Látkové plenky pomohou s opruzeninami i kyčlemi, střídejte je s jednorázovými | Blog Mall.cz

Látkové plenky pomohou s opruzeninami i kyčlemi, střídejte je s jednorázovými

Po letech nadšení z jednorázových plen se opět dostávají ke slovu látkové. Nepoužívají je jenom zapálení ekologové, ale i rodiče, kteří řeší zdravotní problémy svých dětí. Stále častěji se totiž ukazuje, že dětem svědčí pleny střídat. Zjistěte, jestli by i vašemu miminku mohly látkové pleny prospět.

Látkové versus jednorázové pleny

Všechno má svoje pro a proti. Jednorázové pleny jsou pro maminky pohodlnější a vynikající třeba na cesty. Používání látkových plen je pracnější a musíte je častěji vyměňovat. Zároveň jsou ale prodyšnější a rozhodně si nepředstavujte jen klasickou skládací plenu - pořídíte i látkové plenkové kalhotky, se kterými je manipulace velmi snadná.

Maminky, které přemýšlí o látkových plenách, se většinou obávají zdlouhavého praní a žehlení. Pokud ale pořídíte například plenky z bambusu nebo konopí, stačí je prát jen na 60 stupňů a žehlit už nemusíte.

Látkové i jednorázové plenky mají své výhody. • 

V některých městech můžete dokonce vyzkoušet i plenkový servis. Znamená to, že špinavé pleny několikrát týdně předáte specializované firmě a ona vám je vymění za čisté.

Existují také zkušební balení látkových plen. Nemusíte hned investovat do velké výbavy - jak to s látkovými plenami chodí, si bez problémů vyzkoušíte i na pár kouscích.

Bojujte proti opruzeninám

Pokud má vaše miminko problémy s opruzeninami, jsou látkové pleny jedna z věcí, které byste určitě měli zkusit. Jednorázové pleny jsou totiž kromě papíru vyrobené i z plastových vrstev a chemikálií, kvůli kterým kůže obtížně dýchá.

Je proto lepší pleny střídat a například když jste doma, dávat dítěti látkové pleny. Nezbytností je samozřejmě zinková mast a další šetrné přípravky, které vám doporučí dětský lékař.

Zdravé miminko je spokojené miminko. • 

Vyřešte problémy s kyčlemi

Častá vrozená vada dětí je vykloubení kyčelního kloubu. Každé miminko se vyšetřuje po narození, v 6 týdnech a ve 4 měsících, aby měl dětský lékař jistotu, že jsou nožičky v pořádku. Pokud ne, jednou z léčebných metod správné přebalování dítěte.

Při takzvaném širokém balení má miminko nožičky více od sebe, ale stále jimi může dobře hýbat. Tato metoda obvykle spočívá v tom, že při balení vrstvíte několik složených látkových plen na sebe. Konkrétní počet a jak správně miminko zabalit, zjistíte u dětského lékaře. U každého miminka je to totiž individuální.

Když vyrážíte ven, jsou vhodnější jednorázové plenky. • 

Zjednodušte přechod od plen k nočníku

V mokré látkové plence se dítě necítí pohodlně a chce přebalit. Pleny proto musíte pravidelně měnit, a to je zcela v pořádku - co nejčastější výměnu plenek vám totiž doporučí i pediatr. V jednorázových plenách se miminko delší dobu přebalení nedožaduje, což vás může svádět k odkládání výměny pleny a dítěti to zdánlivě nevadí.

Pokud tedy nemůžete přijít na to, jak postupně začít s vaším děťátkem používat nočník, zkuste látkové pleny. Dítěti totiž bude mnohem příjemnější počkat, až podáte nočník, než být v mokré pleně.