10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Recenze: Fotoaparát Instax SQ6 tiskne krásné momentky i za špatného osvětlení

Instantní fotoaparát Instax SQ6 nás při testování příjemně překvapil svou šikovností i v nepříznivých světelných podmínkách. Není dokonalý, ale vypořádal se s některými neduhy svých předchůdců. Přečtěte si, co všechno jsme během testování odhalili a uvidíte – třeba jste právě našli ideální dárek pro někoho z vašich blízkých.


Instax SQ6 dělá větší fotky než jeho předchůdci

Instax fotoaparáty navazují na tradici polaroidů, takže fotografie tisknou ihned po zmáčknutí spouště. Instax Square SQ6 je první instantní analogový foťák od firmy Fujifilm s čtvercovými filmy, takže vám dává víc prostoru, se kterým můžete při focení pracovat.

I proto je o něco větší než jeho předchůdci – rozhodně však ne nijak dramaticky a na váze to takřka nepoznáte. Do kapsy už jej sice nenacpete, ale pohodlně se vleze třeba do menší kabelky.

Minimalistický Instax SQ6 s nádechem retra seženete v pěti barevných provedeních:

  • bílý,
  • šedý,
  • zlatý,
  • červený
  • nebo modrý.
Recenze: Fotoaparát Instax SQ6

Instax SQ6 nesedí moc do ruky

Čtvercový design fotoaparátu má zřejmě evokovat čtvercový film, což by byl velmi pěkný detail, pokud by byl i funkční. Instax SQ6 se totiž nedrží úplně pohodlně, protože levou rukou musíte dávat pozor, abyste nezasahovali do objektivu.

Není to však žádná katastrofa, protože ve většině případů jsme foťák stejně jen namířili a rovnou mačkali spoušť. Nemá totiž manuální nastavení, které bychom museli s okem přilepeným k hledáčku ladit několik minut.

Zato skvěle fotí selfie

Co naopak velmi oceňujeme, je způsob, jakým si výrobce poradil s pořizováním selfie snímků. Nejen, že spoušť přesunul z horní strany dopředu, abyste mohli fotoaparát při pořizování selfie držet opravdu pevně, ale ještě na přední stranu Instaxu umístil malinkaté zrcátko, které vám jej pomáhá správně nasměrovat.

A musíme říct, že díky němu se selfíčka fotí jedna radost. To je velmi příjemná změna oproti Instaxu mini 9, kde bylo focení selfie takřka nadlidský úkol a ještě jste riskovali, že vám foťák upadne.

Napájení šlo vyřešit i lépe

Součástí balení Instax SQ6 jsou kromě samotného fotoaparátu také:

  • tři barevné filtry (oranžový, fialový a zelený),
  • praktický kožený popruh
  • a baterie CR2.

Trošku nás zklamalo, že Instax SQ6 funguje na 2 CR2 baterie, které se nedají dobít a jsou i poměrně drahé. Přitom by stačilo vyměnit je za klasické tužkovky anebo vyřešit napájení z USB kabelu. Baterie sice vydrží až 300 snímků, takže je pravděpodobně dříve než po roce měnit nebudete, ale i tak byste s sebou měli vždy mít náhradní pár.

Kožený popruh se hodí pro pohodlné nošení fotoaparátu na krku nebo přes rameno, když nemáte zrovna batoh nebo kabelku.

A tři barevné filtry stačí jen nasadit na blesk a fotky rázem získají oranžový, fialový nebo zelený nádech. Zkoušeli jsme použít jen fialový a oranžový. Ten první z nich byl jemný a na fotku přidal něžnou narůžovělou kouřovou clonu. Oranžový byl o poznání agresivnější, výraznější – pro artové fotky jako stvořený.

Snímek si dopředu nezkontrolujete, ale v tom je ta krása

U Instaxu SQ6 nemáte možnost zkontrolovat si snímek ještě před vyvoláním. Jeho vytištění trvá asi 90 vteřin, takže moment, který jste chtěli zachytit, může být už dávno pryč, než se fotografie začne vybarvovat a vy uvidíte, zda se vám povedla nebo ne.

Přesto právě tohle je ta největší zábava a nostalgie. Ten pocit, když se začnou na bílém filmu objevovat první obrysy a vy nevíte, jak to dopadne do poslední chvíle, je k nezaplacení. Jsme moc rádi, že jej Fujifilm nezničil přidáním digitálního displeje pro kontrolu fotek před vyvoláním. S Instaxem SQ6 si totiž krásně poradíte i bez něj.

