Pozorujte krásy moře: jak na šnorchlování pro začátečníky | Blog Mall.cz

Pozorujte krásy moře: jak na šnorchlování pro začátečníky

Podívejte se na dovolené pod hladinu vody a objevujte nádhernou podmořskou říši. Šnorchlování je nejjednodušší formou potápění a zvládne ho celá rodina. A to, co při tom zažijete, si pak budete pamatovat celý život.

Šnorchlování je skvělý způsob, jak pozorovat kouzelné mořské dno. S trochou štěstí zahlédnete barevné korály, mušle, kraby, hvězdice, želvy nebo mořské koníky. Užijete si přitom vy i vaše děti.

Jak se šnorchlování liší od potápění? Hlavně tím, že při šnorchlování nepotřebujete kyslíkovou bombu. Plavete s minimální zátěží a jste tak volní jako delfín. Pod vodu strčíte jenom obličej, tělo si necháte nadnášet na hladině a podvodní svět budete pozorovat těsně pod hladinou. Se šnorchlem se můžete i ponořit, ale jelikož musíte zadržet dech, nedostanene se tak hluboko jako při potápění s kyslíkovou maskou.

Abyste toho co nejvíc viděli, šnorchlujte vždy za slunečného počasí. Když je ošklivo, voda bude kalná.

Co k šnorchlování potřebujete a jak se to dělá?

Při šnorchlování budete podvodní svět pozorovat těsně pod hladinou. • 

Šnorchl

Šnorchl je speciální trubice, která je připojená k masce. Jeden konec trubice patří do pusy, druhý vede za hlavu nad hladinu. Díky těsnění u zubů se vám do pusy nedostane voda a s trochou cviku budete dýchat úplně přirozeně.

Pořiďte si šnorchl s vlnolamem, což je něco jako zobák na konci trubice. Jak název naznačuje, brání tomu, aby vám do šnorchlu nacákala voda.

Dají se sehnat i suché šnorchly, které shora hermeticky utěsní trubici vždy, když se ponoříte. Po vynoření krytku otevřete krátkým výdechem a tím odstraníte případnou vodu.

>> Pořiďte si svůj šnorchl na MALL.cz. <<

Maska

Ke šnorchlu potřebujete masku, abyste k ní mohli šnorchl připevnit. Šnorchl a masku můžete pořídit buď zvlášť, nebo v sadě.

Maska zakrývá i nos, takže se nebojte, že byste se omylem nadechli. Musí ale dobře těsnit. K dostání jsou i celoobličejové masky. Jejich výhoda je, že se v nich šnorchl ani nepohne.A pokud nosíte brýle, do některých masek vložíte i dioptrická skla, která pořídíte ve své optice.

Pokud se vám maska mlží, může za to být buď zamaštění z výroby (omyjte brýle jarem), nebo to, že do masky dýcháte nosem.

>> Velký výběr masek najdete na MALL.cz. <<

Na šnorchlování potřebujete základní výbavu – masku a šnorchl. Dobré je přidat ploutve a vhodné oblečení. • 

Ploutve

Ploutve nejsou nutně potřeba, ale poplavete s nimi mnohem jistěji. Získáte totiž stabilitu a nohy vám nebudou klesat pod hladinu.

Ploutve obouvejte až ve vodě, zhruba v metrové hloubce, abyste po nazutí mohli rovnou plavat.

Při plavání mějte nohy přirozeně natažené, hýbejte jenom jejich spodní částí. Pohyb nesmí vyžadovat sílu.

Co na sebe?

Šnorchlováním nastavujete sluníčku záda a riskujete tak spáleniny. Pořiďte si proto lycrový komplet nebo neopren s krátkými rukávy. Určitě se navíc pořádně namažte voděodolným opalovacím mlékem s minimálním faktorem 30 a s ochranou proti UVA a UVB paprskům. Vrstvu co dvě hodiny obnovujte.

Jak se o výbavu starat?

Šnorchlovací výbava naštěstí není náročná na údržbu. Po použití ji opláchněte sladkou vodou, ale nenechávejte ji zbytečně ležet na slunci. Masku můžete čas od času ošetřit sprejem proti zamlžování.

Náš tip: Tyhle zážitky chcete mít zaznamenané. Přibalte si na šnorchlování voděodolný foťák a nebo fotoaparát zabalte do voděodolného vaku. K sehnání jsou i takové podvodní foťáky, které mají pěnový nebo molitanový náramek proti ztrátě.

Podmořský život je opravdu bohatý. Musíte k němu ale být ohleduplní, aby vydržel i dalším generacím. • 

Se šnorchlem i pod hladinu

Až šnorchlování zkusíte, možná zatoužíte ponořit se trochu hlouběji. Nemusíte být trénovaní potápěči, jde to i se šnorchlem.

Jak na to?

  • Uklidněte se.
  • Zhluboka a pomalu se 4× nadechněte a vydechněte. Zkuste přitom co nejvíc naplnit hrudník.
  • Znovu se ujistěte, že jste klidní.
  • Ještě jednou se pomalu zhluboka nadechněte do hrudníku a zadržte dech.
  • Ponořte se.
  • Nejspíš ucítíte tlak. To je v pořádku. Polkněte nebo otevřete pusu a zahýbejte čelistmi.
  • Pod vodou pomalu vydechujte. Užívejte si to, co kolem sebe vidíte, a pak se poklidně vynořte.
  • Pokud se vám točí hlava nebo cítíte bolest, vraťte se hned na hladinu.

Jenom pozor, bez tréninku to nepřehánějte s hloubkou, tři metry budou určitě stačit. A vždy u sebe mějte parťáka, který vám v případě potřeby pomůže nahoru.

Kapacitu plic můžete zvýšit, na souši trénujte dechová cvičení. Sedněte si na klidné místo, zavřete oči a pokuste se vzduchem naplnit celý hrudní koš tak, aby se vám rozevřely mezižeberní svaly. Opakujte, dokud budete chtít.

Se šnorchlem se můžete potopit na jedno jediné nadechnutí. Začátečníci zadrží dech i na 3 minuty, pod vodou to jde totiž snáz. • 

Kam za šnorchlováním?

Krásná podmořská království bohužel nenajdete všude. Nejhezčí bývají v oceánech, některá jsou ale dobře dostupná také v evropských mořích.

Se šnorchlováním můžete začít třeba na Krétě u pobřeží Elafonissi s růžovým pískem. Korály jsou tam zbarvené do žluta a pozorovat je můžete už blízko břehu v tyrkysové vodě. Začátečníci uvítají i možnosti na řeckém Korfu.

Šnorchlování se nosí i v Chorvatsku. Třeba na poloostrově Kamenjak na Istrii. S trochou štěstí tu uvidíte mořské koníky a kraby. Navštivte také podmořský život na nádherném pobřeží národního parku Kornati v Severní Dalmácii.

Možná potkáte i mořskou želvu. • 

Buďte ohleduplní

Mořský život trpí neohleduplným jednáním. Korálům třeba stačí letmý dotyk a uhynou. Nehlaďte mořské živočichy, ničeho se nedotýkejte a nic neodnášejte domů. Podvodní svět zůstane krásný, když ho lidé budou respektovat.

Jakého mořského živočicha byste nejraději spatřili na vlastní oči? Napište nám to do komentářů.