10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Recenze stavebnice GraviTrax: návyková kuličkodráha pro děti i dospělé

Stavebnice GraviTrax od výrobce puzzlí a her Ravensburger vypadá na první pohled jako obyčejná kuličkodráha – kulička musí bezpečně doputovat z bodu A do bodu B. Po chvilce hraní ale zjistíte, že chcete stavět dál a dál a najednou uteče pět hodin. Je prostě ohromně návyková.


Dílky dělají stavebnici

Po otevření velké bílé krabice se základní sadou na vás vykouknou sáčky s několika druhy dílků. Díky tomuto rozdělení se dílky hledají mnohem lépe, než kdyby byly všechny na jedné hromadě. Během stavění jsme vždy věděli, kam sáhnout.

Nejprve si ale jednotlivé dílky popíšeme – základem jsou čtyři desky s šestiúhelníkovými dírkami, které položíte na zem nebo na stůl a spojíte jako puzzle. Šestiúhelník je pro stavebnici klíčový – většina dílků má právě tento tvar a skládají se vedle sebe a pod sebe. Chtě nechtě se tak děti během stavění naučí ledacos o geometrii.

Recenze stavebnice GraviTrax: návyková kuličkodráha pro děti i dospělé

Na základní desky pak stavíte jednotlivé dílky.

1. Tmavé dílky představují sloupy, kterými dráhu vynesete do výšky.

2. Bílé dílky mají podobu zatáček, křižovatek a dalších odboček. Bílé dílky spojujete rovnými kolejnicemi, po kterých kuličky jezdí.

3. Pak jsou tu ještě zelené dílky – ty fungují jako speciální prvky na dráze, například:

  • magnetický kanon,
  • start,
  • skluzavka,
  • výhybka
  • nebo cílová rovinka, do které musí kuličky doputovat.

Dílky nestavíte pouze na základní desky. V krabici najdete také dvě rozšiřující patra, která vám pomohou budovat stavebnici ještě víc do výšky. Výška je u gravitační stavebnice klíčová – jak už z názvu vypovídá, kuličky se pohybují pouze díky gravitaci, kinetice a magnetismu. To znamená, že k pohybu obvykle potřebují sešup dolů.

A posledním prvkem stavebnice jsou samozřejmě kuličky různých barev a hmotností.


Vždy víte, kam sáhnout

Velmi oceňujeme, že se dá v dílcích snadno orientovat. Trojice barev je od sebe bezpečně odlišuje, a proto se při stavění vyhnete zdlouhavému šátrání v krabici. Z každého dílku je navíc na první pohled jasné, k čemu slouží.

Všechny dílky do sebe krásně zapadají a ani jednou se nám nestalo, že by některý neseděl tam, kam má. Pouze na tmavé dílky je potřeba dávat pozor – sloupy z nich občas nedrží stabilitu a i po slabším drcnutí se rozpadnou.

Nejprve s návodem, potom s vlastní představivostí

Po otevření nás překvapilo, že v sobě nemá žádný text – vůbec to ale nevadí, protože postup perfektně popisuje pomocí obrázků. Při stavění drah podle návodu jsme ani jednou nezaváhali. Každou dráhu sestavíte zhruba ve 4 krocích, což vás příjemně povzbudí ke stavění složitějších drah.


Celkem si podle návodu můžete postavit 9 drah. Tyto dráhy slouží spíš pro inspiraci a otrkání se s GraviTraxem. Po pochopení základních principů totiž rychle zjistíte, že největší zábava se skrývá v experimentování. Začnete přemýšlet, jak stavebnici rozšířit o další a další prvky tak, aby kulička doputovala na místo určení. A ten pocit, když se vám to skutečně povede, je čirá euforie.

Experimentování se stavebnicí tak funguje na principu pokus – omyl. Přidáváte nové prvky a překážky, testujete, co to s kuličkou udělá, a ladíte dráhu k dokonalosti.

V návodu najdete kromě 9 drah také desítky úkolů. Na obrázcích uvidíte hotové stavebnice, ve kterých něco nefunguje. Na vás potom je, abyste pár dílků upravili tak, aby kulička doputovala tam, kam má. Tyto úkoly rozdělené do různých stupňů obtížnosti pak představují dodatečné výzvy pro zkušené stavitele.


Jednou krabicí zábava nekončí

Se základní sadou postavíte poměrně propracovanou dráhu o třech patrech. Ke GraviTraxu však existuje velké množství rozšíření, se kterými své dráhy ještě víc vymazlíte. Můžete si pořídit rozšíření, která přidávají další patra, základní desky či dílky, ale také úplně nové prvky, například:

  • katapult,
  • tunely,
  • kladivo,
  • výtah,
  • druhý magnetický kanon (jeden je již v základní sadě)
  • nebo třeba trampolínu.

Pak už je jen na vás, jak nové prvky využijete. My jsme si například vyzkoušeli rozšíření katapult, se kterým jsme se postavili dráhu na dvou stolech. Právě díky katapultu se kulička dostala z jednoho stolu na druhý.


Aplikace usnadní plánování drah

Příjemným bonusem ke stavebnici je aplikace GraviTrax pro smartphony. Stáhnete si ji zdarma na Android nebo iOS. V jejím virtuálním prostředí rovněž stavíte a plánujete – k dispozici máte všechny dílky jako ve fyzické stavebnici.

Aplikace přijde vhod například ve chvíli, kdy se chystáte stavět obzvlášť složitou dráhu a chcete se ujistit, zda bude skutečně fungovat. Děti také mohou třeba při jízdě autobusem plánovat stavebnice, které si odpoledne po škole postaví.


Verdikt: Kreativní a duchaplná zábava pro každého

Největší silou stavebnice GraviTrax je její schopnost vzbudit v dětech i dospělých chuť stavět větší a větší kuličkodráhy plné čím dál komplikovanějších překážek. I když postavíte jednouchou dráhu podle návodu, začnete hned přemýšlet, jak do stavebnice zakomponovat další prvky, které leží v krabici.

Děti i dospělí se také díky stavebnici naučí spoustu věcí o fyzice a posílí kreativní myšlení. Pokud si navíc pořídíte i další rozšíření, zabavíte děti na dlouhé hodiny. Za vyzdvihnutí stojí i skvěle zpracované dílky, které vyrábí český závod v Poličce.