Klid! Zvládněte první školní den bez nervů | Blog Mall.cz

Klid! Zvládněte první školní den bez nervů

První den školy je pořádný zápřah nejenom pro malé školáky, ale i pro rodiče. Nový režim, povinnosti i strach z neznámého. Stačí přitom dodržovat pár jednoduchých pravidel a školní začátky malých nezbedů si užije celá rodina. Čtěte, jak přechod z prázdnin do školních lavic hravě zvládnete.

Starší děti už dobře vědí, co je první školní den čeká. Pro malé prvňáčky je ale začátek školy výjimečný. A taky náročný.

Myslete na to už na konci prázdnin a snažte se novopečené školáky na nový režim připravit. Jen tak uděláte z prvního školního dne událost, na kterou bude vaše dítko vzpomínat v dobrém.

1. Zjistěte si dopředu všechny informace

Štěstí přeje připraveným. A pokud jde o školní povinnosti, platí to dvojnásob. Aby vás ani vašeho potomka 3. září nic nepřekvapilo, zjistěte si předem, jak to ve škole chodí.

Mají mít s sebou děti už první den přezůvky? A jak dlouho vlastně ve škole budou? To všechno se většinou dočtete na webu nebo na vývěsce školy. Pokud máte kamarádku, jejíž děti chodí na stejnou školu, zkuste ji vyzpovídat. Řekne vám své zkušenosti.

Na některých školách se navíc ustálila tradice vítacích kornoutů: prvňáčci donesou první den kornout plný mlsání. Poptejte se v okolí nebo přímo ve škole, jestli máte kornout připravovat.

>> Všechny potřeby pro školáky seženete na MALL.CZ. <<

Vítací kornouty vyrobte a naplňte společně se svou ratolestí – třeba bonbóny, oříšky nebo křížalami. Uvidíte, že si u toho užijete skvělou zábavu. • 

2. Povídejte si

Doteď se dítko staralo jen o své bábovičky na pískovišti, teď ho čeká fůra nových povinností s úkoly a učením. Ukažte mu, že se není čeho bát, a popište, jak to ve škole chodí a co ho čeká.

Zdůrazněte, jaké hezké chvilky může ve škole prožít, třeba s kamarády nebo na hodinách tělocviku. Máte-li vlastní veselé zážitky ze školních lavic, sem s nimi. Děti je ocení. A jen tak se budou do školy opravdu těšit.

>> Škola hrou! Super tipy, jak se s dětmi učit, aby je to bavilo. <<

3. Vytvořte doma správnou atmosféru

Přípravu na školu moc nepřehánějte – bohatě stačí, když správnou školní atmosféru začnete vytvářet 2–3 dny před koncem prázdnin. Společně:

  • nachystejte aktovku a ořežte pastelky,
  • připravte nástěnku v pokojíčku a nakreslete rozvrh hodin,
  • ukliďte psací stůl a udělejte místo na učebnice v knihovně.

Nezapomeňte ani na ty příjemnější věci – a na začátek školního roku klidně připravte dětskou oslavu.

>> Vyberte dětem kvalitní batohy a aktovky do 3 tisíc korun na MALL.CZ. <<

Na školu začněte dítko intenzivně chystat až pár dní před koncem prázdnin. Dřív má stejně plnou hlavu výletů a hraní a škola by ho moc nezajímala. • 

4. Nachystejte si všechno už večer

Nechávat věci na poslední chvíli se nevyplácí. Aktovka, svačina, sváteční oblečení – to všechno jsou věci, které připravte už večer. Ráno se alespoň vyhnete zmatkům i vybírání šatů nebo trička na poslední chvíli.

>> Návod, jak dítěti zvolit správný outfit pro první školní den. <<

5. Přivstaňte si

Není nic horšího než ráno zběsile pobíhat po bytě, hledat aktovku a utíkat do školy na poslední chvíli – samozřejmě bez snídaně a pravé ponožky. Vyhněte se rannímu chaosu a na první školní den si raději přivstaňte. Budete mít dostatek času na přípravu, i když se malému nezbedníkovi nebude chtít z postele. A všechno zvládnete v klidu.

Časovou rezervu si nechte i na cestu do školy. Zase tam ale nebuďte moc brzy. Když budete hodinu přešlapovat přede dveřmi, dítku to na klidu nepřidá.

6. Vezměte si volno

Pokud můžete, zařiďte si v práci na první školní den volno – prvňáček bude rád, že není na všechno sám a vy si s ním užijete jedinečné chvilky, na které nikdy nezapomenete.

Doprovoďte dítě ráno do školy, skočte si do blízké kavárny na kávu a prvňáčka pak zase vyzvedněte.  Bude plný zážitků a rády vám všechno hned povykládá.

Vezměte si v práci volno a užijte si sváteční den spolu s vaší ratolestí. Nezapomeňte ani na foťák, abyste všechno pořádně zdokumentovali. • 

7. Nezapomeňte na maličkost pro štěstí

Mamí, a zvládnu to? Ujistěte ještě ráno před školou vaše dítko, že se nemá čeho bát a všechno bude v pořádku. Chcete-li mu udělat radost, dejte mu malý talisman pro štěstí – kamínek z dovolené, obrázek nebo třeba malý přívěsek na klíče budou to pravé.

8. Po škole na zmrzlinu

První školní den je sváteční událost, nenechte ji skončit sotva dítko vyběhne ze školy ven. Naplánujte hezké odpoledne a zajděte společně třeba do cukrárny nebo do kina. Můžete z toho klidně udělat novou rodinnou tradici a chodit na zmrzlinu nebo film každý rok první den školy. Malý capart tak bude mít zase o důvod víc, aby se na školu po prázdninách těšil.

>> Tohle jsou nejčastější chyby při psaní domácích úkolů s dětmi. Děláte je i vy? <<

A nezapomeňte, že na MALL.CZ máme všechno možné i nemožné.