5 tipů, jak děti odnaučíte kousání nehtů | Blog Mall.cz

Odnaučte děti okusování nehtů: 5 tipů, jak se zlozvykem zatočíte

Ať už se váš školák chystá na náročnou písemku nebo s napětím sleduje televizi, šup – a prstíky má v puse. Okusování nehtů ho totiž uklidňuje. Znáte to? Skoncujte doma se zlozvykem okusování nehtů, pomůžou vám v tom následující tipy.

Kousání nehtů je tak rozšířený zlozvyk, že má dokonce svůj odborný termín. Říká se mu onychofagie a podle amerického výzkumu se týká asi 20–30 % populace. Nejčastěji si přitom lidé koušou nehty ze stresu nebo v úzkosti. Okusování je v té chvíli uklidňuje a pomáhá náročnou situaci překonat.

U dětí kousání spustí klidně náročná písemka nebo napínavý pořad v televizi, dospělým zase starosti v práci. 

Chcete-li dítko zlozvyku zbavit, připravte se na dlouhý boj. Začněte s tím, že své ratolesti vysvětlíte, jak důležité jsou hezké nehty a ruce – jsou přece vizitkou člověka. Pokud to nepomůže, začněte s následujícími triky. A dobrá zpráva, většina z nich platí i na nenapravené dospěláky.

1. Doplňte do jídelníčku vápník

Podle některých teorií je důvodem zlozvyku nedostatek vápníku, který si kousáním nehtů dítě přirozeně doplňuje. Jako první krok proto obohaťte dětské svačinky o mléčné výrobky – nakupujte víc jogurtů, sýrů nebo mléka. Pokud se do měsíce nic nezmění a váš potomek má stále v jednom kuse ruce u pusy, přejděte na další metody.

Než se pustíte do vytrvalého boje se zlozvykem, zjistěte, jestli si dítko nekouše nehty z nedostatku vápníku, který je v nich obsažený – naordinujte mu měsíc mléčných výrobků. • 

2. Zbavte děti stresu

Pokud mají děti každý den po škole kroužek a po večerech se učí na písemky, klidu jim to nepřidá. Okusováním nehtů si pak vybíjejí stres a uklidňují se. Zkuste se zamyslet, jestli není vaše ratolest zbytečně v napětí a doma nastolte pomalejší tempo.

A nebo vyzkoušejte antistresové techniky, které napětí odbourají místo okousaných nehtů a kůžiček. Pomůže, když v napjaté situaci:

  • dítko mačká papír,
  • dáte ratolesti žvýkačku
  • nebo jí ruce zaměstnáte antistresovým míčkem či antistresovými omalovánkami.

3. Myslete na pravidelnou manikúru

Příležitost dělá okusovače nehtů. Kontrolujte dětem nehty pravidelně a vždy je zastřihněte nebo zpilujte – jen tak nebudou mít co kousat.

Náš tip: Hlavně u malých dětí nezapomínejte ani na nohy. Děti jsou ohebné a často si koušou nehty i tam.

>> Pořiďte manikúru a další dětské kosmetické pomůcky na MALL.CZ. <<

Malým dětem pravidelně nehty zkracujte, ať nemají co kousat. U větších slečen vyzkoušejte třeba gelové laky nebo umělé nehty – i ty je od kousání odradí. • 

4. Jednejte s dětmi v rukavičkách

Už naše babičky nasazovaly dětem na noc rukavice – s nimi se k prstíkům nedostanou a nehrozí, že se před usnutím zabaví okusováním nehtů. Jestli máte doma malého nezbedu, který si potají rukavičky sundává, pořiďte náplasti a prsty dítku zalepte

5. Zkuste hořký lak

A když všechny pokusy selžou, skočte do lékárny pro speciální lak na nehty proti okusování. Pomůže hlavně v případě, kdy si nezbedové koušou nehty nevědomky. Nechutně hořká chuť laku jim vždy připomene, že se to nemá a donutí děti držet prsty daleko od pusy.

Jen nezapomeňte každé ráno nehty přetřít novou vrstvou. Lak je bezbarvý, takže ho klidně pořiďte i pro kluky.

Dětské nehtíky natřete speciálním lakem na nehty – dodá jim hořkou chuť, která děti od kousání nehtů odradí. Ale nemusíte se bát – lak je zdravotně nezávadný, takže dětem případně neublíží. • 

Další tip, který pomáhá

Myslete na to, že spouštěčem kousání nehtů je stres a napjaté situace. Když budete dětem nadávat a dělat ze zlozvyku aféru, situaci jen zhoršíte. Raději na to jděte po dobrém a stanovte si třeba společně heslo, kterým dítě upozorníte vždy, když si začne nehty kousat.

Heslo zvolte krátké a úderné, třeba: nehty, hezké ruce nebo klidně králíček. Záleží jen na vás.

Čím dřív nechutný zlozvyk zarazíte, tím líp

Okousané nehty totiž nejsou jen ošklivé na pohled, ale ovlivňují i zdraví:

  • konečky prstů jsou bolestivé a mohou dokonce omezit pohyby dětské ruky,
  • pod nehty najdete mnoho bakterií, které se okusováním dostávají do těla,
  • nehty a kůžičky mohou začít krvácet nebo hnisat a jsou náchylnější k plísním a infekcím,
  • okusování nehtů ničí také zuby.

Bojujete doma s kousáním nehtů? Napište nám do komentářů, co vám pomohlo se zlozvykem zatočit.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.