Průzkum: kolik Češi utratí za vánoční dárky | Blog Mall.cz

Kolik Češi utratí za vánoční dárky a co nejčastěji kupují?

I když jsou Vánoce hlavně svátky klidu a míru, bez hromady balíčků pod stromečkem už si je neumíme představit. Češi nejčastěji nakupují 5–10 vánočních dárků, třetina za ně plánuje utratit více než 10 tisíc korun. Čtěte další zajímavosti o vánočních nákupech z našeho průzkumu.

Češi nadělí většinou do 10 dárků

Z průzkumu MALL.CZ vyplývá, že Češi mají nejčastěji v plánu pořídit 5 až 10 dárků, čtvrtina plánuje pořídit až 15 dárků. Muži nakupují méně dárků než ženy a největší nadílka bude v rodinách s malými dětmi.

Ptali jsme se Čechů, kolik dárků letos plánují nakoupit. Téměř polovina Čechů pořídí do 10 dárků. • 

Právě rodinám s dětmi udělají vánoční nákupy největší zásah do rodinného rozpočtu. Čtvrtina respondentů s dětmi totiž za dárky utratí až 15 tisíc korun. Nejčastěji ale Češi plánují pod stromeček zabalit dárky za 5 až 10 tisíc.

Čtvrtina Čechů potěší na Vánoce sama sebe

Češi pravidelně nakupují alespoň maličkost pro:

  • partnera nebo partnerku,
  • rodiče a prarodiče,
  • sourozence
  • a nejbližší přátele.

Čtvrtina Čechů dělá každoročně na Vánoce radost i sama sobě. Máte-li vysněnou hru nebo už dlouho toužebně vyhlížíte nový módní kousek, rozmazlete sami sebe a věc si dopřejte. Ale pozor – poptejte se nejprve nenápadně svých nejbližších, jestli vám dárek neplánují dát oni. Vyhnete se tak nucenému předstírání radosti při rozbalování dárků.

Ženy nakupují dárky častěji než muži. Nejméně dárky pořizují lidé ve věku 50–60 let. • 

Češi nakupují dárky od září do prosince

Čím dřív vánoční dárky nakoupíte, tím spíš se vyhnete předvánočnímu stresu a tlačenicím v obchodě. Přesto jen 11 % Čechů pravidelně nakupuje dárky už v září. Nejčastěji lidé začínají vánoční překvapení vybírat:

  • v průběhu října, aby v prosinci nemuseli do přeplněných obchodů,
  • v listopadu, kdy ještě mají jistotu, že vše stihnou s předstihem
  • a nebo dokonce až v prosinci – pár dní před Štědrým dnem nakupuje pravidelně 11 % lidí a velmi často 27 % .

Nejčastěji nákupy na poslední chvíli nechávají muži, kteří vybírají dárky, až když je Štědrý den za dveřmi. Ženy nakupují s větším předstihem.

Náš tip: 5 % Čechů vyčkává s nákupem dárků až po Vánocích, kdy jsou v obchodech povánoční výprodeje a slevy. Potřebujete-li ušetřit, darujte pod stromeček třeba ručně vyrobený poukaz a samotný dárek pořiďte až po Vánocích.

4/5 lidí zvažují nákupy na internetu

Čím víc se blíží Štědrý den, tím jsou obchody plnější. Ideálním řešením je tak pořizování dárků z pohodlí domova – internetové vánoční nákupy zvažuje 81 % Čechů. Online obchody využívají častěji ženy.

Podle průzkumu MALL.CZ nakupují elektroniku přes internet častěji muži, naopak ženy častěji pořídí přes počítač kosmetiku a drogerii, hračky, knihy, zážitkové poukazy a oblečení. • 

Pokud ještě nemáte nakoupené všechny vánoční dárky, vyberte je i vy letos online – pomůže vám s tím náš vánoční rádce.

Kolik dárků každý rok nakupujete vy? Napište nám do komentářů, jestli si dáváte nějaký limit.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.