Bojujte proti chřipce studenou sprchou i česnekem | Blog Mall.cz

Proti chřipkovým virům bojujte studenou sprchou i česnekem

Ráno se vzbudíte s bolestí hlavy, v práci vás trápí zimnice a večer uleháte s horečkou a únavou celého těla. Chřipka je záludná – jakmile na vás skočí, nezbavíte se jí několik dní. Bojujte proto prevencí a podívejte se na 10 rad, jak se před chřipkou uchránit.

Na rozdíl od nachlazení nebo angíny nedoprovází chřipku rýma ani bolest v krku. O to horší je ale celková únava a oslabení organismu, který musí bojovat s horečkou i nepříjemným dráždivým kašlem.

Virus chřipky na vás navíc může skočit kdekoli, přenáší se totiž vzduchem. Stačí jedno zakuckání souseda v autobusu a už ji máte.

Dejte si pozor i na přecházení z přetopených kanceláří do promrzlých sychravých ulic. Častým střídáním teplot je tělo náchylnější a snadno chřipce podlehne.

Jakmile zpozorujete některé z příznaků chřipky, zalehněte do postele a začněte s léčbou. • 

Je lepší zaměřit se na prevenci než se pak trápit se zákeřným bacilem v posteli. Řiďte se  deseti základními pravidly a nedovolte chřipce, aby si na vás zasedla.

>> Pomůže vám také výbava proti chřipce a virům z MALL.CZ. <<

1. Hodně spánku

Pokud každý večer ponocujete a budík vás tahá z postele ještě před svítáním, vaše zdraví vám moc nepoděkuje. Mezi nejúčinnější způsoby prevence proti bacilům totiž patří dostatek odpočinku.

Nedostatečným spánkem až trojnásobně zvyšujete riziko, že vás bakterie doženou a nakazí. Neodpočaté tělo má totiž nižší obranyschopnost. Proto spěte každý den ideálně 7 až 9 hodin.

2. Doplňujte vitamíny

Jestli chcete před chřipkou utéct, vezměte si na pomoc vitamíny a minerály, které si s ní poradí. Do těla vám je napumpuje především pravidelná dávka ovoce a zeleniny, která nesmí ve vašem jídelníčku chybět.

Nejúčinnějším bojovníkem proti chřipce je vitamín C, který:

  • zvyšuje funkci bílých krvinek,
  • posiluje imunitní systém
  • a zastavuje infekce.

Nejvíc ho najdete v citronech, pomerančích a kiwi. Jezte je čerstvé nebo si dělejte smoothie či ovocný salát.

>> Vitamíny v tabletkách pořídíte na MALL.CZ. <<

Ovoce funguje nejen jako prevence proti nemoci, ale také jako účinný lék. Když chřipku skutečně chytnete, vitamín C zmírní její příznaky a pomůže vás uzdravit. • 

3. Hlavně klid

Chřipku nejlépe porazíte, když budete všechno brát s ledovým klidem. Vystresovaní lidé mají totiž v krvi vyšší hladinu hormonu interleukinu 6, který podporuje vznik a rozvoj zánětů a nemocí.

Vyhýbejte se stresu, pak bude v rovnováze i váš imunitní systém a bacily si na vás netroufnou.

4. Zahřívejte se jídlem

Nepodceňujte sílu dobrého jídla – potěší váš žaludek, ale taky imunitní systém. Jedním z preventivních opatření proti onemocnění chřipkou je totiž vyvážená a pestrá strava.

Zapojte do ní hlavně česnek. Ten totiž není účinnou zbraní jen proti upírům, ale také virům. Má dezinfekční vlastnosti a funguje jako přírodní antibiotikum.

Náš tip: Nebojte se vyrazit po česnekovém obědě do společnosti. Napijte se po jídle mléka, které pachy neutralizuje.

Chřipku zkuste taky jednoduše vypálit. Ostrá koření a pálivá jídla mají zahřívací účinky, které působí jako obrana proti nachlazení a chřipce. Infekce eliminují třeba chilli nebo křen.

