Luxusní wellness procedury, které si můžete dopřát i doma | Blog Mall.cz

Luxusní wellness procedury, které si můžete dopřát i doma

Pošmourné podzimní dny si žádají trochu relaxace. Než abyste ale vyhazovali tisíce korun za pobyty v lázních nebo wellness, přeneste léčebné procedury k sobě domů a vytvořte si oázu klidu ze své vlastní koupelny. Představujeme luxusní lázeňské procedury, které si za pár korun uděláte sami doma.

Kneippův chodník

Procedura, kterou vymyslel katolický farář a léčitel Sebastian Kneipp, spočívá v přešlapování v bazéncích s horkou a studenou vodou. Vezměte si proto dva lavory, jeden naplňte horkou vodou o teplotě 40–45 °C a druhý studenou vodou o teplotě 12–14 °C.

Nyní si stoupněte do lavoru s horkou vodou a asi minutu v něm přešlapujte. Následně přejděte do lavoru se studenou vodou a opět přešlapujte – tentokrát asi 10 sekund. Celý proces 6–7× opakujte a vždy skončete v lavoru se studenou vodou. Pro ještě lepší efekt můžete na dno lavorů nasypat oblázky, případně položit akupresurní podložku.

A proč to celé absolvovat? Šlapací koupel pomáhá při migrénách, křečových žilách, zlepšuje prokrvení dolních končetin a je vhodná pro uvolnění kloubů, zejména kotníků.

Luxusní způsob Kneippova chodníku? Pořiďte si domů dvě masážní vaničky a v těch přešlapujte. • 

Koupel z Mrtvého moře

Každý rok jezdí miliony turistů do Jordánska nebo Izraele, aby se vykoupaly v extrémně slaném Mrtvém moři. Vy si ale obdobný zážitek můžete dopřát i doma ve vaně.

Napusťte vanu horkou vodou a nasypte do ní sůl z Mrtvého moře. V opravdovém Mrtvém moři je asi 250 gramů soli v litru vody, vy si ale do vany určitě nasypte méně – stačí přibližně 30 gramů na litr. Následně se do slané vody položte, zavřete oči a nechte se 45–60 minut hýčkat. Některé lázně tuto proceduru nazývají floating.

Během vznášení v příjemně teplé a husté vodě dochází k uvolnění svalů i kloubů, zklidnění dýchacích cest a hluboké relaxaci. Koupeli z Mrtvého moře se vyhněte pouze v případě, že máte na těle otevřené rány.

Rubínová koupel

Máte po cestě z práce květinářství? Tak se v něm při příštím návratu domů zastavte a kupte si několik růží. Budete je potřebovat ke královské rubínové koupeli.

Napusťte horkou vanu, přidejte mořskou sůl a natrhejte do ní okvětní lístky růží. Až budete hotoví, vlezte do vody a nechejte se nejméně 15 minut unášet přenádhernou vůní čerstvých květin. Po skončení koupele se zabalte do teplého ručníku a dalších 15 minut odpočívejte.

Rubínová koupel přispívá ke zjemnění a zklidnění pleti, snížení tlaku či prokrvení tkání. Mořská sůl pak vašemu tělu dodá minerální látky a zbaví ho únavy.

Rubínová koupel je zážitkem, který se jen tak neomrzí. • 

Perličková lázeň

Jen vy, teplá voda a bublinky, které lehoučce masírují a hýčkají vaše tělo. Přesně takhle vypadá bublinková koupel, kterou si můžete kdykoliv dopřát ve své vaně.

Stačí, když si koupíte bublinkovou podložku a položíte ji na dno vany. Pak podložku připojte do zásuvky, napusťte vanu teplou vodu o teplotě asi 37–38 °C a… zbytek necháváme na vaší fantazii. Jemné perličky, které podložka vytváří, si příjemně hrají s vaší pokožkou a přinášejí překrásné pocity úlevy.

Bublinková masáž aktivuje nervová zakončení, prokrvuje pokožku a zrychluje látkovou výměnu. Výborná je zejména jako relaxační procedura pro sportovce po náročném fyzickém tréninku.

Perličková lázeň je stejně příjemná jako klasická hydromasáž ve wellness. • 

Jodová koupel

Abyste si užili relaxační a ozdravné účinky jodové koupele, stačí vám pouze přípravek s obsahem jódu – například koloidní jod.

Zbytek už je snadný. Napusťte vanu vodou o teplotě asi 37 °C a přidejte koloidní jod. Následně se do vany položte a asi 15 minut nehybně relaxujte. Jód se do vašeho těla nedostává pouze přes pokožku, ale také dýchacími cestami, což znásobuje jeho pozitivní účinky na zdraví.

Při jodové koupeli dochází k prokrvení tkání, zrychlení hojení ran nebo lepší funkčnosti kloubů. Koupel dále pomáhá snižovat krevní tlak nebo cholesterol v krvi.

Která z lázeňských procedur nejvíce zaujala vás? A znáte nějakou další, kterou doma často provádíte? Napište nám do komentářů.