnice obsahuje návod, podle kterého budou konstrukci skládat, ale mohou přijít také s vlastními návrhy a vylepšeními. Všechny součástky do sebe musí zapadnout, a pokud zrovna něco nefunguje, děti se naučí hledat způsoby, jak problém vyřešit a překážku překonat.

Díky gravitaci a vzájemnému odrážení mohou kuličky kroužit po dráze donekonečna. • 

3. Kreativitu

Postavením stavebnic podle návodu zábava rozhodně nekončí. V něm je totiž jen jedna z tisíce možných konstrukcí, které lze ze stavebnic Geomag Mechanics složit. Děti mohou z dílků poskládat vlastní vynálezy, stále je rozšiřovat a testovat, jak fungují. Pokud dítku pořídíte stavebnic víc, mohou jejich díly vzájemně kombinovat.

Pro koho je stavebnice vhodná?

Stavebnice Geomag Mechanics je vhodná pro děti minimálně od 5 let, ale spoustu zábavy si s ní užijí i dospěláci. Hranice pro to, jak složité mechanismy můžete vytvořit, totiž neexistuje. Proto stavebnici ocení také spousta tatínků a dědečků s kutilským duchem. Nad stavebnicí se může sejít klidně celá rodinka. Zkuste si, jaké vynálezy společně postavíte.

>> Vyberte svým ratolestem novou stavebnici Geomag. <<

Jaké stavebnice mají vaše děti nejraději? Napište nám do komentářů.