Káva v těhotenství a v době kojení? Klidně si ji dopřejte, ale s mírou | Blog Mall.cz
Káva v těhotenství a v době kojení? Klidně si ji dopřejte, ale s mírou

Káva v těhotenství a v době kojení? Klidně si ji dopřejte, ale s mírou

Pokud vás ani v těhotenství nepřešla chuť na kávu nebo kojíte a šálek tohoto nápoje si nedokážete odepřít, nemusíte mít výčitky. Malé množství kofeinu totiž vašemu děťátku rozhodně neuškodí.

Zatímco dříve bylo pití kávy u těhotných na tzv. blacklistu, dnes už tomu tak není. Dopřát si ji můžete, ale nesmíte to přehánět. Je jasné, že pokud jste byla zvyklá na čtyři šálky silného espressa denně, budete muset ubrat. Lékaři sice doporučují pití kávy v těhotenství omezit, ale to neznamená, že si jednu denně nemůžete dát. Výzkumy, které se pitím kávy v těhotenství zabývaly, ukázaly, že uvážlivé pití kávy nemá na těhotenství vliv. Kofein může dokonce ve slabé dávce i budoucím maminkám prospět. Nezřídka se stává, že lékař vám na nízký krevní tlak v těhotenství doporučí jeden šálek kávy denně. V prvním trimestru se zase ledová káva nebo vychlazená cola doporučují proti nevolnostem.

Jaká je vhodná dávka?

Pokud byste pila kávu „ve velkém“, to znamená asi pět velkých šálků kávy denně, vystavujete vaše miminko riziku, že bude mít nízkou porodní váhu. Jedná se o dávku zhruba 500 mg kofeinu denně. Ovšem udává se, že pro miminko je škodlivá dávka ještě o 200 mg nižší, což odpovídá asi třem šálkům kávy denně.

Každá káva obsahuje jiné množství kofeinu, proto je dobré tento údaj sledovat. Také v kavárně by měli být schopni vám říct, kolik kofeinu daná káva obsahuje. Ovšem káva není jediný zdrojem kofeinu, který do sebe můžete dostat. Ten totiž najdete stejně tak i zeleném a černém čaji, hořké čokoládě nebo kolových nápojích. A pokud si dopřejete kávu, čaj a k tomu si dáte čokoládu, je jasné, že množství přijatého kofeinu úměrně stoupá, proto se snažte jej držet pod kontrolou.

Káva bez kofeinu není řešením

A co káva bez kofeinu? Tady vás asi také zklameme. Většina baristů vám totiž řekne, že než si dát kávu bez kofeinu, je lepší si dopřát jedno kvalitní espreso. Proč? Problém je totiž v procesu, při kterém se odstraňuje z kávy kofein.

„Existují tři hlavní způsoby, jak extrahovat kofein z kávových zrn: rozpouštěcími roztoky, kapalným oxidem uhličitým a vodou. Ve všech případech se jedná o zelené, nepražené boby, které se máčí nebo napařují, dokud nenabobtnají, kofein se rozpustí v používané tekutině a pak se z ní odsaje. Zatímco jsou metody s CO2 a vodou považovány za nechemické, ta s rozpouštědly používá syntetické chemikálie jako ethyl-acetát a methylenchlorid. Takzvaný Swiss Water Process umí z bobů vymýt jen kofein, aniž by redukoval její aroma. Je však drahý a používá se proto jen ve výrobcích nejdražších značek. Žádná z těchto metod nezbaví zrnkovou kávu kofeinu úplně. Aby byla prodávána jako bezkofeinová, smí obsahovat v USA max. 3 % původního kofeinu, u nás 0,1 % (pro instantní je limit 0,3 %),“ vysvětluje proces výroby bezkofeinové kávy spotřebitelská organizace DTest.

Orientační množství kofeinu na jeden šálek  

  • Filtrovaná arabica 80–130 mg
  • Filtrovaná robusta 140–200 mg
  • Filtrovaná káva bez kofeinu 2-12 mg
  • Instantní káva 27–173 mg (nejčastěji 65–90 mg)
  • Espresso ristretto 29–100 mg (nejčastěji 75 mg)
  • Espresso lungo 58–185 mg (nejčastěji 150 mg)

Zdroj: Prima Fresh

Vhodnou náhražkou není ani instantní káva, která je velice často chemicky ochucovaná a při její výrobě jsou ve většině případů použity méně kvalitní kávová zrna.

Vyzkoušejte cikorku, meltu nebo Caro

I když jste zatím okolo kávových náhražek opatrně našlapovali, zkuste jim dát šanci. I taková cikorka, melta nebo Caro chutnají výborně. Melta obsahuje cukrovou řepu, ječmen a žito a cikorka je pražený kořen čekanky, který pomáhá například při zánětech močových cest nebo zácpě.