Počurávání je dětská noční můra. Co dělat? | Blog Mall.cz
Počurávání je dětská noční můra. Co dělat?

Počurávání je dětská noční můra. Co dělat?

Zase je ráno prostěradlo mokré? Noční pomočování dětí je problém v mnoha rodinách. Nadávky nic nevyřeší, pomohou odborníci ale i prevence.

"Už zase ses počůral! Po kolikáté tento týden?" opět se zlobíte na svou ratolest. Zadržte! V takové situaci hrozby ani tresty nepomáhají. Dětství má mnoho úskalí a enuréza (porucha schopnosti udržet moč) k nim často patří. I když by nemusela.

Noční pomočování se v naší společnosti stále považuje spíše za určitou ostudnou neschopnost než za onemocnění. Právě neinformovanost rodičů postižených dětí vytváří z této diagnózy tabu. Dospělí i děti se však stydí zcela neprávem. Nemůže za to ani jeden z nich.

Příčinou je pomalejší dozrávání ústrojí regulujících tvorbu a vylučování moči. Málokoho z rodičů však napadne s touto nepříjemností zajít k lékaři, aby se tento fakt dozvěděli a řešili to správnou cestou.

Trápí to děti po celém světě

Noční pomočování ještě po pátém roce dítěte, je jeden z nejnepříjemnějších problémů na celém světě. A po alergii dokonce druhý nejčastější. Aniž by to mohlo dítě nějak ovlivnit, počůrá se více jak třikrát týdně a samo tím velmi trpí, zejména psychicky. Je to pro ně neuvěřitelná trauma.

Děti jsou přesvědčeny, že jsou s tímto problémem jediné na světě. Cítí se osamocené, protože pomočování skutečně není věc, o níž by si mohly popovídat s kamarády. Není to sice psychické onemocnění, ale jednoznačně psychiku dítěte ovlivňuje.

Tresty to ještě zhoršují

Dospělí tento problém řeší různě. Buď to přejdou, s tím, že dítě z toho vyroste, nebo nastupuje boj v podobě trestů, hubování a dokonce zahanbujících plen.

Existují děti, které je nosí ještě i v šesti letech. S rodiči je veškeré trestání může však odcizit. Dítě ví, že co se stalo, je špatně, ale cítí se bezmocné, protože neví, co s tím.

Netajte to, řešte to!

Někdo z rodičů se proto obrací třeba na různé léčitele, ale k lékaři se paradoxně neodváží. Své dítě se pak bojí poslat i na školu v přírodě, na tábor, či kamkoliv, kde by mu noční nehoda způsobila ostudu. To je však velká chyba.

Je to problém, který se dá řešit, utajování nepomáhá. Postižení nejednou přicházejí k lékaři až po několikaletém trápení a přiznají, že se styděli vyhledat odbornou pomoc. Zejména je třeba změnit postoj k mokrým příhodám a netrápit děti ani sebe.

Kdy a k jakému lékaři zajít?

Zhruba do pěti let věku není nic mimořádného, když se dítě občas počůrá. Pokud noční pomočování přetrvává i později, je vhodné konzultovat problém s lékařem, ideálně v pořadí: Pediatr, pak teprve odborný lékař nefrologie či urologie, nebo ve finále odborník z enuretické ambulance.

Jak se zachovat, když se to stane:

1. Zůstaňte klidní a dítě netrestejte!
2. Poraďte se co nejdříve s lékařem.
3. Naučte děti správný pitný režim: Pít je třeba zejména dopoledne, odpoledne příjem tekutin postupně snižujte.
4. Hodinu před spánkem již dítěti nedávejte pít nebo jen pár doušků.
5. Dodržujte spánkový režim dítěte.
6. Odstraňte jakýkoliv večerní stres, jako psaní úkolů a sledování televize.
7. Dbejte, aby se dítě před spaním vždy vymočilo.

Dětské plenky a mnoho dalšího můžete zakoupit zde >>