Montessori aktivity pro děti do 3 let. Proč jsou vhodné a jak je jednoduše vyrobit | Blog Mall.cz

Montessori aktivity pro děti do 3 let. Proč jsou vhodné a jak je jednoduše vyrobit

Prvních šest let života dítěte je velice důležité období. Mysl absorbuje velké množství podnětů a pohání dítě naučit se samostatnosti a porozumět svému okolí. V tomto věku děti touží po osvojení spousty dovedností, se kterými se denně potkávají a byla by škoda jim v tom bránit.

První dvě senzitivní období ve vývoji jsou ve věku 0-3 a 3-6 let. Jedním ze základních principů je právě vypozorování tohoto období na určitou činnost a tu rozvíjet. Pokud se senzitivní fáze nevyužije, dítě se činnost nebo danou věc může naučit později, ale s mnohem větším úsilím.

Praktický život

V období 0-3 je pro děti nejdůležitější praktický život, takže nechte děti krájet, míchat, umývat podlahu, utírat prach, zametat, nalévat, zapínat, prát, čistit boty, oblékat se, ... Ne nadarmo se říká, že co se děti do tří let naučí, to potom v životě dělají rády.

Každopádně i tak se spousta dětí kolem dvou let začne zajímat např. o písmenka. Bylo by ale chybou, kdybychom je v tom nepodporovaly např. s tím, že se bude ve škole nudit. Dnes už jsou pedagogové zvyklí, že většina dětí číst nebo psát umí a poradí si s tím. Navíc to, že dítě ve dvou letech pozná všechna písmenka, nemusí nutně znamenat, že si je bude pamatovat i ve čtyřech letech.

Stejné je to s čísly, ty u dětí začínají být hitem okolo tří, čtyř let. Každopádně děti jsou různé, takže tato hranice je také hodně široká.

Jednoduché pomůcky pro děti k osvojení některých dovedností

Montessori aktivity • 

Písmenka

  1. obrázek: jednoduchá abeceda, která zaujme obrázkem. Dítě přiřazuje písmenka napsaná nebo nalepená na víčkách (samolepky kolečka koupíte v běžném papírnictví). Doporučuji zalaminovat, pokud chcete, aby vám vydržela :)
  2. obrázek: na barevný papír jednoduše rukou nakreslete rámečky s oblíbenými slovy, dítě přikládá víčka s písmenky a tvoří podle šablony.

Čísla

Montessori aktivity • 

  1. obrázek: plato od vajec, na spodní části ,,pod vajíčkem" nalepena čísla 1-10 a děti přiřazují víčka s čísly k číslům v platu.
  2. obrázek: skutečné množství – jednoduché kartičky s číslem a děti přiřazují počet (použila jsem skleněné pecky z květinářství, ale lze použít téměř cokoli).

Podpora číselného pojmu

Montessori aktivity • 

Připravila jsem pro děti kartičky s přiřazováním – dotykem poznaly stejný počet a kartičky přiřadily k sobě – upevnily si počet a pocit kolik to doopravdy je. 

Hmatem si dítě upevní číselný/skutečný pojem. Můžeme použít samolepky suchého zipu (ty se běžně prodávají v galanteriích) nebo nalepit tavnou pistolí fazole....

Horní kartičky s volným polem jsou např. k chystání svačiny. Řeknu dvouleté dceři, že si může vzít tři mandarinky a ta vyskládá k číslu tři do tří okýnek tři mandarinky – hned je pro ni pojem čísla tři mnohem pochopitelnější.

Autorka - kakaová Vafle