Nová zábava, kterou děti milují: vyrobte si s nimi měsíční písek | Blog Mall.cz

Nová zábava, kterou děti milují: vyrobte si s nimi měsíční písek

Stojí pár korun, vyrobíte ho za minutu a zamilují si ho všechny děti od předškoláků až po puberťáky. Řeč je o krásně hladkém měsíčním písku, novém hitu dnešních dětí. Jestli máte doma trošku mouky, škrobu a oleje, můžete si ho vyrobit hned teď. Jdete do toho?

Měsíční (taktéž kinetický) písek sice seženete hotový v hračkářství, ale mnohem levnější a rychlejší je, když si ho vyrobíte sami doma.

Nejjednodušší návod na výrobu měsíčního písku

Výroba měsíčního písku je totiž tak jednoduchá, že ji klidně můžete svěřit svým dětem. Stačí pouze ve velké míse nebo plechu smíchat:

  • 8 hrníčků hrubé nebo hladké mouky,
  • hrníček dětského (případně stolního) oleje,
  • hrníček kukuřičného škrobu.

Kukuřičný škrob není povinný, ale díky němu měsíční písek získá objem a je nadýchanější. Pokud chcete, můžete přidat i potravinářské barvivo, aby byl písek barevný.

Po namíchání směsi naplňte formu nebo bábovičku pískem a vyklopte ji. Pokud se kinetický písek sype, přidejte olej. Pokud se naopak roztéká, přidejte mouku a škrob.

Díky potravinářskému barvivu může mít měsíční písek jakoukoliv barvu. Barevné písky se prodávají i hotové. • 

Lepší zábava než pískoviště

Možná se teď ptáte, v čem se měsíční písek liší od toho klasického na pískovišti. Vězte, že:

  • mnohem lépe drží tvar,
  • je jemnější a příjemnější na dotek
  • a krásně voní.

Děti si tak z měsíčního písku snadno postaví kopec, hrad či domeček nebo se v něm budou jen tak přehrabovat. Je to totiž neskutečně příjemné.

Jak si hrát s měsíčním pískem?

Hotový kinetický písek přesypte do velké nádoby, skvělá je například nízká bedýnka, která se nepřevrhne. Přidejte lopatky, formičky a bábovičky, které znáte z klasických pískovišť. A zbytek už nechte na dětské fantazii.

>> Pořiďte dětem výbavu na písek na MALL.cz. <<

Ačkoliv se měsíční písek nesype tolik jako ten klasický, počítejte s tím, že v pokoji musíte po dětském řádění vyluxovat. Pokud máte tu možnost, pošlete děti i s pískem na terasu nebo na balkon, kde bude úklid o dost jednodušší.

Na rozdíl od klasického písku je měsíční písek krásně jemný a příjemný na dotek. • 

Jak měsíční písek skladovat?

Hraní s měsíčním pískem děti zabaví na celé hodiny, ale jednou přece jenom budou muset do postele. V žádném případě však písek nevyhazujte – stačí ho uzavřít do nádoby nebo uzavíratelného igelitového pytle a schovat třeba ve spíži. Takto uskladněný vám vydrží minimálně měsíc.

Jakmile měsíční písek vyschne, zkuste ještě přidat trošku oleje. A pokud ani to nepomůže, písek se začne hodně drolit nebo zapáchat, vyhoďte ho a vyrobte si nový.

>> Hotový kinetický písek najdete i na MALL.cz. <<

Znáte měsíční písek? A baví vaše děti? Podělte se o své zkušenosti do komentářů.