Rodiče, zvládněte vysvědčení na jedničku! | Blog Mall.cz

Rodiče, zvládněte vysvědčení na jedničku!

Písemky napsané, slohy odevzdané. Půlroční snažení malých i velkých školáků je korunováno vysvědčením. Donesou vaše děti samé jedničky nebo jste připravení i na špatné známky? Přečtěte si, jak s dětmi o vysvědčení mluvit a čím je za jejich snahu odměnit.

Pokud jste alespoň jednou za čas nahlédli do žákovské knížky, nemělo by vás nic překvapit. Přesto je konec pololetí pro mnoho rodin zatěžkávací zkouškou. 

Špatné známky? Nejde přece o život

Ať už máte doma malého premianta nebo spíš nezbedu třídy, mluvte s ním. Je lepší řešit školní prospěch průběžně než se pak podivovat nad špatnými známkami. Stačí se pravidelně zeptat na domácí úkoly nebo výsledek písemky.

Kontrolujte pravidelně, jaký mají vaše děti ve škole prospěch. Známky na vysvědčení vás pak nepřekvapí. • 

Jedině tak budete v obraze a vyhnete se nepříjemnému překvapení na závěr školy. A pokud na vás i přesto na vysvědčení vykoukne špatná známka, nedělejte z toho drama. Jsou to přece jen známky. Scény jsou zbytečné, příště by vám dítko o svých školních průšvizích nemuselo vůbec říct.

Raději zjistěte, kde se stala chyba. Zapomíná vaše ratolest na domácí úkoly nebo jí nevyhovuje styl učení? Se vším se dá něco dělat. Nabídněte se, že přidáte ruku k dílu a budete se učit společně.

Ve dvou se to lépe táhne. Pomozte dětem s učením. • 

1 pochvala je lepší než 100 trestů

I když se na vysvědčení známky spíš kulatí, než aby stály v pozoru, nezapomeňte malého školáka vždy pochválit. Podpořte své dítko v tom, co ho baví. I když váš pohled přitahují spíš špatné známky, nepřehlížejte kvůli tomu ty dobré.

Oceňte, že má na určité předměty opravdu talent. Jednička z tělocviku, výtvarné či hudební výchovy nebo chování, i to stojí za povšimnutí. Nejdůležitější přeci navíc je, jestli se snaží.

Teprve potom citlivě zmiňte také nedostatky a navrhněte, jak prospěch příští pololetí vylepšit. Nemusíte hned zavádět doučovací drilování. Co zkusit školu hrou? Pokud se vašemu potomkovi pletou anglická slovíčka, vytvořte z nich třeba zábavné pexeso.

Na jednu kartičku vždy napište cizí výraz, na druhou český překlad. Hraním pexesa se spolu budete učit a ještě si užijete legraci.

Zaveďte školu hrou. Pomocí zábavných metod se děti učí snáz. • 

Odměňujte jedničky i píli

Také zákazy a tresty ničemu nepomůžou. Mnohem účinnější jsou pečlivě zvolené odměny. Ty totiž v průběhu celého školního roku děti motivují. Odměňujte ale s mírou. Děti by se neměly učit jen pro dárky nebo peníze, ale protože samy chtějí.

Vyhněte se předraženým veledarům. Za vysvědčení darujte společné zážitky nebo symbolické drobnosti. Radost udělají i dárky, které pořídíte do 300 korun. Dáte tak najevo svou podporu a oceníte snahu, i když dítko nepřinese zrovna samé jedničky. Společně strávený čas také vede k tomu, že se děti spíše otevřou a vy tak zjistíte, v čem je opravdu zakopaný pes.

6 tipů, čím malé školáky odměnit

1. Lego

Sáhněte po osvědčené klasice, se kterou si děti vyhrají. Stavebnice Lego letos slaví 60 let a nesmí chybět ani v hrací výbavě vašich školáků. Odměňte je za vysvědčení speciální edicí hracích kostek. Stavět pak můžete společně.

S legem si užije zábavu celá rodina. • 

2. Knížka

Máte-li doma malého knihomola, ničím mu neuděláte takovou radost jako novým přírůstkem do jeho dětské knihovničky. Sáhněte po jeho oblíbeném autorovi pohádek nebo vyberte nějakou z naučných dětských knížek.

3. Den v dětské režii

Říkali jste si, že byste měli s dětmi trávit víc času. Máte příležitost – darujte svým dítkům za odměnu společně strávený den podle jejich přání. Výlet do lesa, návštěva zoo nebo celodenní bojovka. Záleží jen na nich, co si na vás vymyslí.

Nechte děti naplánovat kompletně celý den – od zábavy až po jídlo. Možná vás překvapí. • 

4. Deskové hry

Chcete-li dát dětem něco, s čím si skutečně vyhrají, sáhněte po deskových hrách. Můžete u nich trávit příjemné rodinné chvilky, nebo tak zabavit malé špunty na jarních prázdninách. Podívejte se i na další tipy, jak zaměstnat děti v době volna.

Deskové hry zabaví celou rodinu a hodí se i na deštivé dny. • 

5. Zážitek

Dárky se časem rozbijí, poztrácí nebo zničí. Ale zážitky zůstanou. Ať už děti donesly samé jedničky nebo jim vyznamenání zkazila nějaká horší známka, motivujte je rodinným odpolednem v aquaparku nebo na motokárách.

6. Něco na zub

Na oslavu konce pololetí vezměte děti na pohár do cukrárny nebo rodinný oběd do restaurace. Slavnostní oběd můžete uvařit i sami. Připravte oblíbené jídlo vašich dětí, budou v sedmém nebi. A můžete z toho dokonce udělat novou tradici.

Pokud si s výběrem odměny stále nevíte rady, inspirujte se naším rádcem a vyberte dětem originální dárky online