Extrémně snadné ovládání

Příprava fotoaparátu na akci je rychlá a zvládne ji i dítě:

  • otevřete zadní kryt a podle pokynů v návodu vložte film,
  • zaklapněte (pozor, kryt už po zavření neotvírejte, dokud nespotřebujete celý film, fotky by zčernaly),
  • zapněte posuvným tlačítkem,
  • nechte vysunout objektiv,
  • zvolte požadovaný mód focení (který jste vybrali poznáte podle svítící kontrolky),
  • zmáčkněte spoušť
  • a těšte se na výsledek.

Snímek vmžiku začne vyjíždět z vrchní strany foťáku. Tady jen dávejte pozor, abyste vyjíždění snímku nijak nepřekáželi nebo za snímek netahali. Poškodili byste si tím jemnou mechaniku fotoaparátu.

Instax SQ6 vám jedním z tlačítek na zadní straně umožňuje přepínat 7 módů focení:

  • automatický,
  • selfie,
  • makro (pro focení detailů z blízkosti),
  • landscape (pro focení na delší vzdálenosti),
  • dvojitá expozice (která přes sebe překryje dva vyfocené snímky),
  • ztmavovací (když je příliš jasno),
  • zesvětlovací (když je příliš tma).

Nemůžete však módy kombinovat dohromady, musíte si vybrat jen jeden. A to je trochu škoda. Protože když potřebujete třeba vyfotit selfíčko v horších světelných podmínkách, nepomůžete si zesvětlovacím režimem.

Přestože u instantních foťáků většinou platí, že potřebujete slušné světlo, aby bylo na výsledné fotce něco vidět, Instax SQ6 nám krásně fotil i večer za chabého osvětlení na vánočních trzích. Automatický mód je opravdu flexibilní a většinu času jsme z něj při testování ani nepřepínali.

Instax je přednastavený na focení s bleskem. Můžete jej však vypnout zmáčknutím tlačítka na zadní straně. Ale nedělejte to. Zkusili jsme to, ale byla to škoda filmu. Všechny barvy jako by zmizely, fotky byty rozostřené a málo kontrastní. Vypínat blesk nedoporučuje ani výrobce.

Nastavit si můžete i samospoušť. Ta vám dá 10 sekund na to, abyste naaranžovali sebe, přátele nebo celou rodinu. Naprosto perfektní věc na rodinné oslavy, vánoční párty i blbnutí s nejlepší kamarádkou.

Na nešikovný hledáček si zvyknete

Na hledáček fotoaparátu se rozhodně nespoléhejte, pokud fotíte v makro módu, tedy z velké blízkosti. V tomto případě musíte mířit objektivem, protože hledáček vás dobře nenasměruje. To je dané jeho umístěním v pravém horním rohu daleko od objektivu.

Při focení s tím tedy musíte počítat a chybu hledáčku korigovat ručně. U nás to na první pokus dopadlo tak, že jsme na fotce neměli nic z toho, co jsme chtěli vyfotit, ale asi metr čtvereční podlahy. Příště jsme už zamířili objektivem a fotka vyšla o moc lépe.

Fotit se s ním naučí každý

Nebudeme vám lhát, chce to trochu cvik. Než si zvyknete, co který mód dělá, na jaké vzdálenosti se hodí, v jakém světle má smysl fotit na automat a v jakém je třeba fotku zesvětlit, bude vás to určitě stát aspoň desítku nepovedených snímků.

Při testování jsme však dali dohromady několik rad, díky kterým zvýšíte pravděpodobnost pořízení skvělé fotky:

  • uvědomte si, že každý mód ostří na jinou vzdálenost (selfie a makro mezi 30 a 50 cm, landscape od 2 m dál, ostatní mezi 50 cm a 2 m),
  • uvnitř foťte jedině s bleskem,
  • pohrajte si s perspektivou a úhly,
  • čím barevnější předmět focení, tím hezčí fotka
  • a nezapomínejte, že základem úspěchu je kontrast (bílá na černé, jasné barvy…).

Závěr

S Instaxem SQ6 zabodujete u všech, kdo mají fotky radši vytištěné než v digitální podobě, a přitom nejde o žádné fotoprofíky. Ovládání je tak snadné, že je zvládne i desetileté dítě. Hodně nás však mrzí, že nejde kombinovat jednotlivé módy, ale alespoň nastavení fotoaparátu zůstává opravdu jednoduché.

Díky selfie módu, barevným filtrům a samospoušti se s Instaxem SQ6 opravdu vyřádíte. Kreativitě se meze nekladou. Zkoušejte, co všechno Instax dokáže, a určitě budete příjemně překvapení, jak stylového a šikovného parťáka jste za své peníze získali.

Počítejte jen s tím, že hlavně ze začátku, než zjistíte, jak s Instaxem pracovat, vás bude zkoušení stát trošku více peněz. Jedna fotka totiž vychází na cca 21 až 24 Kč.

Už jste měli možnost vyzkoušet si focení s Instaxem? Napište nám do komentářů.