Návod: Vyrobte s dětmi draka, který bude králem oblohy | Blog Mall.cz

Návod: Vyrobte s dětmi draka, který bude králem oblohy

Listí už padá k zemi a pod nohama se válí kaštany. Proto je nejvyšší čas vypustit draka a pořádně ho prohnat po obloze. Máme pro vás podrobný návod na snadnou a rychlou výrobu draka, se kterým si děti užijí pravé podzimní radovánky.

Co budete potřebovat?

Jdeme na to:

1. Nachystejte si dvě laťky, kratší a delší. Pamatujte, že velikost latěk určuje celkovou velikost draka. Na koncích latěk udělejte nožem pár milimetrů hluboké zářezy, aby v nich držel provázek. Na delší tyčce najděte třetinu a na kratší polovinu. V těchto bodech laťky svažte provázkem, aby tvořily pravý úhel a neviklaly se.

2. Natáhněte provázek podél celé konstrukce, k čemuž vám poslouží zářezy. Provázek pořádně napněte. Konstrukce se nesmí ani hnout, aby drak obstál i v silnějším větru.

3. Hotovou konstrukci položte na hedvábný papír a obkreslete obrys draka. Na každé straně přidejte zhruba 2 cm, abyste mohli papír pořádně připevnit ke konstrukci.Poté obrys draka vystřihněte a u každého rohu vystřihněte trojúhelníček, aby šly později přebývající části přehnout.

Vlevo vidíte konstrukci draka po svázání, vpravo po vystřihnutí hedvábného papíru. • 

4. Na řadu přichází část, kterou mají děti nejraději. Pořádně draka pokreslit fixem a pastelkami. Připomeňte jim ale, ať moc netlačí, protože papír je velmi tenký.

5. Až budou děti s dračím obličejem spokojené, přiložte na čistou stranu konstrukci draka. Přebývající části papíru přehněte přes provázek a přilepte lepidlem.

6. akmile lepidlo zaschne, připravte si dva provázky, které přesahují délku latěk. Otočte draka pomalovanou stranou k sobě. Provázky přivažte na konce latěk a v místě, kde se protínají, je spojte. Pak k nim připevněte vodicí provázek namotaný na cívce.

Pokud nemáte vhodnou cívku, použijte klidně obyčejný klacík. Stačí okolo něj provázek namotat. • 

7. Drak už je téměř hotový, zbývá opatřit ho fešáckým ocasem. Vezměte další kus provázku a připevněte na něj cáry krepového papíru nebo pěkné mašličky. Pamatujte ale, aby ocas nebyl příliš těžký. Pak už jen přivažte ocas na spodní část delší laťky.

Vyběhněte na kopec a hurá pouštět! Dávejte ale pozor, aby děti nepouštěly draky poblíž elektrického vedení.

Baví vaše děti pouštění draka? Podělte se s námi o své zážitky v komentářích.