Mami, já chci pejska. Jak správně pečovat o štěně? | Blog Mall.cz

Mami, já chci pejska. Jak správně pečovat o štěně?

Máte doma štěně, ale nevíte, jak správně a pravidelně o něj pečovat? Přinášíme vám několik jednoduchých tipů a rad, jak zvládnout péči o zvíře na výbornou.

Péče o zuby

Mléčné zuby jsou u psů vyměňovány v období 3. - 7. měsíce věku. Během této doby je můžete najit kdekoliv doma. Když nenajdete ani jeden zub, štěně je pravděpodobně spolklo, jelikož vypadávají opravdu snadno.

Psi málokdy spolupracují, když se jim chcete podívat do ústní dutiny. Zuby by měly být bílé a bez usazeného zubního kamene. Proto je nutné zuby psovi pravidelně čistit. Začněte s péčí o zuby už u malého štěněte, protože jen tak si štěně na čištění chrupu zvykne. Nejvhodnější je používat zubní kartáčky a pasty vyvinuté přímo pro psy. Čištění byste měli provádět několikrát týdně, jestliže se psovi, ale zubní kámen usadí úplně, je nutné nechat ho odstranit přímo u veterináře.

Koupání

Psa s krátkou srstí je nutné koupat pouze v případě, že je špinavý. Štěňata krátkosrstých plemen je potřeba vykoupat v průměru dvakrát ročně, přičemž štěňata dlouhosrstých plemen by měla být koupána každé tři měsíce. Ke koupání použijte vlažnou vodu a speciální šampón pro štěňata. Po koupeli štěně řádně vysušte ručníkem a nechte ho v teplém prostředí, aby dostatečně uschlo.

Krácení drápků

Všechna štěňata vyžadují důkladnou péči o drápky. Nedovolte, aby vás vaše obavy, že štěněti ublížíte, odradily. Na krácení drápků si pořiďte speciální kleště. Držte psovi končetinu a jemně palcem tlačte na bázi každého drápku, když nevidíte živou tkáň, nestříhejte více než 2 milimetry.

Péče o srst

Bez ohledu na typ srsti, jakou pes má, chlupy postupně odumírají a na jejich místě dorůstají nové. Psi žijící venku ztrácejí srst dvakrát ročně (jaro a podzim), což vlastně souvisí se změnou světelné délky dne. Na druhou stranu u psů žijících doma vnímáme celoroční línání, které zesiluje na jaře a podzim. Pravidelné kartáčování a koupání je důležité, jelikož pomáhá odstranit mrtvé chlupy. Dbejte však na to, aby četnost úprav a typ používaného vybavení (kartáčů, hřebeny) odpovídal charakteru srsti. 

  • Krátkosrstá štěňata. - Ačkoliv krátkosrstí psi nevyžadují pravidelnou péči o srst, měli byste je kartáčovat jednou až dvakrát týdně.
     
  • Štěňata se střední délkou srsti. – Vzhledem k hustotě srsti (podsady i krycích chlupů) by se měla tato štěňata obden kartáčovat.
     
  • Štěňata s dlouhou srstí. – Tato štěňata vyžadují každodenní kartáčování, které je nutné provádět jemně, aby nedošlo k poranění štěněte.

4 tipy pro krásnou srst

1. pravidelné kartáčování udrží srst vašeho štěněte lesklou a zdravou
2. na srst na končetinách, ocase a tlapkách používejte hřeben s většími rozestupy zubů
3. zauzlené nebo špinavé chlupy opatrně odstřihněte
4. zvolte vhodné kompletní krmivo, které je základem pro krásnou a zdravě vypadající srst

Vše potřebné pro vašeho pejska najdete zde >>