4 aktivity pro stimulaci dětského mozku | Blog Mall.cz

Rozvíjejte své dítě: 4 aktivity pro stimulaci dětského mozku

Na chytrosti dětí se nejvíc podílejí jejich rodiče. Proto je důležité, abyste svému dítěti pomáhali v rozvoji a stimulovali jeho mozek. Poradíme vám, jak na to. Pomůžou vám klasické hry, jako je třeba válení sudů, nebo také moderní hračky – v⁠ podobě mluvícího robota.

Za schopnosti svých dětí máte velkou zodpovědnost vy jako rodiče. Při správné stimulaci mozku může být dítě ještě chytřejší, než mu určuje jeho genetická výbava. Dětský mozek obsahuje miliardy neuronů (nervových buněk), které potřebují být propojeny pro přenos informací takzvanými synapsemi.

Nečekejte s rozvojem až na školku. Děti se rozvíjejí už od prvního měsíce v břiše maminky. Nejvnímavější jsou pak během prvního až třetího roku života, kdy se hojně vytvářejí a upevňují nové synapse. V šesti letech je kritický vývoj dětského mozku hotový už z devadesáti procent. Starší děti a dospělí už se nezvládnou rozvíjet tak snadno.

Péče, kterou dítěti věnujete ještě před příchodem do první třídy, se tedy vyplatí. Proto pomáhejte rozvíjet dětské smysly společnými aktivitami a hrami. Jejich rozvoj určitě nenahrazujte tím, že je posadíte před televizi.

Čtěte, jakými aktivitami můžete k rozvoji mozku svého dítka přispět. Některé vás překvapí.

1. Válení sudů

Pro rozvoj mozku je důležitý pohyb těla. Pohybovou koordinaci zlepšuje válení sudů, tedy přetáčení ze zad na bříško. Děti s tím začínají kolem šestého měsíce věku. Díky válení sudů posilují svaly, učí se švihat nohama a díky tomu se začnou plazit a pak chodit.

Abyste děťátku pomohli, umístěte ho na podložku, na které nebude podkluzovat. Třeba na pěnové puzzle. A pak ho jednoduše veďte za hračkou, která ho zajímá.

Děti rozvíjí i něco zdánlivě tak banálního, jako válení sudů.

2. Paci, paci, pacičky

Staré dobré paci, paci je pořád k nezaplacení. Říkanky jsou pro děti důležité, protože rozvíjejí jejich sociální interakci, nutí je napodobovat, vnímat rytmus, mluvit a koordinovat svůj pohyb. Kromě toho vás děti slyší a dotýkají se vás, to všechno jim prospívá.

Když dítě učíte říkanku, netlačte ho do ní násilím, ale veďte ho k napodobování. Říkanku si říkejte sami, postupně nějaké slovo vypusťte a nechejte ho dítě doplnit.

3. Foukání bublin

Rozvíjejte dětský zrak a pohybovou koordinaci rukou a očí také pomocí bublifuku. Doma nebo venku foukejte velké bubliny a nechejte dítko, aby je pozorovalo. Až bude starší, vyzvěte ho, aby po bublinách chňapalo.

Dětem při učení pomůžou moderní hračky, jako třeba mluvící robot.

4. Mluvící robot

S rozvojem dětského mozku vám pomůžou i moderní hračky, třeba mluvící robot 4 v 1 od značky Fisher-Price. Nenechejte děti hrát si s ním samotné, ale naopak je při používání robota podporujte v aktivitě.

Robot obsahuje melodie, světýlka a podporuje k pohybům. Také mluví a zpívá, aby se dítko učilo slovní zásobu – umí anglicky i česky.

Navíc je vhodný pro různé vývojové fáze, protože se dá díky třem úrovním a technologii Smart Stages přizpůsobit věku vašeho dítka:

  1. úroveň obsahuje aktivity pro rozvoj smyslů a jemné motoriky,
  2. úroveň vede k zábavnému objevování příčiny a následku,
  3. úroveň podporuje učení při sezení i lezení díky melodiím a světýlkům.

>> Mluvícího robota 4 v 1 od Fisher Price koupíte na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.