Vaši imunitu ale povzbudí také vlašské ořechy, ovesné vločky a zázvor. Obsahují totiž betaglukany, které bojují s případnou nákazou. Ze svého jídelníčku naopak vyškrtněte:

  • bílé pečivo,
  • smažená jídla,
  • slazené limonády.

Všechny tyto potraviny totiž organismus ochlazují, a tím ho činí náchylnějším k chorobám.

Nezapomínejte na pálivá jídla, která vám doslova rozproudí krev. Ostré chilli, křen nebo česnek vás zahřejí a všechny bacily z těla vypálí. • 

5. Čistota půl zdraví

Pokud venku řádí chřipková epidemie, raději se vyhýbejte přelidněným místům. Omezte společenské akce, a pokud je to možné, tak i jízdu městskou hromadnou dopravou.

Například na madle v tramvaji může virus zůstat až 3 hodiny. Po příchodu do práce či domů si proto vždy umyjte ruce nebo mějte v záloze dezinfekční ubrousky a gely.

>> Dezinfekční gely a mýdla pořídíte na MALL.CZ. <<

6. Teple se oblékejte

Prochladlé tělo je snadným terčem viru. Nezapomínejte se hlavně v zimních měsících pořádně oblékat, ideálně v několika vrstvách. Při sportovních aktivitách nedejte zimě šanci a pořiďte si termoprádlo, ve kterém budete v teple. Obléct ho ale můžete klidně i na cestu do práce nebo odpolední procházku s dětmi.

>> Chystáte se na hory? Pomůžeme vám vybrat termoprádlo. <<

7. Dodržujte pitný režim

Univerzální pravidlo proti zimní chřipce i letnímu úpalu – pijte. Za den byste měli vypít 2 až 3 litry tekutin. Čistou vodu prokládejte hlavně na podzim a v zimě horkými nápoji.

Na výběr máte z léčivých čajů, které v prevenci proti chřipce obstojí na jedničku. Pijte čaj:

  • šípkový – šípky obsahují až desetkrát víc vitamínu C než citrony, odvádí škodliviny z organismu a bojují proti infekcím,
  • zázvorový – zázvor aktivuje srdečně-cévní systém a prohřívá organismus,
  • černý s citronem a medem – citron je v kombinaci s medem nejúčinnějším lékem proti chřipce – obsahuje totiž vitaminy A, C a E, které zabraňují šíření nemocí.

Prevencí proti chřipce nemusí být jen léčivé čaje. Z šípků si na prohřátí organismu připravíte třeba marmeládu nebo šípkový sirup. • 

8. Otužujte se

Nečekejte s bojem proti chřipce až na zimu. Prevence je otázka celého roku. Můžete začít třeba s otužováním. Váš organismus si tak postupně zvykne i na náročné podmínky a zvýší svou obranyschopnost.

Nemusíte se zrovna vrhat do zmrzlé řeky. Stačí zakončit každodenní sprchu proudem studené vody nebo pravidelně chodit do sauny.

>> Chcete začít s otužováním? Poradíme vám, jak na to. <<

9. Pravidelně cvičte

Pohyb léčí. Pravidelným sportováním tužíte celé své tělo a posilujete zdraví. Nic se ale nemá přehánět. Nezapomeňte na pravidlo 1 – dostatek odpočinku. Vaše tělo potřebuje po každém výkonu taky pořádně zregenerovat.

10. Nechte působit éterické vůně

Ačkoli se to nezdá, účinnou ochranou proti chřipce je i příjemná vůně vašeho domova. Éterické oleje přidávané do aromalamp a odpařovačů totiž patří mezi nejsilnější přírodní léky.

Obsahují látky, které ničí bakterie a viry, takže vytvoří z vaší domácnosti oázu zdraví. Proti chřipce vyberte vůni s dezinfekčními účinky, například:

  • eukalyptus,
  • tymián,
  • levanduli,
  • borovici
  • nebo oregano.

Proti nemocem bojujte vůní. Nechte doma odpařovat třeba levandulový olej. Nasáváním jeho vůně podporujete imunitu a zároveň se chráníte proti virům a infekcím. • 

>> Éterické oleje pořídíte na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.